blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Maleisisch Borneo

Regenwoud met dieren als orang-oetan, olifanten en veel meer

Maleisisch Borneo is perfect voor natuurliefhebbers. Je kunt hier op allerlei manieren het regenwoud ontdekken. Met talloze wilde dieren, die zich vaak eenvoudig laten zien tijdens een excursie.

Veel eilanden in de regio van Borneo op Maleisië waren miljoenen jaren geleden met elkaar verbonden via landbruggen. Waardoor dieren en planten zich vrijuit konden bewegen. Toen de lagere gedeeltes één voor één onderwater verdwenen doordat de zeespiegel steeg, raakten dieren en planten meer en meer geïsoleerd.

Al is dat op een eiland als Borneo moeilijk uit te leggen; het is zo immens groot. Planten en dieren pasten zich aan de omgeving aan en groeiden zo letterlijk uit tot nieuwe soorten. Waardoor Borneo één van de plekken ter wereld is met de grootste biodiversiteit. Een rijkdom die bijna niet te bevatten is, zo groot.


Rondreis door Borneo

Het beste kun je een rondreis maken langs diverse bezienswaardigheden. Ik heb de belangrijkste hier beschreven.

Het regenwoud van Borneo

Tegenwoordig is het merendeel van het oerwoud gekapt, slechts delen zijn nog ongerept en niet door mensenhanden beïnvloed. Op een landkaart van Borneo lijken deze natuurgebieden niet groot, maar het zijn nog steeds gebieden van honderden kilometers in omvang.

Al is dit ook wel noodzakelijk, omdat veel dieren die hier voorkomen een groot leefgebied nodig hebben. Met name het hart van Borneo is nog behoorlijk ongerept, al hebben houtkap bedrijven wel wegen door het woud aangelegd en worden er massaal bomen gekapt.

Het heerlijke klimaat

Het klimaat is tropisch, de luchtvochtigheid is hoog en het regent hier vaak en hevig, maar wel kort. Overal waar je kijkt is het groen, een groene muur van ruim tachtig meter hoog.

Naast het regenwoud biedt Borneo ook intrigerende volkeren. Zoals de Penan, voormalige koppensnellers. Het zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Veel van hen hebben hun traditionele nomadistische leven (en het koppensnellen) opgegeven.

Daarnaast heeft Borneo de Mount Kinabalu een berg van ruim 4.000 meter. En, een ongekende onderwaterwereld met ook opvallend veel dieren als mantaroggen, zeeschildpadden, haaien en veel kleurrijke vissen. Een gebied dat steeds populairder wordt bij duikers en snorkelaars. Met bestemmingen als Sangalaki, Nunukan en Nabucco.

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Maleisië

Lees mijn Tips

alle 6 artikelen over Maleisië

Bekijk alle artikelen