Brunei

Glitter en Glamour in de tropen van Borneo

Brunei is een klein oliestaatje in het noorden van het eiland van Maleisisch Borneo. En het is misschien wel klein, maar Brunei is groots in glitter en glamour doordat de inwoners tot de rijkste der aarden behoren. Het grootste deel van het Koninkrijk is bedekt met regenwoud en is een paradijs voor natuurliefhebbers.

Het is qua oppervlakte niet veel groter dan onze provincie Gelderland. Doordat het land rijk is aan natuurlijke aardgassen en olie behoort het tot de rijkste landen ter wereld. Lokaal wordt het Brunei Darussalam genoemd. Dit is verrassend Azië.

Brunei genereert eigen aardgas en olie. Door het inkomen hiervan is het niet nodig om bossen te kappen. En dus is landbouw hier nauwelijks aanwezig. Alle nodige producten worden gekocht. 

Het is een goede bestemming om een paar dagen te verblijven als je toch op (Maleisisch) Borneo bent. Het land is eenvoudig te bereiken per boot en vliegtuig en ook het reizen in het land zelf is vrij eenvoudig. Reizen in Brunei doe je gemakkelijk met de bus want openbaar vervoer is goed geregeld. Daar profiteren niet alleen de inwoners van maar ook de regenwouden die het grootste deel van het land bedekken. 

Ulu Temburong National Park

Per boot het regenwoud van Brunei verkennen.

Het Ulu Temburong National Park is het eerste nationale park in Brunei. Het ligt in het oosten van het land. Je kunt slechts een deel van het natuurgebied verkennen. Hiervoor zijn speciaal paden aangelegd, met onder meer houten vlonders met informatieborden. 

Het meest bijzonder is de hangbrug in de toppen van het regenwoud. Zodat je over de hoge bomen kunt kijken. En misschien nog een borneogibbon kunt spotten. Deze apen komen alleen op Borneo voor. Of de kleurrijke neushoornvogels die hier vaak in de ochtend vliegen.

De hangbrug in het Ulu Temburong National Park in Brunei.

Bandar Seri Begawan

De hoofdstad Bandar Seri Begawan is niet erg bekend. Maar hier vind je op relatief korte afstand van elkaar een aantal bezienswaardigheden. En het is altijd wel even lekker acclimatiseren als je net uit een vliegtuig komt.

Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee

De Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee in Brunei.

De meest opvallende attractie is de Sultan Omar Ali Saifuddin Moskee. Het is alsof je in een sprookje van Duizend-en-een-Nacht terecht gekomen bent. Je ziet glinsterende gouden koepels, Italiaans marmer en kristallen kroonluchters uit Engeland en tapijten uit Saoedi-Arabië.

De moskee ligt aan een kunstmatig meer bij de Brunei-rivier. De sultan van Brunei liet de moskee in 1952 bouwen om zijn overleden vader te eren. De kosten waren toen $ 5 miljoen. Je kunt de moskee bezoeken, maar niet-moslims mogen niet naar binnen.

Gadong Night Market

De Gadong Night Market is een drukke voedselmarkt. Vanaf een uur of vier kun je hier terecht bij de vele kraampjes. Je ruikt de geuren van eten in allerlei vormen en maten. Denk aan vis, kip en meer. Terwijl je staat te wachten wordt het eten klaar gemaakt. Proef het eten, het is heerlijk.

Waterdorp Kampung Ayer

Kampung Ayer, oftewel het Waterdorp in Bhutan.

Kampung Ayer wordt ook wel het Waterdorp genoemd. Het ligt de Brunei-rivier en is met een bootje eenvoudig te bereiken. Het op palen gebouwde dorp strekt zich 8 km uit in de rivier en is al duizend jaar thuis van zo’n 30.000 inwoners van Brunei.

Pukit Pagon

Ook kun je goed een trekking maken in het land. Er zijn talloze routes. Een van de meest populaire is langs de hoogte berg. Dat is de Pukit Pagon met zijn 1.850 meter. De omgeving is erg weelderig, waarbij je ook weer veel vogels kunt spotten onderweg.