Corno van den Berg©2021
Filipijnen beste rondreis

Hoogtepunten van de Filipijnen

De Filipijnen; bekend van oneindige stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen. Hoog tijd voor een rondreis.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

De Filipijnen is een immense groep eilanden. Maar er is meer dan de vele stranden, bijzondere dieren (boven en onderwater) en vriendelijke mensen.

Hoog tijd voor een rondreis door een intrigerend land. Al is het te groot voor één reis...

Ga ook op reis naar de Filipijnen

Een reis is een ontdekking, een ervaring vol unieke belevingen en onverwachte ontmoetingen. Als ongerepte bestemming, veelzijdig en uniek, is de Filipijnen daarom absoluut een bezoek waard en is een reis door dit prachtige land een hoogtepunt in het leven.

Undiscovered biedt uitzonderlijke belevingen op bijzondere locaties en is gespecialiseerd in individuele rondreizen op maat, weg van de massa en geheel naar jouw wens.

Ontdek met Undiscovered de Filipijnen!


De Filipijnen: Diverser kan haast niet

De Filipijnen staan wisselend in het nieuws. Het anti-drugsbeleid van de president is op zijn minst hardhandig te noemen. Maar het is ook een van de mooiste landen van Azië. En als je er bent geweest wil je vaak weer terug. Want er is nog zoveel meer.

Het is niet erg bekend, maar de Filipijnen zijn ongekend groot. Honderden eilanden die uitgestrooid lijken te liggen in zee. Het zijn er precies 7.107, al kunnen het er ook een paar meer zijn. Je kunt hier wekenlang (of zelfs maandenlang) eiland hoppen, maar ook alleen bijvoorbeeld het beeldschone Palawan ontdekken.

Er is zoveel meer dan de eindeloze stranden, de gezellige kleine dorpjes en het heerlijke eten. Terwijl de cultuur in het land voor het oprapen ligt. En eigenlijk elk eiland wel zijn eigen karakter heeft.

Het vreemde voodoo-eiland Siquijor

Sommige Filipijnen durven nog steeds niet naar dit eiland te reizen. Hekserij en voodoo zijn doodnormaal op Siquijor. Dat wil ik beleven.

Of ik een bijzonder ritueel wil meemaken? Euh ja, waarom niet. ,,Is dit speciaal voor toeristen?” vraag ik nog. ,,Nee,” is het korte, maar heldere antwoord. De lokale bevolking bezoekt ‘haar’ nog geregeld, voor van alles. Zij is heler, al weet ik niet precies wat dat is. Ik ga een sessie bijwonen, ergens op het eiland Siquijor op de Filipijnen.

We moeten naar het hart van het eiland. Langs diverse oude kerken, naar een hutje in het bos, letterlijk. Kippen lopen rond de houten hut, net als wat honden. Binnenin is een complete familie eten aan het klaar maken. Ja, we kunnen doorlopen naar een apart kamertje.

Een kerkje op Siquijor.
Een kerkje op Siquijor. Corno van den Berg
Ik heb geen idee wat ik kan verwachten. Het heet een ‘Bolo Bolo healing session’. Al noemen veel mensen het voodoo, dat toch een onheilspellende term is. De ‘healer’ heeft wel tijd voor een sessie, merk ik.
 
En dat hangt niet van geld af, maar of ze zich goed voelt. En er zin in heeft. Al zal ze de lokale bevolking met grote problemen nooit weigeren. Ze maakt haar handen schoon en wijst naar een klein kamertje.

Allerlei kruiden

Allereerst wordt gevraagd waar ik last van heb. ,,Stress?” ,,Ziektes?” ,,Slechte botten?” Enzovoort. Het lijstje is lang. Op een plank staan allerlei drankjes van kruiden, in sommigen zitten er meer dan 20. Een stoel verschijnt in het midden van de kamer.
 
Van de sessie zelf snap ik weinig. Ik zie een soort glas gevuld met een zwarte steen en een goedje. De vrouw blaast door een pijpje en dan smeert ze het goedje op de keel. De geur herken ik niet. Ze prevelt wat, maar voordat ik het door heb is het alweer voorbij.
 

