Waarom moet ik hier heen?

Borneo biedt wereldberoemde natuurparken als Danum Valley en Mulu, maar ook Bako Nationaal Park. Terwijl de beklimming van de Kinabalu een lekkere uitdaging is.

Veel eilanden in de regio van Maleisisch Borneo waren miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden via landbruggen. Waardoor dieren en planten zich vrijuit konden bewegen. Toen de lagere gedeeltes één voor één onderwater verdwenen doordat de zeespiegel steeg, raakten dieren en planten meer en meer geïsoleerd.

Danum is synoniem voor ondoordringbaar regenwoud.
Borneo is synoniem voor ondoordringbaar regenwoud. Corno van den Berg

Al is dat op een eiland als Borneo moeilijk uit te leggen: het is zo immens groot. Planten en dieren pasten zich aan de omgeving aan en groeiden zo letterlijk uit tot nieuwe soorten. Waardoor Borneo één van de plekken ter wereld is met de grootste biodiversiteit. Een rijkdom die bijna niet te bevatten is, zo groot.

Een Borneodwergolifant laat zich bekijken in Danum Valley.
Een Borneodwergolifant laat zich bekijken in Danum Valley. Rob and Stephanie Levy

Tegenwoordig is het merendeel van het oerwoud gekapt, slechts delen zijn nog ongerept en niet door mensenhanden beïnvloed. Op een landkaart van Borneo lijken deze natuurgebieden niet groot, maar het zijn nog steeds gebieden van honderden kilometers in omvang.

Al is dit ook wel noodzakelijk, omdat veel dieren die hier voorkomen een groot leefgebied nodig hebben. Met name het hart van Borneo is nog behoorlijk ongerept, al hebben houtkapbedrijven wel wegen door het woud aangelegd en worden er massaal bomen gekapt.

Het klimaat is tropisch, de luchtvochtigheid is hoog en het regent hier vaak en hevig, maar wel kort. Overal waar je kijkt is het groen, een groene muur van ruim tachtig meter hoog.

Naast het regenwoud biedt Borneo ook intrigerende volkeren. Zoals de Penan, voormalige koppensnellers. Het zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Veel van hen hebben hun traditionele nomadistische leven (en het koppensnellen) opgegeven.

Een Penan-gezin zit voor hun huis in Gunung Mulu National Park.
Een Penan-gezin zit voor hun huis. Corno van den Berg

Daarnaast heeft Borneo de Mount Kinabalu een berg van ruim 4.000 meter. En, een ongekende onderwaterwereld met ook opvallend veel dieren als mantaroggen, zeeschildpadden, haaien en veel kleurrijke vissen. Een gebied dat steeds populairder wordt bij duikers en snorkelaars. Met bestemmingen als Sangalaki, Nunukan en Nabucco.

Corno’s reistips:

Je bezoek aan Maleisisch Borneo kun je helemaal zelf regelen of via een reisorganisatie regelen. Hieronder een aantal handige tips om je reis naar Maleisisch Borneo te plannen.

Lees mijn reisverhaal over mijn rondreis door Borneo:

De diversiteit van Maleisisch Borneo is groot. En genoeg voor een intrigerende reis van meerdere weken.

De bezienswaardigheden van Maleisisch Borneo

Borneo; dat is regenwoud, neusapen, orang oetans en talloze andere wilde dieren. Maar ook bergen, een bijzondere bevolking en immense grotten. Ik kijk mijn ogen uit.

Reisverhaal

Borneo stond al heel lang op mijn Bucket List. Ik ken het van natuurdocumentaires en riep als klein jongetje al dat ik er heen wilde. Hoog tijd dus het regenwoud te ontdekken. Maar er is meer, veel meer.