Corno van den Berg©2021
Beste festival Nepal

Het unieke Holi-festival en Maha Shivaratri

Beleef twee unieke en vooral kleurrijke festivals in Nepal.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

Nepal heeft toeristen hard nodig. In deze artikelen neem ik deel aan twee festivals. Eentje waar je wordt aangevallen met kleurpoeder. En tijdens Maha Shivaratri reizen honderden kleurrijke sadhoes naar Kathmandu.

Klein, maar fijn

Nepal, ook wel het dak van de wereld genoemd. Het is één van de kleinste landen van Azië. Het Himalyastaatje staat garant voor een unieke reis en moet eigenlijk op je bucket list staan.

In deze Special lees je alles over twee heerlijke festivals, ook heb mijn overige belevenissen online gezet. Zoals een trekking langs de hoogste bergen van de wereld en een uniek kijkje in de keuken van moderne natuurbescherming. Een rondreis door Nepal is een tocht langs veel hoogtepunten met grote diversiteit. Wat let je?


Festivals van Nepal: Shivaratri en Holi

Kleurrijk, sfeervol en authentiek. Nepal kent twee festivals die een genot zijn om mee te maken. Bij Maha Shivaratri laten de wonderlijke sadhoes zich zien. Terwijl het Holi-festival het lentefeest is, waarbij volop met gekleurd poeder en water wordt gegooid.

Harde beats klinken over het beroemde Durbar Square in Kathmandu. Zakjes poeder vliegen door het rond, een truck komt aangereden. Bovenop staat een man die met een driedubbele brandslang water in het rond spuit. Dit is het jaarlijkse Holi-festival in Nepal, dat ook wel Festival of Colours wordt genoemd. Bij dit festival wordt de lente gevierd. Maar het is ook een feest van de overwinning van het goede op het kwade.

Het moment van de 'Happy Holi-aanval'....
Het moment van de ‘Happy Holi-aanval’…. Corno van den Berg
Ik kijk mijn ogen uit. Jongeren gaan los op de muziek. Soms op het ritme, maar ook heel vaak niet. Tussen de beats door gooien ze gekleurd poeder in de lucht, maar vooral ook naar elkaar. Ondertussen wensen ze je voortdurend ‘Happy Holi’. Al snel blijkt dat zo’n lange Hollander een zeer geliefd doelwit is. Zowel voor een forse dosis poeder alsook voor een groepsfoto.
 

Mijn gezicht als schilderspalet

Mijn gezicht lijkt al snel op een veelgebruikt schilderspalet. Het poeder zit werkelijk overal. Terwijl ik nog aan het opdrogen ben. Onderweg naar het beroemde plein werd ik al bestookt vanuit veel huizen met emmers water en ballonnen met verf en water. En ja, ik pak wel enkele voltreffers. Maar de zon schijnt, de temperatuur is aangenaam en ik geniet van dit festijn.

Happy Holi met Hardwell; Het moet niet gekker worden.

Al is het wel verrassend. Een feest midden in UNESCO-werelderfgoed. Plots klinken de beats van ‘onze dj-trots’ Hardwell over het plein. Happy Holi met Hardwell; Het moet niet gekker worden. Ik had al van diverse kanten gehoord dat Maha Shivaratri en Holi beiden uitbundige Hindoeïstische feesten zijn, maar dit had ik dan weer niet verwacht. Bijzonder.

Maak dit ook mee!
Atma Asia Travel biedt bouwstenen waarmee jij je reis kunt samenstellen; zoals jij dat wilt. Behalve de festivals die ik meegemaakt heb, zijn er nog meer festivals in Nepal.  Zoals Tihar, het lichtjesfestival ter ere van de godin van de welvaart. De huizen zijn versierd met gekleurde lampjes en brandende kaarsjes. Dit vindt meestal plaats in november; ideale tijd voor een reis naar Nepal.
 
Ook in andere bestemmingen vind je vele leuke festivals. Zoals de boeddhistische festivals in Bhutan en die in het hooggelegen Ladakh. Verder organiseren we actieve en culturele reizen naar Tibet, Sikkim, Noord India, Cambodja, Thailand en Kyrgyzstan.
 
Volg ons op: Facebook

Het Holi-festival in Kathmandu.
Het Holi-festival in Kathmandu. Corno van den Berg

Maha Shivaratri

Een paar weken eerder keek ik mijn ogen uit bij Maha Shivaratri. Tijdens dit feest eren zo´n 700.000 hindoes hun god Shiva (de god van Goedheid, Goddelijkheid en Geluk). Dat gebeurt allemaal in de Pashupatinath Tempel op de oevers van de heilige Bagmati Rivier.
 
De tempel is tevens bekend vanwege de crematies in de open lucht. Die ook vandaag gewoon door gaan. De overledene wordt gedragen naar het rivierwater, waarna de voeten worden gewassen. De persoon wordt daarna gecremeerd op een houtstapel, waarbij de as in de rivier valt.

Het is een vreemd contrast met de tientallen kleurrijke sadhoes, die hier rond dwalen. Ze hebben hun leven totaal aan Shiva gewijd. En geven daarvoor de eerste drie hindoeïstische levensdoelen op: kāma (plezier), artha (rijkdom), dharma (juist handelen). Een sadhoe zoekt spirituele bevrijding door meditatie.

Oh, en wat kleingeld voor foto´s van toeristen. Want ja, ze zijn erg fotogeniek. En ze weten dat ook. Veel van hen zijn uitgerust met dreadlocks, kleurrijke oranje kleding en hebben een doorleefd gezicht. Ze reizen het gehele jaar door van festival naar festival; veelal te voet.

Wanneer?

Maha Shivaratri
Dit festival wordt gevierd in februari of maart. Het hangt af van de maanstand. Het is de nacht die voorafgaat aan de nacht van nieuwe maan wanneer de maan totaal verduisterd is. De daaropvolgende dag is ook groot feest.

Holi-Festival
Het Holi-festival wordt meestal in maart gevierd en soms eind februari. In 2016 is het Holi-festival op 23 maart.

Een sadhoe bij het Maha Shivratri-festival in Kathmandu.
Een sadhoe bij het Maha Shivratri-festival in Kathmandu. Corno van den Berg

In groepjes zitten ze rond de tempel. Ze rusten uit, en praten wat met elkaar. Waarbij veel wordt gerookt. Geen sigaretten, maar een stevige joints van marihuana. Die ze graag met je delen, al vind ik het wat vroeg in de ochtend.

De talloze festivals in Nepal zijn een feest voor het oog. Maar ook rauw en confronterend. Wie zijn reis goed plant kan deze unieke evenementen meemaken. En in combinatie met de Himalaya en een safari maakt dat je rondreis wel heel bijzonder, toch?


Foto-Album