Healing-potjes op het 'hekseneiland' Sicuijor.
Healing-potjes op het ‘hekseneiland’ Sicuijor.

De sessie is mysterieus, maar niet eng. En het laat meer vragen open dan het beantwoord. Maar dit heeft ook wel zijn charme. Sommige dingen moet je niet willen snappen, vooral niet zo’n nuchtere Nederlander als ik. En nu maar afwachten, denk ik nog.
 
Het groene eiland verkennen kan op diverse manieren. Je hebt hier de fraai bewerkte bussen die lijken op Amerikaanse legertrucks. Ik kies een tuktuk, al is die ook net even anders. Het is eigenlijk een motor met zijspan.

Lekker los in een tuktuk

De chauffeur vraagt waar ik heen wil. Ik heb geen idee en haal mijn schouders op. Heerlijk om die vertwijfeling in zijn ogen te zien. Dus rijden we door het regenwoud, door diverse dorpjes met een stop bij een klein winkeltje. Ik moet hier de verse kokosnoot proeven. Om de reis te eindigen bij een breed zandstrand.
 

Hoogtepunten van Siquijor

Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered:

1. Siquijor is meer dan de Bolo Bolo

Corno heeft het zelf mogen ervaren. De Bolo Bolo was tot recentelijk de enige geneeswijze die de mensen van dit geïsoleerde eiland kenden. Het hele eiland is bijzonder; de lokale bewoners zijn erg gastvrij, er is minimaal verkeer en de natuur is ongerept!

2. Huur een fiets en trek er op uit

Rondom het eiland ligt een goed geasfalteerde weg van 70 km die je met een goede mountainbike in een dag kan ontdekken. Onderweg ontmoet je aardige lokale bewoners en zie je verlaten stranden. Het binnenland biedt ruige berggebieden, watervallen en grotten.

3. Maak een dagtocht naar Apo Island!

Op ongeveer twee uur varen tref je het beroemde Apo Island. Een populaire duikbestemming, maar ook geweldig om te snorkelen. De koraal behoort tot de meest biodiverse van het land, en dat merk je al snel. Een aanrader voor zowel waterratten als gezinnen met kinderen!

Meer informatie:
Website: Undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Een man wast zijn koeien in zee.
Een man wast zijn koeien in zee.Corno van den Berg

Waar we even moeten stoppen voor een foto. Een lokale boer staat met zijn koeien in de zee. Ik kijk even goed, maar de man is zijn dieren aan het wassen. En ze genieten toch wel zichtbaar van het koele water. Het zijn deze verrassende ontmoetingen die de Filipijnen extra de moeite waard maken…
 


Op zijn Aziatisch genieten op het strand

Zonovergoten goudgele stranden, palmbomen en kristalhelder water. Het maakt hier bijna niet uit waar je het water in gaat. De Filipijnen moet je beleven; boven en onderwater. En dat doe ik met een groepje Zuid-Koreanen, al gaat het iets anders dan verwacht.

Filipijnen vakantie
Zee, strand, hutjes en boten. Corno van den Berg

Op een zandbank ontmoet ik een groepje Koreanen. Ze liggen languit, maar niet om te zonnebaden. Ze willen juist geen kleurtje opdoen; bij hen is een zo wit mogelijke huid erg populair. Dus smeren ze zo’n beetje de sterkste zonnebrand ter wereld op hun lichaam.
 
De Koreanen zoeken de zee vooral op om af te koelen. Ja, het kan hier best warm worden, erg warm. En ja, ze hebben gelijk. Oké, vooruit maar weer. Plons. Heerlijk.
 

Zonnebaden op zijn Aziatisch.
Zonnebaden op zijn Aziatisch.Corno van den Berg

Snorkelen met ‘de grote drie’ van de Filipijnen

Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered:

1. De walvishaaien van Donsol

Walvishaai Filipijnen

Tijdens mijn laatste bezoek aan Donsol ontmoette ik maar liefst vijf walvishaaien! De walvishaaien komen naar de Donsol River die veel plankton de zee invoert. Er zijn hier strenge duurzaamheidsvoorschriften om de dieren te beschermen.

