Oekraïne

Land dat door de vakantieganger vaak wordt vergeten

Oekraïne is groot, divers en perfect om te ontdekken. Niet iedereen weet dat het land een groot Viking-verleden heeft. Van de 9e tot en met de 13e eeuw heersten de Vikingen hier via het Kievse Rijk. Aan het begin van de vorige eeuw werd het ingenomen en behoorde het tot de Sovjet-Unie.

De Oekraïne heeft een lange geschiedenis. Waarvan een groot deel nog zichtbaar is. Het land is immens groot en heeft talloze soorten landschappen. En fraaie steden zoals de hoofdstad Kiev.

De Oekraïne is na Rusland het grootste land in Europa. En het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt. Een deel van Rusland hoort officieel bij Azië. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Oekraïne.

Kiev

De hoofdstad Kiev is het bezoeken waard. De oude stad is leuk om te ontdekken, waarbij je kunt genieten van de historische gebouwen. De meer dan imposante Sint-Sophiakathedraal en omliggende kloostergebouwen in Kiev staan op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. En zijn dus zeer de moeite waard.

Tsjernobyl

Een verlaten klaslokaal in Tsjernobyl.

In 1986 werd het land wereldnieuws. In Tsjernobyl, dat ten noorden van de hoofdstad Kiev ligt, ontplofte een nucleaire reactor van de kerncentrale. Het gebied en de nabije omgeving is sindsdien onbewoonbaar. Al kun je er tegenwoordig wel op bezoek. De stad en omgeving is een stille getuige van hoe gevaarlijk kernenergie kan zijn.

L’viv

Ook het historisch centrum van L’viv staat op de lijst met Werelderfgoed. De reden is simpel: hier hebben in de aflopen eeuwen allerlei bevolkingsgroepen geleefd. Die allemaal hun sporen hebben achtergelaten. wat te zien is aan de vele monumenten. Die in allerlei stijlen zijn gebouwd: Gotiek, barok, jugendstil en classicisme. Een wandeling door het centrum is een wandeling door de tijd. L’viv ligt in het westen van de Oekraïne, op zo’n 80 kilometer van Polen.

Houten kerken van de Karpaten

Een van de houten kerken in de Karpaten in de Oekraïne.

De Karpaten is een gebergte in Oost-Europa. Waarvan een deel in het westen van de Oekraïne ligt. Hier vind je diverse houten kerken. Het zijn oosters-katholieke en oosters-orthodoxe kerken. Die inmiddels ook zijn uitgeroepen tot Werelderfgoed. Deze kerken zijn gebouwd tussen de 16e en 19e eeuw.

Odessa

Odessa is de grootste stad aan de Zwarte Zee. Het is vooral bekend van de kalkstenen huizen en de daardoor ontstane catacomben. Waar ook mensen gingen leven en muurschilderingen te zien zijn. Een deel kun je bezichtigen. Ook kun je de stranden bezoeken in de zomer. En zien hoe de lokale bewoners en veel Russen hun vrije tijd door brengen.

Chersonesos

Chersonesos met de klok.

De oude stad Taurisch Chersonesos werd door de Oude Grieken gebouwd op een voormalig schiereiland. Al rond het jaar 422 voor Christus werd hier een stad gesticht. Later kwamen de Perzen en de Romeinen. En de Mongolen en nog veel meer volkeren.

De ruïnes zijn veelal vernield en is zijn veel plunderingen geweest. Toch is deze plek de moeite waard. En heel bijzonder. Waaronder de hangende klok. Chersonesos ligt in het zuidelijke deel van de Oekraïne.

Domazhyr Opvangcentrum voor beren

Een beer in het Domazhyr Opvangcentrum voor beren.

Het Bear Sanctuary Domazhyr startte in 2016 om beren op te vangen die werden gebruikt voor het vermaak. In het verleden werden veel beren gebruikt voor hondengevechten, waarbij bijvoorbeeld de klauwen en tanden van de beer werden verwijderd. In het beren opvangcentrum leven diverse beren in relatieve vrijheid. Dit ook omdat de dieren niet meer terug de natuur in kunnen. 

Het is tevens een belangrijk educatiecentrum om mensen te laten zien dat deze praktijken verboden zijn. Je vindt het Bear Sanctuary Domazhyr Roztochya Biosfeer Reservaat van UNESCO. Dat in de buurt van L’viv ligt. Je kunt het opvangcentrum bezoeken en een rondleiding krijgen.