Reisverhaal: Pyreneeën in Frankrijk - Droomplekken.nl

blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Dwalen door de Franse Pyreneeën

Met een wonderlijke trein, wandelen en wilde dieren

Lees verder

Het zuidelijk van Frankrijk eindigt in de pieken van Pyreneeën. Naast de bekende Pic de Midi d’Ossau is er ook een trein die ooit is aangelegd voor een stuwdam, maar nu toeristen door de bergen brengt. Ook is wandelen natuurlijk een goede optie. En misschien nog wat wilde dieren spotten.

Ziplinen bij Laruns

Tyrolienne du Hourat in de Franse Pyreneeën.

Een bord langs de weg intrigeert. Het toont een foto van iemand die door een kloof vliegt. De naam is Tyrolienne du Hourat; een tyrolienne ken ik vooral als zipline. Oftewel hangend aan een koord naar de overkant glijden. vliegen. Dit zijn er maar liefst 18, die allemaal boven een rivier in een diepe kloof liggen. Dat wil ik wel doen.

De veiligheidsregels zijn van groot belang bij dit soort excursies. De gids is bloedserieus. Hij legt uit hoe je de diverse kabels moet gebruiken. Opvallend genoeg is het zo aangelegd dat je nooit los zit van de veiligheidslijnen.

Genieten van de zipline van Tyrolienne du Hourat. ©Corno van den Berg

Toch is het voor veel mensen nog wel een grote stap; van een trappetje het luchtledige in waarna je door de lucht zweeft. Waarbij je een aardige snelheid haalt. Bij de langste zipline van het parcours overheerst het gevoel van een vogel, met de wind in je haar.

Falaise aux Vautours 

Falaise aux Vautours in Aste-Béon is een natuurmuseum over de diverse soorten gieren die hier leven. Het is een van de speciale locaties in Frankrijk voor deze unieke dieren. Het ligt direct onder de rots waar de dieren te zien zijn. Via een live camera kun je de dieren zien, iets wat aan het einde van de tour ook kan met een vogelkijker. Deze vogels meten ruim twee meter in de lucht en ik zie er genoeg vliegen.

Petit Train d’Artouste

De trein d’Artouste. ©Corno van den Berg

De trein van Artouste werd aangelegd in 1924 voor de bouw van een stuwdam. Nadat de stuwdam af was, maakten de goederen plaats voor toeristen. Het is smalspoor en het treintje is opvallend veel kleiner. Het spoor slingert ook veel meer dan normaal. Je rijdt dwars door het Parc National des Pyrénées, waarbij je goed de tijd hebt om rustig om je heen te kijken. De tocht met dit treintje duurt een uur, enkele reis.

Ik tuf door de groene vallei van Soussouéou en langs bergflanken en afgronden. Enkele Alpenmarmotten komen kijken welke vreemde vogels vandaag komen rijden. Het eindstation ligt bij de pieken van Cézy en de Arcizette en het stuwmeer. Het restaurant bij aankomst is handig voor een simpele lunch die ik bij aankomst al koop. Het plan is eerst op pad te gaan om rust te vinden, wat hier eenvoudig is.

Zelf de Franse Pyreneeën in?
Je kunt eenvoudig zelf de bergen verkennen. Dit zijn de 3 beste tips:
1. Ontdek de omgeving van Artouste
2. Ziplinen bij Laruns met Parcours Tyrolienne
3. Vale gieren bij Falaise aux Vautours
De trein d’Artouste. ©Corno van den Berg

Je kunt er rondwandelen om dan later weer een treintje terug te pakken. Dat ga ik doen. Al snel ben ik weg van de anderen en voel ik me klein tussen de bergpieken. Dit gevoel heb ik wel gemist de afgelopen maanden, jaren bijna.

Lees mijn tips voor de Petit Train d’Artouste

Schapen op de weg

In de avond hoor ik plots een vreemd geluid. Een kudde schapen komt over de enige weg in de vallei waar ik slaap aangelopen. De bellen aan hun nek maken een heerlijk geluid. De schaapherder ziet me genieten en groet me. De dieren zijn onderweg naar een andere wei en dit is verreweg de kortste weg. Het zijn van die taferelen die de reis extra bijzonder maken.

Pic de Midi d’Ossau

Het meest bekende punt is Pic de Midi d’Ossau. Deze steile berg van 2.884 meter is het icoon van het Franse deel. Vroeg in de ochtend schijnt het eerste daglicht op de piek. Dus ga ik vroeg op pad. Maar het is mistig, of is het laaghangende bewolking? Ik zie geen hand voor ogen, laat staan een berg in de verte. Al ben ik volgens Google Maps heel erg dichtbij.

Schapen bij een waterval in het Nationaal Park Pyrénées. ©Corno van den Berg

Twee dagen later ga ik in de namiddag opnieuw. Het wordt een soort uitdaging nu, want het regent. Erg hard zelfs. Door de wolken zie ik de berg weer niet. Wel koeien en schapen in de lager gelegen delen. Een groep schapen staan idyllisch bij een waterval. Wat een ongekend mooi beeld. Sterker nog, zo zag ik de Franse Pyreneeën voor me toen ik nog klein was. En voor de Pic de Midi d’Ossau moet ik dan nog maar eens terug komen. Dat is het mooie van reizen.