2. De zeekoeien van Busuanga

Zeekoe Filipijnen

De zeer zeldzame zeekoe leeft in de wateren ten noorden van Palawan bij Busuanga. De omgeving is verbluffend, maar een ontmoeting ‘up close and personal’ met een zeekoe is waanzinnig! Zeekoeien zijn schuw, dus je moet wel wat geluk hebben.

3. De schildpadden van Apo Island

Apo Island

Zonder twijfel de beste snorkelbestemming van de Filipijnen! De koraaltuinen van Apo Island zijn in zeer goede staat en kennen een enorme biodiversiteit aan koralen en vissen. Hier zie je geregeld schildpadden zwemmen vlak boven de koralen!

Meer informatie:
Website: Undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Snorkelen in een aquarium

Zodra ik onder water ga zie ik kleurrijke vinnen en hongerige monden voor mijn snorkelmasker. Ik zie door de vissen het koraal niet meer. En weet niet waar ik moet kijken. De vissen worden hier geregeld gevoerd. Sommige zijn ietwat verward; ze zien mijn typisch Nederlandse kuiten aan voor witbrood.

Als ze door hebben dat ik niets te eten bij me heb opent de onderwaterwereld zich volledig. Als eerste zie ik een oranje vis met witte strepen die tussen de tentakels van een zeeanemoon zijn territorium verdedigt. He, die ken ik. Dat is Nemo, uit de Disney-film. In het echt is hij nog leuker.

De stranden her en der zijn veelal verlaten. Ik doe mijn flippers uit en voel het zand tussen mijn tenen. Opnieuw zie ik overal kleuren. Een goudgeel strand, met groene bomen en blauwe lucht appelleert toch wel heel erg aan mijn droombeeld van de tropen.

Sommige papegaaivissen zijn soms erg nieuwsgierig. Of eigenlijk neurotisch.

De keuze waar het water in te gaan is groot. Beroemd zijn Apo Island (zeeschildpadden), Donsol (walvishaaien), Coral Garden bij Puerto Gallera en Hundred Islands National Park. Maar feitelijk kun je overal goed duiken, alsook snorkelen. En is het zelf ontdekken misschien nog wel het leukst.

Want bijna overal heb je kans op bijzondere ontmoetingen; de wateren van de Filipijnen zijn rijk aan dieren. Van lieflijke zeeschildpadden tot majestueuze walvishaaien. En van statige reuzenmanta’s tot kleurrijke papegaaivissen.

Met name laatstgenoemden zijn soms erg nieuwsgierig. Of eigenlijk neurotisch. Ze zwemmen snel dichterbij, tot vlak voor mijn neus. Dat is even schrikken. Om dan weer schielijk weg te zwemmen. Ja ja, ik snap de hint. Dit is hun stukje koraal. Gelukkig is er nog veel meer, dus zwem ik maar even verder.

 


Oneindig eilandhoppen

De Filipijnen bestaan uit 7.107 eilanden. Ideaal om te eilandhoppen dus. Dit kan per veerboot, maar ook per traditionele houten vissersboot. Ik doe beiden.

Een veerboot is niet meer dan een vervoermiddel van A naar B. Een houten vissersboot is datgene wat je bij dit soort tropische bestemmingen verwacht. Een dek om te zonnebaden, de zon op je hoofd en de wind in je haren. Met de zee om je heen en her en der een eiland met palmbomen, stranden en dorpjes.

Een baby slaapt in een hangmat op de Filipijnen.
Een baby slaapt in een hangmat. Corno van den Berg

 

De baby slaapt in een minihangmatje, in de schaduw van enkele bomen. Ze heeft geen idee dat ik er ben. Een groepje mannen ligt languit op banken bij het piepkleine kerkje. Het vissersdorpje is in ruste in de warme middag op zomaar een eilandje op de Filipijnen.
 
De Spanjaarden hebben hier eeuwen geleden het christendom naar toe gebracht, maar ook de siësta. En beiden zijn nog steeds populair merk ik.
 

Een lunch op de boot op de Filipijnen.
Een lunch op de boot. Corno van den Berg

Een man pakt een mes en hakt de bovenkant van een kokosnoot er af. Ik krijg een rietje voor het kokosvocht en een spateltje voor de romige kokos. Op het strandje overvalt de rust me, ondanks het kabbelende geluid van de golven.
 
