Nepal

Dak van de wereld en thuisbasis van de Mount Everest

Nepal wordt wel het dak van de wereld genoemd. Het land ligt grotendeels in de ruige Himalaya, een van de meest beroemde gebergtes ter wereld. Desondanks heeft Nepal een variërend landschap met subtropische bossen enerzijds en bergen anderzijds. Sterker nog, je kunt hier zelfs op safari om wilde dieren te zien zoals neushoorns.

Dit is de Himalaya pur sang. Welkom in het land van de 'Yeti' en de Mount Everest. Beiden hebben een grote aantrekkingskracht op avonturiers.

Het grootste deel van Nepal bestaat uit bergen. Van de 14 hoogste bergen ter wereld liggen er 8 in Nepal. Dit is een bergstaat, al vind je hier ook genoeg valleien. Een landschap dat je bijna mensonvriendelijk mag noemen. Desondanks is de bevolking erg vriendelijk. Ze waarderen jouw bezoek aan hun land oprecht.

Maar Nepal is ook een goede plek om bijzondere dieren te zien. Zoals het unieke sneeuwluipaard. Maar in de bossen in de lager gelegen delen leven dieren als Indische neushoorn en de tijger. Maar denk ook aan olifanten, apen en nog veel meer dieren.

Aardbeving in 2015

In 2015 werd Nepal getroffen door een zware aardbeving die tot vele doden en verwoestingen leidde. Inmiddels is Nepal op de weg terug, maar vele monumenten en bezienswaardigheden moeten nog worden gerestaureerd. Veel van de belangrijkste bezienswaardigheden in de 3 koningssteden (Kathmandu, Patan en Bhaktapur) zijn door de aardbeving verwoest. Evengoed zijn de steden het bezoeken waard. Sterker nog, met jouw geld kunnen de bewoners weer spullen kopen.

Kathmandu

Kathmandu is voor velen het startpunt voor de reis. De hoofdstad heeft een heerlijke uitstraling. Al is het er altijd druk. Je vindt in en rond deze stad maar liefst zeven locaties met Werelderfgoed van UNESCO. Waaronder het beroemde Durbar Square. Het Durbar Plein werd grotendeels vernield tijdens de meest recente aardbeving. Toch is deze plek nog het bezoeken waard.

Swayambhunath of apentempel in Kathmandu.

De tempel Swayambhunath staat ook te boek als Apentempel. De reden van de naam merk je vanzelf als je de trap omhoog neemt. Makaken komen nieuwsgierig kijken en pakken alles wat os en vast zit. Toch is de tempel een bezoek waard. Alleen al vanwege het uitzicht.

Rondreis Nepal

Een rondreis door Nepal is indrukwekkend. Ik reisde hier ruim drie weken en raakte maar niet uitgekeken. Ook laat het je zien hoe de mens overleeft in deze extreem fraaie omgeving. Dat doe je met geen enkele foto of video recht, dat moet je zelf zien.

Beste tijd voor Nepal:

De beste tijd om door Nepal te reizen is aan het begin van het droge seizoen (oktober en november), al kun je hier het gehele jaar terecht.

Alle 6 Bucket List Tips voor Nepal