Petit Train d’Artouste

Unieke trein in de Franse Pyreneeën

De Petit Train d’Artouste bij Laruns is een bijzondere trein in de Pyreneeën. Deze verbinding in Frankrijk werd aangelegd voor de bouw van een stuwdam, maar wordt nu voor toeristen gebruikt. Je rijdt dwars door het Nationaal Park Pyrénées. Het is een heel ander ritje dan in een gewone trein. Het uitzicht is bijzonder, net als het eindpunt. dit zijn de bezienswaardigheden van de Petit Train d’Artouste.

De rit met dit treintje begint in de buurt van Laruns, een plaatsje in de bergen. Het ligt in de buurt van de Spaanse grens. Het start op een hoogte van 1.240 meter hoogte en klimt daarna tot een hoogte van 1.920 meter. Het is de op een na hoogste trein in Frankrijk; alleen de Tramway du Mont-Blanc is hoger. De route is 10 kilometer lang. Een rit duurt bijna een uur (enkele reis). 

Je rijdt door de bergen met opvallend vaak een afgrond naast je. Al vinden de meeste mensen het niet eng. Een van de mooiste stukken is de groene vallei van Soussouéou. Ook passeer je de toppen van Lurien (2.826 m) en Palas (2.974 m). Het eindstation is het stuwmeer, waar je goed kunt wandelen. Om dan uren later de trein terug te pakken.

De trein d’Artouste in de herfst. ©Corno van den Berg

Het ontstaan van Petit Train d'Artouste

Voor de bouw van een stuwdam in een van de bergmeren was veel materiaal nodig. Dit om elektriciteit op te wekken. Daarom werd deze speciale treinrails aangelegd. De bochten bij de Train d'Artouste zijn veel scherper, waardoor het eerder op een achtbaan lijkt. Al is de snelheid wel een stuk lager logischerwijs. Sterker nog, je kunt op je gemak om je heen kijken.  

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Het treintje werd rond 1924 gebouwd om de vele bouwmaterialen door de bergen te vervoeren. Nadat de bouw was afgerond werden er speciale wagons gebouwd om toeristen te kunnen meenemen. Het is een leuke excursie, ook voor kinderen.

De trein d’Artouste. ©Corno van den Berg

Hoe zit het ritje met Train d'Artouste er uit?

In Laruns ga je eerst met de kabelbaan omhoog, tot je bij de trein komt. De prijs van de kabelbaan is inbegrepen in het entreeticket. Daarna kun je je plaats uitzoeken. Ik ging eerst helemaal vooraan zitten, om goed de locomotief te kunnen zien alsook de route. Op de terugweg ging ik juist meer achterin zitten om goed foto's en video's te kunnen maken. Aan jou de keuze wat je wilt. 

Een diesellocomotief trekt de wagons omhoog. In eerste instantie ga je door een 350 meter lange tunnel en kom je aan de andere kant van de berg uit. Er zijn bij slecht weer overkappingen zodat je droog zit. Ik ging met regen heen en nam uren later met zon het traject terug.

Stuwmeer Artouste

Als je bij het eindstation aan komt moet je nog een stukje wandelen. Al is het meer klimmen via tientallen traptreden. Het pad eindigt bij de stuwdam met daarachter het stuwmeer. Vandaar kun je eenvoudig het meer verkennen.

Het stuwmeer van Artouste. ©Corno van den Berg

Wandelen bij het stuwmeer

Vanaf het stuwmeer lopen diverse wandelroutes de bergen in. Zo kun je onder meer naar Refuge d‘Arremoulit lopen, een berghut bij een bergmeer. Deze ligt ruim 3 kilometer verderop op een hoogte van 2.273 meter. De wandeling naar de berghut duurt een uur. Ook kun je nog een half uurtje door lopen naar Passage d‘Orteig wandelen en dan vandaar terug lopen. Dan ben je in totaal zo'n 2 uur onderweg. 

Hiking in de Pyreneeën. ©Corno van den Berg

Overnachten in de buurt

Het dichtstbijzijnde stadje is Argelès-Gazost, dat op een kwartiertje rijden ligt. Hier heb ik meerdere nachten doorgebracht, er zijn ook winkels, supermarkten, restaurants en bars. in de vakanties is het vaak erg druk,dus boek op tijd.  
Bekijk de leukste accommodaties in de buurt

Wanneer rijdt de Train d'Artouste?

Het hangt van het weer af, met name door het smelten van de sneeuw. Meestal start de trein eind mei met rijden, al kan het ook begin juni zijn. De laatste trein rijdt meestal eind september, al wordt soms aan het begin van  oktober ook gereden. Het beste kun je online of ter plekke de dienstregeling checken.
Meer informatie op de officiële website en hier

Meer artikelen over de Pyreneeën