Terug op de boot vraag ik me af waarom ze hier geen Spaans praten. De Spanjaarden hebben hier toch ruim driehonderd jaar geheerst, waardoor delen van Zuid-Amerika nu Spaans praten. Misschien komt het omdat hier al ruim honderd dialecten werden gesproken.

Sommige eilandjes bestaan alleen uit koraal en zijn verlaten.

Net op het moment dat mijn gedachten verder afdwalen, komt een heerlijke geur voorbij. De kok op het achterdek gooit zijn breedste glimlach er uit. Op een piepklein bbq-tje maakt hij net gevangen garnalen, krab, tonijn en sateetjes klaar. Hij vraagt of ik honger heb. Hij wacht niet op mijn antwoord, maar begint aan het toetje van verse mango, ananas en watermeloen.


Een paradijs voor jezelf

Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered:

1. Palawan

Palawan

Palawan is in onze ogen synoniem voor paradijs. De natuur is fenomenaal aanwezig in alle opzichten en duizenden kleine strandjes waar zelden iemand komt wachten om ontdekt te worden…

2. Malapascua

Eilandhoppen Filipijnen

Echt een ons-kent-ons-eiland waar je heerlijk kunt opgaan in het lokale eilandleven. Vooral bekend bij duikers vanwege de voshaaien, maar Malapascua is zeker een eiland waar je een weekje kunt vertoeven op de witte stranden, weg van de massa.

3. Caramoan Islands

Eilanden Filipijnen

Hagelwitte zandstrandjes met hoge kalksteenformaties die uit de zee oprijzen, diepblauwe binnenmeren, watervallen, enorme grotten en een prachtige turkooizen zee bieden een overweldigende setting voor een uniek gevoel. Door de afgelegen locatie worden de Caramoan Islands nog door weinig mensen bezocht.

Meer informatie:
Website: Undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Mactan Island

Ik ben opgestapt op Mactan Island, net onder het stadje Cebu, met onder meer stops op Olango Island, Mahanay Island en Tambu Island.

Sommige eilandjes bestaan alleen uit koraal en zijn verlaten. Anderen hebben goudgele strandjes, soms zie ik kleine dorpjes. Ik voel me nietig; ik doe zo’n tien van de ruim zevenduizend eilanden aan. Je kunt hier eindeloos de zee op gaan.

Later reis ik met de veerboot door naar het eiland Bohol, het land van de spookdiertjes en chocoladeheuvels. En ook het eilandje Sicuijor staat op het programma, waar veel Filipijnen angst voor hebben. Het is namelijk beroemd en berucht vanwege heksen en tovenaars.

In de vertrekhal op de kade speelt een bandje van blinde muzikanten heerlijke tropische noten om me in de sfeer te krijgen. Onderweg laten dolfijnen zich tweemaal zien. Het is typisch voor de Filipijnen, overal wacht een verrassing. 


Wonderlijk Bohol

Vreemdsoortige chocoladeheuvels en guitige spookdiertjes. Dit is het wonderlijke Bohol.

 

De grote ogen kijken me aan. Dit wonderlijke wezen hangt aan de boomstam, en springt van de ene stam naar de andere. Ze kunnen hun kop 360 graden draaien. Het spookdiertje is een mix van Yoda uit Star Wars en een Gremlin. Of zal Hollywood juist dit dier als voorbeeld hebben genomen?

Ditmaal kijkt een Filipino me indringend aan. Het is Carlito Pizarras, ook wel bekend als de ‘Tarsier Man’. Hij is de woordvoerder van de Philippine Tarsier Foundation om het dier te beschermen tegen uitsterven. Een nobel, maar lastig streven. ,,Door ontbossing verdwijnt meer leefgebied. En zijn uiterlijk helpt ook niet mee,” zegt Carlito. ,,Ze zijn te leuk en te lief. Dus wil iedereen ze hebben.”

Op zoek naar het spookdiertje

Een Filipijns spookdiertje op het eiland Bohol.
Een Filipijns spookdiertje op het eiland Bohol. Corno van den Berg

Ze zijn zo groot als een hand. Het is dat Carlito deze wonderlijke wezens weet te vinden. Groene bladeren en takken in het vochtige regenwoud is alles wat ik zie. Ik zweet een bonte mix van emotie en inspanning, maar ben ook blij. Om dit soort ontmoetingen mee te kunnen maken reis ik.

