zeeland blokarten brouwersdam

Blokarten op de Brouwersdam in Zeeland

Ik ga spelen met de wind. Op de fiets, maar ook in een blokart. Midden op Neeltje Jans, het meest bekende deel van de Deltawerken.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Blokarten in Zeeland is heerlijk. Waar? Op de Brouwersdam. In een blokart jaag je over het strand, tot in de branding. En iedereen kan het.

Tour de France

De Tour de France van 2015; één van de grootste sportspektakels ter wereld. En een paar geleden begon hij in 'mijn stadje': Utrecht.

Tijdens mijn alternatieve Tour de France heb ik hun route gevolgd! Meer dan 3.500 kilometer, waaronder ook Zeeland. Kijk maar.


Blokarten; spelen met wind in Zeeland

Blokarten in zeeland is heerlijk spelen met Moeder Natuur. De beste plek is de Brouwersdam.

Neeltje Jans
Fietsen bij Neeltje Jans op mijn gele Tour de Corno fiets. Robert van Weperen

Een van de achterwielen komt los van de grond als de wind grip krijgt op mijn zeil. Dat is even schrikken. Maar als ik het zeil los laat, rij ik al snel weer op drie wielen. Dit is blokarten op het strand bij de Brouwersdam bij Ouddorp.

Waar je speelt met de wind. Of eigenlijk is het andersom. Het is een leuk gevecht, omdat de wind net zo onvoorspelbaar is als ik. Heerlijk.
, dit is mooi Nederland.
 
Donkere wolken hangen als plukken aan de horizon. De hemel verblijd me met miezerregen en het waait lekker. Dit is precies wat elke Tourrenner liever niet heeft hier in Zeeland.

Maar ik ben blij want voor het blokarten is het ideaal. Windkracht vijf zorgt er voor dat ik over het zand stuif. Als een professional maak ik scherpe bochtjes, ontwijk een enthousiast springende hond en glunder van oor tot oor.

Meer informatie: Blokarten Zeeland

Ook fietsen

Diezelfde windkracht vervloek ik enkele uren later als ik op de fiets klim. Dit is letterlijk met je kop in de wind fietsen. Of vooral tegen de wind. Neeltje Jans is een indrukwekkend stukje Nederlandse bouwkunst. En heeft ons de naam ‘waterbedwingers’ gegeven. Maar ik bedwing nog niet zo heel veel. Het water wel, maar de wind ietsje minder.

Blokarten op de Brouwersdam.
Blokarten op de Brouwersdam. Corno van den Berg
Tjitte van den Buys lacht. Hij bemoeit zich met de Tour namens de provincie Zeeland. Tour-directeur Christian Preud’homme is onder de indruk van het Zeeuwse landschap. En de eeuwige strijd tegen het water. Totdat Tjitte over de Zeeuwse wind begon te vertellen. Die altijd waait, meestal vanuit het zuidwesten.
 
,,Hij keek naar het parcours en zei; Hmm, maar een klein beetje tegenwind waarschijnlijk? Waarop ik hem uitlegde dat ik hoop op noordwestenwind, oftewel schuin van achteren. Dan kan niemand zich verschuilen en wordt ook echt de beste de winnaar in Zeeland.” Preud’homme lachte en Tjitte straalde.
Ontdek de BRIK-fiets!

Bij een bijzonder project hoort een bijzondere fiets. De BRIK-fiets is een typisch Utrechts product. Deze unieke stadsfiets heeft een cardanaandrijving. Oftewel: geen ketting! Het ontwerp van deze matzwarte fiets is dat het zowel als hippe stadsfiets als transportfiets gebruikt. Die van mij is speciaal geel gemaakt voor mijn Tour de Corno reis! En je kunt hem winnen, maar daarover hoor je later meer!

Meer info: BRIK fietsen

Brik fiets

Een zeehond bij Neeltje Jans.
Een zeehond bij Neeltje Jans. Corno van den Berg

Ik zie een zeehond zwemmen en denk na over het WK Tegenwind. Een wonderlijke wedstrijd, die jaarlijks in Zeeland wordt georganiseerd. Op de dag dat de wind precies goed is. Lees: volle bak tegen.

En, de deelnemers staan te trappelen in de rij. Het geeft aan hoe de Zeeuwen niet alleen vechten met Moeder Natuur. Vroeger tegen het water, nu vooral tegen de wind. Eerst maar eens mijn Tour de Corno af maken. Want ik denk dat ik het WK aan me voorbij laat waaien…


Lekker kreeft eten

Een avondje Oosterscheldekreeft. Ik zit in Veere in de Campveerse Toren. Het is kreeftenseizoen, dat duurt van de laatste donderdag van maart tot en met 15 juli. Ik krijg maar liefst vier gangen met kreeft voorgeschoteld.

Oosterscheldekreeft eten

Van amuses tot een halve kreeft en alles inclusief uitleg waarom Zeeuwse kreeften anders zijn. Bedienster Hendrina: ,,Honderden jaren geleden werden ze hier geïmporteerd. Ze hebben zich aangepast aan het unieke Oosterscheldeklimaat. En dus is hun smaak uniek.”
 
Dit was het menu;
 
Bombe van meloen, tartaar van Oosterscheldekreeft, garnalen, kruiden uit de tuin
*
Bisque van Oosterscheldekreeft
*
Oosterscheldekreeftenfricassee, fregola, gekonfijte tomaat, venkel, bleekselderij en kruidenolie
*
Halve Oosterscheldekreeft à la nage, Hollandaise, zeegroenten en asperges
*
Gemarineerde aardbeien, crème van chocolade, lavendel, hangopsorbet en sinaas

3 gangen € 59.50 + Soep € 10 + Fricassee € 15