blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

De rijke omgeving van Poitiers

Op zoek naar typisch Franse dorpen, kastelen en natuur

Lees verder

Zuid-Frankrijk is groot. En door de nieuwe indeling van de regio’s in Frankrijk ben ik soms wat verdwaald. Zoals in Nouvelle Aquitaine dat op 1 januari 2016 ontstaan door de samenvoeging van de regio's Aquitanië, Limousin en Poitou-Charentes. Het is een bonte mix van gebieden; van strand tot bergen, van uitgestrekte bossen tot middeleeuwse stadjes.

De stad Poitiers

Het Stadhuis van Poitiers. ©Corno van den Berg

De regio Poitiers Futuroscope ken ik van het attractiepark, maar de stad niet. Dus begin ik mijn reis in Poitiers. Ik stap vanuit de TGV zo het centrum in. Dit is heerlijk reizen, en vooral erg duurzaam. Hier begin ik mijn rondreis, in de komende weken reis ik meer dan 500 kilometer naar het zuiden tot diep in de Franse Pyreneeën. Dit is artikel 1 van 3, de rest volgt binnenkort.

Poitiers is een studentenstad, waardoor het veel bars en restaurants heeft. Het leven gebeurt hier op straat, zelfs buiten de zomer om. Ik zie mensen met hun eigen lunch bij een bar zitten. Dit mag hier, mits je maar een drankje bestelt. Het is een bijzonder concept, dat ik nog niet vaak in Frankrijk heb gezien.

Wandelend verken ik het centrum dat wordt gedomineerd door de Notre-Dame la Grande. Deze immense romaanse kerk is bekend door de beeldhouwwerken van fabeldieren, veel anders kan ik er niet van maken. Ook de kerk Saint-Hilaire le Grand is de moeite waard met zijn vele gewelven. Zo is dwalen door de opvallend compacte stad erg leuk. Ik ga ook even zitten om het leven voorbij te zien gaan en bestel een drankje. Heerlijk.

Lees mijn tips voor Poitiers

Slapen in een drijvende houten hut

Het Village Flottant in Pressac. ©Corno van den Berg / Drone

Het wordt Village Flottant genoemd, in het Engels heet het Floating Village. Het ligt in het plaatsje Pressac. Een drijvend dorp, dat klinkt wat vreemd. Ik vaar met een roeiboot naar mijn eigen drijvend chalet, boomhut op het water of hoe je deze accommodatie wilt noemen. Er is geen naam voor in het Nederlands valt me op. Wat wel passend is voor zo’n unieke plek.

De drijvende kamer heeft een groot bed en een eenvoudig toilet. Je moet zelf peddelen, maar dan is het genot om te arriveren ook extra bijzonder. Elektriciteit gaat op zonne-energie, dus heel duurzaam. Buiten heb je een terras aan het water, ideaal voor de zonsondergang.

Het terras van mijn kamer in Village Flottant. ©Corno van den Berg

Het diner wordt geserveerd op een drijvend restaurant langs de oever. Maar dit is actief dineren. Op de grill moet je zelf op het vuur in verschillende ijzers de groenten en het vlees klaar maken. Dan kan ik zelf bepalen hoe ik alles wil hebben. Mijn blik gaat over het meer, mijn huisje staat in het midden. Ja, lekker slapen zal wel lukken vannacht. ,,Maar, er is waarschijnlijk een verrassing voor je vannacht,” zegt Laurent Debiais. Hij is de baas van het drijvende dorp en lacht geheimzinnig.

De kamer in Village Flottant bij Pressac. ©Corno van den Berg

Het meer is opvallend rustig in de nacht, op de roep van een uil na. Zijn woorden klinken nog in mijn hoofd. Plots hoor ik iets geks, als een oerkreet. Het galmt over het meer. Veel natuurlijker kan het niet worden. De volgende ochtend vertelt Laurent wat het is; een burlend edelhert. Het is een mannetje dat op zoek is naar vrouwtjes en door zijn roep laat weten dat hij er is. Ja, het ligt aan de rand van een natuurgebied. Mede daarom wordt alles duurzaam gedaan.

De fraaie dorpen Montmorillon en Angles-sur L’Anglin

Montmorillon. ©Corno van den Berg

Villes et Villages Fleuris, dat dorpen kwalificeert op welzijn voor inwoners en toeristen, maar ook op groenvoorziening. De eerste op mijn lijst is Montmorillon in het departement Vienne. Waar ik nog nooit van heb gehoord, maar dat maakt het juist leuk.

De binnenstad van Montmorillon.

Het stadje ligt aan de oevers van de rivier Gartempe. Het is vooral bekend om zijn vele boekwinkels, maar ik vind de ligging aan het water en de rotsen her en der vooral mooi. Ik kan op diverse plekken naar de waterkant lopen voor een heerlijk uitzicht. En wat perfect is om foto's te maken.