De rijstoogst is in volle gang

Een groepje mannen staat met hun voeten in de modder, voorover gebukt. Een van hen maakt alles met een hark gelijk, waarna anderen om de 30 cm een jong rijstplantje poten. Tot alle rijstvelden vol zijn en ze verderop doorgaan. Maar het is even pauze, want die vreemde toerist met zijn camera vinden ze toch wel interessant.

Ontdek Bohol zelf!

Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered:

1. Fietsend door de Chocolate Hills

Waar iedereen per minibus naar het bekende uitzichtpunt van de Chocolate Hills rijdt, fiets jij dwars door deze rotsformaties heen. De omgeving is prachtig en de lokale bewoners maken maar al te graag contact met je.

2. Bohol Bee Farm

Bohol

Een must see! Bij de Bohol Bee Farm is alles duurzaam. Lokale bewoners maken de mooiste ambachtelijke producten die je er ook kunt kopen. Het restaurant biedt fantastische organische gerechten uit eigen tuin. Tel daar een geweldig uitzicht over zee bij op en je dag is al perfect!

3. Walvissen spotten bij Pamilacan Island

Walvissen Filipijnen

Op slechts enkele kilometers ten zuiden van Bohol is een grote migratieroute van walvissen, nabij Pamilacan Island. Het hele jaar rond zie je er dolfijnen en kleine walvissen, maar in de periode maart tot juni zwemmen in deze wateren ook potvissen en brydevinvissen!

Meer informatie:
Website: Undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Een paar draaien een sigaret, anderen vegen het zweet van hun voorhoofd en maken wat grapjes om die slungelige Nederlander. Maar niet te lang, want ze moeten door. Totdat deze vallei klaar is.

Mannen werken op een rijstveld op de Filipijnen.
Mannen werken op een rijstveld. Corno van den Berg

De heerlijke Chocolat Hills

De mannen worden omringd door talloze heuvels. Door de iconische vorm lijken het net kleine vulkaantjes, maar het is een voormalig koraalrif. Dit zijn de Chocolat Hills, meer dan duizend puisten in het hart van het eiland Bohol. Of eigenlijk mooie iconische heuvels, alsof een kunstenaar ze hier heeft neergelegd.
 
Maar alles is groen. En groene chocolade ken ik niet. Ze zullen toch geen duurzame chocolade bedoelen? Een stem verstoort mijn gedachten. ,,Van februari tot en met mei verdroogt het gras op de heuvels, dat dan bruin wordt. Dat verklaart de naam,” aldus de gids. Ah, en de rest van het jaar zijn ze groen, zoals nu.
 
Ik heb dus ‘pech’, al voelt het niet zo. Mijn ogen dwalen over de vele heuvels. ,,Ooit was dit de bodem van de zee. Later werd het omhoog geduwd en zorgde erosie voor de vreemde vormen van de heuvels. Inmiddels zijn ze begroeid en behoort het tot de mooiste landschappen van Azië,” vertelt de gids.
 
De smalle wegen kronkelen door het landschap. Ik loop nog wat te dwalen. En zie een klein cafeetje tussen de palmbomen. Al is het niet meer dan wat planken die redelijk willekeurig bij elkaar zijn getimmerd. Enkele mannen zitten wat te kaarten, de barman kijkt me verwachtingsvol aan. En ja, een mooie dag moet je afsluiten met een biertje, dus vooruit.
Zelf op reis naar de Filipijnen?

Undiscovered organiseert individuele rondreizen naar de Filipijnen en weet waar je moet zijn voor de meest bijzondere ervaringen die het land te bieden heeft.

Bekijk meer hoogtepunten en rondreizen Filipijnen op de website van Undiscovered of neem direct contact op met een van de reisspecialisten via 088-1601600 of info@undiscovered.nl.

Bekijk het volledige aanbod van Undiscovered


Op zoek naar echte volkshelden

Wie reist, stuit op wonderlijke verhalen. Zoals dat van Lapu Lapu, die de beroemde ontdekkingsreiziger Magelhaan dodelijk verwondde.

