Jemen

Relatief onbekend land, maar heeft bergen, woestijn en veel cultuur

Jemen was een tijd lang populair bij veel toeristen. Maar door de burgeroorlog is het toerisme volledig stil komen te staan. Wat zonde is, want het land heeft een rijke geschiedenis. Het land beidt daarnaast diverse bijzondere bezienswaardigheden. Dit zijn mijn tips.

Het bergachtige Jemen is bijzonder door het rijke verleden. Denk aan een grote diversiteit aan landschappen en cultuur. Een rondreis door Jemen is anders dan anders.

Sanaa

Sanaa in Jemen.

Sanaa is de hoofdstad van Jemen. Met name het oude gedeelte is zeer de moeite waard. Dit deel ligt op een hoogte van 2.200 meter. Archeologen hebben ontdekt dat hier al ruim 2.500 jaar mensen wonen. In de 7e eeuw werd het een belangrijk islamitisch centrum. 

Ook nu nog vind je er tientallen moskeeën, hamams, (traditionele badhuizen) en veel oude huizen. Waarvan een groot deel uit de 11e eeuw stamt. Het oude deel van Sanaa staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. 

Socotra

Het bijzondere landschap van Socotra in Jemen.

Het unieke Socotra is een archipel voor de kust van Jemen. Het ligt op 350 kilometer van het vasteland. Door de afgelegen locatie vind je hier 800 soorten bomen en planten die nergens anders ter wereld voor komen. Het symbool van Socotra is de drakenbloedboom. Als je hier kijkt merk je dat het landschap erg droog is. En je kunt je verbazen over enkele fraaie zandstranden.

Een van de stranden van Socotra.

Het is een perfecte plek om te snorkelen. Waarbij je diverse vissen kunt tegen komen die je alleen hier kunt zien. Socotra staat sinds 2008 op de lijst van Werelderfgoed. Het heeft een eigen luchthaven, zodat je de eilanden eenvoudig kunt bezoeken.

Dar al-Hajar

Het paleis van Dar al-Hajar in Jemen.

Het prachtige Dar al-Hajar is een voormalig paleis op een rots. Het werd gebouwd in 1920 door Yahya Muhammad Hamid ed-Din als zomerresidentie. Dit paleis is nu een museum. Dar al-Hajar ligt in de Wadi Dhar op zo’n 15 kilometer van Sanaa.

Shaharah brug

De Shaharah brug is uniek in Jemen.

De kalkstenen Shaharah brug is beroemd. Deze 17e eeuwse brug ligt in een ongekend steile kloof van meer dan 300 meter. Destijds werd hij gebouwd om twee dorpen met elkaar te verbinden. De imposante brug is alleen te voet te bereiken, al is dit wel een pittige excursie. Maar deze bergachtige omgeving is bijzonder fraai. De Shaharah brug ligt bij Al Qabai in het noordwesten van Jemen.

Zabid

Zabid was van de 13e tot en met de 15e eeuw de hoofdstad van Jemen. De reden was de universiteit, waardoor de stad het centrum van kennis van de islamitische wereld. De stad staat ook op de lijst van Werelderfgoed. het ligt vlakbij de Rode Zee.

Shibam

De stad Shibam in Jemen.

De stad Shibam is volledig ommuurd. Het is een perfect voorbeeld van stadsplanning uit de 16e eeuw. Waarbij opvallend veel hoge gebouwen in de woestijn verschenen. Mede daarom wordt het wel het Manhattan van de Woestijn genoemd. Shibam ligt in de Wadi Hadramaut, een oase langs de zuidkust van het Arabisch schiereiland. In deze oase worden veel dadels, vijgen en tabak verbouwd.