Iran

Gastvrij en vooral verrassend mooi land

Iran is niet echt populair als bestemming. Onterecht; iedereen die er is geweest werd aangenaam verrast door de cultuur, maar ook de natuur van dit diverse land. En de mensen, die trots zijn op hun land en nieuwsgierig zijn naar reizigers.

Een reis naar Iran wordt steeds populairder. Denk aan rondreizen langs de vele tempels, moskeeën, maar ook het ruige landschap. Met talloze bergen, lange valleien en veel cultuur onderweg. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor jouw reis.

UNESCO heeft talloze bijzondere plekken op de lijst van Werelderfgoed geplaatst. Het laat zien hoe rijk het land in het verleden was. En het nog steeds is door de vriendelijke bevolking.

Teheran

Teheran is de stad waar je vliegtuig landt. En waar je dus je eerste kennismaking met Iran hebt. Veel toeristen reizen meteen door, maar dat is zonde. Neem de eerste ochtend om bijvoorbeeld het beroemde Golestan Paleis te bezoeken. 

Dit paleis staat op de lijst van Werelderfgoed. Het is tegenwoordig een museum. Het paleis stamt uit de 18e eeuw. De Bazaar van Teheran is ongekend groot. En perfect om souvenirs te kopen, maar ook vanwege de vele geuren en kleuren.

Persepolis

Het imposante Persepolis in Iran.

Het wereldberoemde Persepolis is een absolute publiekstrekker. Het werd door de Perzen gebouwd, of eigenlijk door de Perzische koningen. Elke koning bouwde weer iets nieuws voor zichzelf. Waardoor de plek steeds meer attracties kreeg.

De twaalf imposante gebouwen zoals paleizen, trappenhuizen en poorten vormen geen stad. Maar wat het wel was is ook niet helemaal duidelijk. En dat maakt een bezoek aan Persepolis extra bijzonder toch?

Reliëfs in Persepolis.

In Persepolis zijn de Poort van alle Naties, de Zaal van 100 Zuilen en het Apadana Paleis zeer de moeite waard. In de Tombes van Naqsh-e Rustam zijn talloze koningen begraven. Waaronder Xerxes I.

Isfahan

Een van de beroemde bruggen van Isfahan in Iran.

Isfahan wordt vaak als een van de mooiste steden ter wereld genoemd. Wat je snel zult merken als je door Isfahan loopt. Met name interessant is het immense Naqsh-e Jahan-plein in Isfahan. Aan de rand van het plein vind je de Qaisarieh Bazaar. Met name de toegangspoort is fraai door de vele kleurrijke tegels van mozaïek.

Mis ook zeker de beroemde bruggen van Isfahan niet. En loop over de Zayande rivier. Je vindt er drie in de stad: Shahrestan brug, Khaju brug en Si-o-se brug. Ook de Sheikh Lotfollah Moskee is de moeite waard.

Ardabil

De tombe van Sjeik Safi in Ardabil is fraai. Je vindt hem in het noordwesten van Iran. De tombe is gebouwd in de dertiende eeuw. En nog in een goede staat.

Tabriz

De Blauwe Moskee in Tabriz.

De bazaar van Tabriz is een van de grootste en oudste souks van het Midden-Oosten. Hier rondlopen is een feest voor de zintuigen. De bijzondere Blauwe moskee van Tabriz heeft veel te verduren gehad. Wat duidelijk is te zien. Maar hij wordt nog volop gebruikt.

Grotwoningen van Kandovan

De grotwoningen van Kandovan in Iran.

Kandovan ligt dichtbij Tabriz. Dit stadje is vooral bekend door de vele grotwoningen. Deze werden zo’n 700 jaar geleden gebouwd. En waar overigens nog steeds mensen leven. Dit is een heerlijke plek om te wandelen en om foto’s te maken. Je mag bij sommige bewoners binnen kijken.

Bam

Bam in Iran is UNESCO Werelderfgoed.

De overblijfselen van de stad Bam staan op de lijst met Werelderfgoed van UNESCO. De historische stad wordt Arg-e Bam genoemd. Hij werd gebouwd tussen de 6e en 4e eeuw voor Christus. Maar het werd pas een belangrijke stad tussen de 7e en 11e eeuw. dit kwam omdat Bam op diverse belangrijke handelsroutes ligt. 

Als je hier loopt valt de versterkte stad op. Iets wat populair was in de Middeleeuwen. Een deel van de oude stad is verwoest door een aardbeving in 2003. De wederopbouw is begonnen, maar zla nog wel even duren.

Rondreis Iran

Het bijzondere is dat je opvallend weinig andere toeristen tegen komt. Hierdoor is zo’n beetje alles wat je ziet nog puur. Wat een extra dimensie aan de reis geeft. Je kunt vanuit Nederland tegenwoordig eenvoudig een reis langs de mooiste plekken boeken. Zorg er wel voor dat je je goed inleest over de gebruiken in het land.

Beste tijd voor Iran

De zomer is eigenlijk te warm voor een bezoek aan Iran. Het is beter om in het voorjaar te gaan. Of in de herfst. Dan is de temperatuur veel aangenamer.

Alle 1 Bucket List Tips voor Iran