Zelfs bij regen is Angles-sur L’Anglin mooi. ©Corno van den Berg

Angles-sur L’Anglin ligt, zoals de naam al doet vermoeden, aan de rivier Anglin. Dit dorp heeft daarnaast het label Les Plus Beaux Villages de France, en behoort tot de mooiste van heel Frankrijk. Ik wandel door de smalle straten met de kasteelruïne boven op de rotsen. Ik hou van foto’s maken en kan hier helemaal los gaan. Om daarna voldaan op een terrasje wat te gaan drinken.

Actief de natuur in

SUPpen bij Lathus-Saint-Rémy. ©Corno van den Berg

Om de omgeving goed te leren kennen ga ik het water op. Bij het plaatsje Lathus-Saint-Rémy stap ik op een SUP. Het is een riviertje en de lokale gids van CPA Lathus laat me zien hoe je overeind blijft staan.

Of eigenlijk hoe je je evenwicht bewaard. Maar hij zegt niets over de stenen onderwater. Als ik er eentje raak lig ik in het water. Maar dat hoort bij de belevenis. Ik zie kinderen veel plezier hebben als ze in het water plonsen. 

Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe

Fresco’s met onder meer de Ark van Noach. ©Corno van den Berg

De lijst van Werelderfgoed van UNESCO vormt een goede bron voor inspiratie. Met name om te ontdekken waarom iets op de lijst staat. Zo kom ik ook bij de Abdijkerk van Saint-Savin-sur-Gartempe, ook bekend als de Saint-Savin Abbey.

Deze kerk uit de 11e eeuw wordt ook wel de Romaanse Sixtijnse Kapel genoemd. De reden zijn de vele fresco’s, die met name op en rond het plafond zijn gemaakt. Ze laten allerlei taferelen uit het Oude Testament zien. Met onder meer beroemde afbeeldingen van de Ark van Noach. Ik verrek bijna mijn nek zo kleurrijk is het.

Slapen in een boomhut

De zon gaat onder bij mijn boomhut. ©Corno van den Berg

Cyclamen, ze zijn bekend uit de bloemenwinkel, maar wist niet dat deze kleurrijke bloemen in het wild in Frankrijk groeien. En dan ook nog in september, als een van de laatste in het jaar. Ze staan letterlijk overal in het bos bij Domaine du Petit Trianon in Ingrandes.

Wilde cyclamen bij de boomhut. ©Corno van den Berg

Ook bij de boomhut, die midden in het bos staat. Het is mijn slaapplek deze nacht. Al is het eigenlijk meer een boomhuis, maar ook dat is geen Nederlands woord, gek genoeg. Ik loop wat rond over de camping en zie een hele bijzondere zonsondergang.

De 5 kastelen van Chauvigny

De stad Chauvigny. ©Corno van den Berg

Ook Chauvigny is een Middeleeuwse stad met een rijk verleden. Het stadje heeft maar liefst vijf burchten, die je bijna allemaal kunt bezoeken. Het meest bijzondere is een muur die als laatste restant overeind staat op de rand van de heuvel. Een zuchtje wind lijkt voldoende, maar hij staat er al eeuwen. 

Uitzicht op een van de kerken in Chauvigny. ©Corno van den Berg

Een wandeling door het stadje is een wandeling door de middeleeuwen. In een van de burchten wordt een roofvogelshow gehouden, maar ik geniet meer van het uitzicht over de stad. Het mooiste uitzicht is te zien op de nabijgelegen heuvel. Zeker als de zon even doorbreekt.

Fietsen op treinrails met Velorail

De Chauvigny Vélorail ©Corno van den Berg / Drone

In Chauvigny is iets typisch Frans te zien. De Chauvigny Vélorail is een oude treinrails waar je op kunt fietsen. Het is een activiteit die erg populair is in Frankrijk. Je zit op een speciale fiets met grote ijzeren wielen. Na een paar korte instructies mag ik op pad.

Het gaat opvallend makkelijk met twee personen. Het is relatief makkelijk. Nu maar hopen dat er geen TGV aan komt stormen, wordt al standaard grapje glimlachend gezegd. Op je gemak rij je door het landschap, over bruggen, langs het kasteel en in het bos. Soms voert het parcours wat omhoog, maar lastig fietsen is het niet. En soms ga je naar beneden, dan kun je even uitrusten en rustig om je heen kijken.

Het is een heerlijk uitje voor het gezin, al zijn er ook opvallend veel stelletjes die dit doen. Verliefd trappen ze vaak zelfs synchroon. Zouden ze het door hebben? Het is een heerlijke excursie om de rondreis door Poitiers en omgeving af te sluiten. Ik reis verder naar het zuiden van Nouvelle Aquitaine.