Ontdekkingsreizigers vind ik intrigerend. Als jongetje wilde ik de wereld verkennen. De tijden zijn natuurlijk behoorlijk veranderd, al had ik best in hun tijd willen leven. Dat niet geheel zonder gevaar was. Zo ondervond ook de beroemde Ferdinand Magelhaan, die de Filipijnen ontdekte. Maar hier ook het leven liet.

Het zwaard fier in de hand, blote borst en de lange haren los. Een woeste blik in de ogen. Ik kijk Lapu Lapu aan, ook al is het maar een ijzeren beeld van deze beroemde indiaan. Hij staat trots op Mactan-eiland. ,,Dit is een absolute volksheld op de Filipijnen,” aldus de gids. Daar moet ik meer van weten.
 
In het plaatselijke museum in Cebu staat dat Lapu Lapu behoorde tot de originele bewoners van deze eilandengroep. Ze leefden in relatieve rust totdat in 1521 de Spanjaarden hier arriveerden. De beruchte Spaanse Armada voer onder leiding van ontdekkingsreiziger Magelhaan (die zelf Portugees was).
 

Het beeld van indiaan Lapu Lapu op Mactan-eiland.
Het beeld van indiaan Lapu Lapu op Mactan-eiland. Corno van den Berg

Het Spaanse verleden

De Spanjaarden wilden handel drijven; op een vrij dwingende manier zoals veel Europese zeevaarders dat deden. Ondertussen wilden ze ook het Christendom over de wereld verspreiden.

Culturele musts van de Filipijnen

Drie tips van Eric Prins, Filipijnen specialist bij Undiscovered:

1. Ontmoet de lokale stammen van Luzon

Banaue rijstterrassen

Banaue staat bekend om de enorme rijstterrassen, de grootste ter wereld en naar schatting meer dan 2000 jaar geleden aangelegd. Verdiep je tijdens je bezoek in de cultuur van de lokale stammen; zoals de fantastische musea over de Ifugao-stam. Ook kun je meerdere dagen de lokale cultuur in levende lijve beleven!

2. Waan je in het Spaans koloniale verleden in Vigan

Vigan Filipijnen

Wil je echt een bijzondere stad ontdekken, dan is Vigan een absolute must. Het alsof hier de tijd al eeuwen stil staat. Deze 16e eeuwse stad staat op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Struin door kleine steegjes, of neem een paard en wagen op weg naar een van de bijna 200 monumentale panden die het centrum rijk is.

3. Een gevangenis zonder muren

Iwahig Penal Colony

Nabij Puerto Princesa tref je Iwahig Penal Colony, letterlijk een gevangenis zonder muren. Veroordeelden met goed gedrag kunnen hier in een strafkolonie een eigen leven opbouwen buiten de cel. Er zijn kleine dorpjes, boerderijen en zelfs interactie met de gevangenen is mogelijk. Een bijzonder initiatief die stof geeft tot nadenken.

Meer informatie:
Website: Undiscovered.nl
Telefoon: 088-1601600
Email: info@undiscovered.nl

Lapu Lapu was de leider van de bewoners hier. Hij weigerde zich te bekeren tot het katholicisme.

Ik ga op zoek naar de plek waar alles zich afspeelde. Achter het beeld van Lapu Lapu ligt een rustig strandje met mangroven. Hier kwam Magelhaan in 1521 met kleine bootjes aan land.

Dit is ook de plek waar destijds de keiharde strijd werd uitgevochten. Een heroïsch gevecht tussen 50 Spanjaarden en maar liefst 1500 indianen.

Door deze felle strijd hier werden twee volkshelden geboren.

Volgens de verhalen heeft Lapu Lapu met zijn speer Magelhaan dodelijk verwond in de branding. Al kon hij zijn schip nog wel bereiken. Hetzelfde schip waarmee hij bezig was als eerste mens de wereld over te zeilen. Wat bijna gelukt was. Maar de armada was verslagen en moest zich terug trekken.

Door deze felle strijd hier werden twee volkshelden geboren. Al worden ze heel verschillend beleefd op de diverse continenten. Zo had ik van Lapu Lapu nog nooit gehoord…