Poitiers

Fijne stad in het zuiden van Frankrijk

Poitiers is een stad waar vaak een tussenstop wordt gemaakt op de weg naar het zuiden van Frankrijk. Het is een levendige studentenstad met een lange historie. Poitiers is een stedentrip die je goed kunt combineren met het nabijgelegen populaire attractiepark Futuroscope. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Poitiers.

De stad stamt af van de Galliërs, die op de huidige locatie van Poitiers hun hoofdstad hadden. Maar de stad werd vooral bekend tijdens de heerschappij van de Romeinen. Al is daar niet al te veel meer van over. Het is een bruisende stad, dit komt met name door de vele studenten. Mede daardoor vind je er veel restaurants, bars en winkels zoals bijzondere boekwinkels. 

Een boekwinkel in Poitiers. ©Corno van den Berg

De stad is eenvoudig te bereiken met de TGV, waardoor je een snelle verbinding vanuit Nederland hebt. Het stadscentrum is klein en is goed te voet te verkennen. De attracties liggen dicht bij elkaar. Je kunt een rondleiding met een lokale gids volgen, maar ook zelf op pad gaan.

Notre-Dame la Grande

De ingang van de Notre-Dame la Grande. ©Corno van den Berg

De Notre-Dame la Grande heet officieel Église Notre-Dame la Grande. Deze imposante kerk is onderdeel van het katholieke bisdom Poitiers. Volgens kenners behoren de beeldhouwwerken tot het mooiste van de romaanse kunst.

De binnenkant van de kerk Notre-Dame la Grande. ©Corno van den Berg

Als je voor de kerk staat neem dan even de tijd om alles in je op te nemen. De basreliëfs laten onder meer de geboorte van Christus zien, Jezus in bad en Jozef die in gebed is verzonken. Je kunt de kerk eenvoudig zelf bezoeken, hij ligt in het hart van de stad.

Adres: Pl. Charles de Gaulle

Stadhuis Hotel de Ville

Het Stadhuis van Poitiers. ©Corno van den Berg

Het Stadhuis ligt aan een groot plein en is vanuit de verte te zien. Het is gebouwd tussen 1869 en 1875 en een gedeelte is gratis te bezoeken. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden. Onder meer om de Salon d'Honneur, de voormalige balzaal, te bewonderen.

Adres: 15 Place du Maréchal-Leclerc

Overnachten in Poitiers

Ik heb meerdere nachten doorgebracht in deze zeer levendige stad. In de avond zijn er veel leuke bars en restaurants om even te genieten, al zijn er ook clubs voor de late uurtjes. Je kunt eenvoudig een kleinschalig hotel, van basic tot luxe, boeken online. Ook zijn er genoeg appartementen te vinden als je dat liever hebt.

Saint-Hilaire le Grand

De kerk Saint-Hilaire le Grand stamt uit de 11e eeuw. De kerk werd gebouwd voor de vele pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostela. Je moet zowel binnen als buiten kijken, dan zie je goed de zeven (!) schepen die er door de eeuwen heen zijn gebouwd. Mede daardoor is de kerk extra bijzonder. De gewelven doen veel mensen denken aan een schets van de Nederlandse kunstenaar Escher.

Adres: 26 Rue Saint-Hilaire

Kathedraal van Poitiers

De Kathedraal van Poitiers. ©Corno van den Berg

De Kathedraal van Poitiers ligt wat vreemd verstopt tussen de bebouwing, maar is zeer imposant. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom. De bouw werd begonnen in 1166, de huidige torens stammen uit de 15e-eeuw.

Het interieur van de Kathedraal van Poitiers. ©Corno van den Berg

De gotische kathedraal is opvallend groot, ook als je binnen komt. Als de zon schijnt valt het licht zeer fraai naar binnen. Neem de tijd en kijk even rond. Het is zeer de moeite waard. 

Adres: 1 Rue Sainte-Croix

Baptisterium van Sint Johannes

Het Baptisterium van Sint Johannes in Poitiers. ©Corno van den Berg

Het Baptisterium van Sint Johannes is het oudste christelijke bouwwerk in Frankrijk. Het is nog in opvallend goede staat. Het centrale deel van het gebouw werd rond het jaar 360 gebouwd. Tegenwoordig is het een museum met unieke sarcofagen uit de 5e tot 7e eeuw. De meesten zijn fraai gedecoreerd.

Adres: Rue Jean-Jaurès

Futuroscope

Het beste kun je Futuroscope een technologisch attractiepark noemen. Natuurlijk zijn er achtbanen, simulators en interactieve spellen, maar er is veel meer. De thema’s van het pretpark zijn anders; denk aan multimedia, cinematografie en futuristische audio-visuele technieken. Waaronder een trainingscentrum voor de ruimtevaart en meer attracties gericht op educatie. Waaronder de Buitengewone Reis, dat is verkozen tot beste attractie in Europa.

Adres: Av. René Monory, 86360 Chasseneuil-du-Poitou

Mijn Tips

Lees hier alle Bucket List Tips voor Frankrijk

Lees mijn Tips

alle 79 artikelen over Frankrijk

Bekijk alle artikelen