Waarom moet ik hier heen?

Brunei is een piepkleine oliestaat in het noorden van Borneo. En het is misschien wel klein, maar Brunei is groots in glitter en glamour doordat de inwoners tot de rijkste der aarden behoren. Het grootste deel van het Koninkrijk is bedekt met regenwoud en is een paradijs voor natuurliefhebbers.

Lokale naam: Brunei Darussalam Engelse naam: Nation of Brunei

Brunei is een klein oliestaatje in het noorden van het eiland van Borneo en is qua oppervlakte niet veel groter dan onze provincie Gelderland. Doordat het land rijk is aan natuurlijke aardgassen en olie behoort het tot de rijkste landen ter wereld.

Daar profiteren niet alleen de inwoners van maar ook de regenwouden die het grootste deel van het land bedekken. Omdat Brunei eigen aardgas en olie gebruikt en daar inkomen uit genereert is het niet nodig om bossen te kappen voor inkomsten en landbouw.

Het is een goede bestemming om een paar dagen te verblijven als je toch op (Maleisisch) Borneo bent. Het land is eenvoudig te bereiken per boot en vliegtuig en ook het reizen in het land zelf is vrij eenvoudig. Reizen in Brunei doe je gemakkelijk met de bus want openbaar vervoer is goed geregeld.

In de hoofdstad Bandar Seri Begawan is op relatief korte afstand van elkaar een aantal bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn zoals bijvoorbeeld de Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee. Het is alsof je in een sprookje van Duizend-en-een-Nacht terecht gekomen bent.

In de Brunei-rivier kun je met een bootje naar Kampung Ayer (ofwel Waterdorp) varen. Het op palen gebouwde dorp strekt zich 8 km uit in de rivier en is al duizend jaar thuis van zo’n 30.000 inwoners van Brunei.

Ook kun je goed een trekking maken in het land, onder meer langs de hoogte berg Pukit Pagon met zijn 1.850 meter.