blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Algarve; De mooiste route met de auto

De Algarve in Portugal is meer dan zon, zee en strand. De gele kliffen worden vaak de mooiste kust van Europa genoemd. Maar wat is de mooiste route per huurauto?

Lees verder

Algarve: Van Oost naar West rijden

,,Kijk, een kameleon!” Wacht even, de woorden moet ik even op me in laten werken. Ik moet even zoeken, maar het vreemde dier zit op zijn gemak in de struik. In de meest vreemde schutkleuren. Ik wist niet eens dat we kameleons in Europa hadden.

Een oog kijkt om zich heen; de ander houdt me goed in de gaten. En ik hem. Dit is het strand van Monte Gordo, op de grens van Portugal met Spanje. De struiken achter het populaire strand is een van de beste plekken om deze dieren te zien. Wat een wondere wereld.

Een kameleon in de Algarve. ©Corno van den Berg

Auto rijden in de Algarve

Ik maak een rondreis met een huurauto door de Algarve; het uiterste zuidpunt van Portugal. Mijn autoreis voert van oost (de Spaanse grens) naar west (het meest ruige deel). Onderweg maak ik diverse stops. Om te wandelen, het water op te gaan en met te laten verrassen.

Oh ja. Hier heb je bijna het gehele jaar mooi weer. En vers eten, waaronder veel vis en schaaldieren. Een heerlijke mix van actief, relaxen en genieten. In een lekker klimaat. Zo heb ik het graag.

Een verse vismaaltijd. ©Corno van den Berg

Rijden door Parque Natural de Ria Formosa

De weg N125 voert me naar het westen. Een bord met Parque Natural de Ria Formosa maakt me nieuwsgierig. Ik ken het niet. Hoog tijd voor een verkenningswandeling. Ik ga met een gids mee door het moeras.

,,In 1987 werd het 18.000 ha grote gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het bestaat uit een labyrint van zoute moerassen, slikken, schorren, zandeilandjes en kanalen. Oh, en diverse zoutpannen,” lacht hij.

De lagune straalt een woord uit: rust. Totdat ik bij een kolonie flamingo’s kom. Hier is het een drukte van belang. Een deel van de statige vogels is op zoek naar voedsel, sommige ordenen hun veren, terwijl anderen slapen.

Ria Formosa in het laatste daglicht. ©Corno van den Berg

Mooie tussenstop: Faro

Faro is de stad waar de meeste toeristen arriveren met het vliegtuig. En dus een populaire rustplaats. Ook voor mij. En voor sommige dieren. Voor mijn hotel zie ik op een rotonde zijn twee ooievaars een nest aan het maken. Klepperend en al.

Als ik mijn reis vervolg naar het westen doemen al snel de beroemde kliffen op. Ertussen kun je talloze strandjes vinden; klein en groot. Ideaal om te zwemmen, al ga ik met een bootje langs de kust. En ja, het ziet er vanaf het water toch even indrukwekkender uit.

Een zonsondergang bij de beroemde rotsen van de Algarve. ©Corno van den Berg

De bossen van Monchique

De ruige kust is een heerlijk contrast met Monchique, het bosrijke achterland van de Algarve. Ik doe de wandelschoenen aan en struin door de bossen met kurkeiken, walnoten en talloze andere inheemse bomen. Al zie ik hier ook veel eucalyptusbomen, die uit Australië komen. Ze zijn hier massaal geplant voor het hout.

Oh ja. Hier heb je bijna het gehele jaar mooi weer.

Ook kun je hier proeverijen doen. Van Medronho, een typisch Portugees likeurtje. Deze sterke drank wordt gemaakt van de vruchten van de aardbeiboom. Puur of aangelengd met honing. De maker drinkt zelf vrolijk mee. Ondertussen serveert hij lokale kaas, olijven en worst. Weigeren is onbeleefd, maar dat was ik ook niet van plan.
 
Het is overduidelijk, dit is de plek om de drukte van de Algarve te ontvluchten. Al lukt me dat ook aan de westkust. De N125 gaat over in de N268 om te eindigen bij de vuurtoren van Cape St. Vincent. Dit is de absolute verrassende kant van de Algarve.

Terug naar de kust rijden

Bovenop een klif neem ik het landschap in me op. Het vasteland eindigt in steile rotsen. Golven beuken op de kust; de zee lijkt het land te willen verzwelgen. Bloemen staan in bloei en kleuren het toch al kleurrijke landschap. Het lijkt wel het ‘einde van de wereld’. Een mooi einde van mijn reis.

Surfers in de Algarve. ©Corno van den Berg

Dit is de derde van zes artikelen over de mooiste autoroutes op aarde. Eerder verscheen al: De mooiste autoroute van Amerika en de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika.

Tips voor je huurauto

Tolwegen kunnen lastig zijn in Portugal. En wat moet je doen met een waarborgsom? Of laat je liever je auto bij je hotel afleveren? Met deze tips haal je het beste uit je reis.

Als je lekker gaat rondtoeren in Portugal kom je geregeld een tolweg tegen. Meestal kun je de tol met contant geld betalen, maar soms alleen elektronisch. Daarom is het aan te raden om bij de huurauto altijd een elektronisch tolkastje te huren (beschikbaar bij alle verhuurders) en die te laten activeren. Dan houdt de verhuurder de tolkosten gewoon in van je creditcard. Je betaalt ± 2,- per dag voor het gebruik van het tolkastje. Meer informatie vind je hier.


Let goed op de hoogte van de waarborgsom die je moet betalen voor een huurauto. Die kan in Portugal namelijk snel oplopen tot boven de 2.000 euro. Een flinke aanslag dus op je creditcardlimiet tijdens je vakantie. Die je vast graag anders had willen besteden. Bij Sunny Cars kun je kiezen voor het Geen waarborg pakket, dan hoef je helemaal geen waarborg te betalen en krijg je toch de huurauto mee. Handig toch?


Heb je niet meteen een auto nodig, omdat je eerst de stad wil verkennen of laat aankomt? Dan kun je er voor kiezen om de huurauto bij je hotel te laten afleveren. Voor hotelaflevering kies je tijdens de reservering het dichtstbijzijnde stadskantoor. Wil je de auto bijvoorbeeld bij de accommodatie in Olhos d´Agua afgeleverd hebben? Dan wordt dat geregeld vanaf het stadskantoor van Albufeira.

Foto-Album

De bossen van Monchique. ©Corno van den Berg