Corno van den Berg©2021

Victoria-Watervallen: Meer dan water alleen

Bij de Victoria-watervallen kun je veel meer bijzondere dingen doen. Kijk maar.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

De Victoria-watervallen moet je ooit hebben gezien. Vanaf de kant en vanuit de lucht. Dus stap ik in een helikopter. Maar in dit deel van Afrika kun je veel meer bijzondere dingen doen. Kijk maar.

Ontdek Zimbabwe

Al bekend met dit intrigerende Afrikaanse land? Het heeft naast beroemde natuurparken zoals Hwange National Park, waar je de big five kunt spotten, ook een grote diversiteit in culturen en tradities.

Of bewonder de wereldberoemde Victoria Watervallen, een van ’s werelds grootste natuurspektakels. Zimbabwe wordt niet voor niets ook wel ‘A World of Wonders’ genoemd…

Kijk op: www.zimbabwetourism.net voor meer informatie.


De machtige Victoria-Watervallen

De unieke Victoria-Watervallen behoren tot de grootste ter wereld. En een must om te zien als je in Zimbabwe bent. Te voet, te water en per helikopter. Maar er is meer, want het ligt bijvoorbeeld in een Nationaal Park vol wilde dieren. Sterker nog, twee parken zelfs.
 
Bijna vijftien jaar geleden stond ik hier ook: op het randje bij de Victoria-Watervallen in Zimbabwe. En ook met open mond. Een jaar of tien geleden nog eens, maar dan aan de kant van Zambia. Van dit soort watergeweld krijg ik nooit genoeg.
 
In de vroege ochtend dwaal ik langs de tientallen watervallen en zie opvallend veel bloemen. Ik word kletsnat door de mist. Her en der zie ik een regenboog verschijnen door de zon. De camera gaat even neer. Ik wil het water zien, horen, voelen, ervaren.
Bezoek zelf de Victoria Falls

De Victoria watervallen zijn een geliefde stop voor vele rondreizen door Zimbabwe. Een absolute must als je Zimbabwe bezoekt.

Boek je rondreis door Zimbabwe:
> Tenzing Travel
> Kras
> FOX Verre Reizen van ANWB

Wat heb je nodig voor Zimbabwe?
> Koop een reisgids
> Koop reisartikelen
> Ga gezond op reis

De schoonheid van de Victoria Watervallen.
De schoonheid van de Victoria Watervallen. Corno van den Berg

Met de helikopter

‘Je ziet pas echt hoe groot de watervallen zijn vanuit de lucht.’ En ja, dit natuurwonder moet je ook van boven bekijken. Ik ga de Victoria-Watervallen per helikopter doen. De piloot begroet me, hij laat graag zijn achtertuin zien. Hmm, dat kan ik me goed voorstellen.
 
Netjes vraag ik of ik voorin mag zitten, de piloot lacht. Ik ben niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste die het vraagt. Het meest mooie is om te zien waar al dat water vandaan komt en hoe het zich een weg baant over de rotsen. Om dan met grof geweld over de rand te vallen.
 
Overal kom je hier de Zambezi tegen, één van de machtige rivieren van Afrika. En van de wereld zelfs. Al snel zie ik vanuit de lucht de enorme krater die de watermassa in het landschap heeft geslagen. En is goed te zien hoe de rivier zich zigzaggend een baan worstelt door het woeste Afrikaanse landschap.
 
Mensen zijn piepklein in dit natuurgeweld. Goh, dat gevoel had ik toch al toen ik er stond. Het is lastig om dit alles in zijn volle grootsheid vast te leggen, zoveel is er te zien.

Zijn dit dan zambezipaarden en zambezikrokodillen?

Zelfs in de verte is het nog een indrukwekkend gezicht. De mist is goed te zien. Ik begrijp meteen de bijnaam ‘The Smoke That Thunders’, oftewel de rook die dondert. Ja, ik hoor hem ook. En zie hem overduidelijk.
 
Dit natuurwonder op de grens van Zimbabwe en Zambia is waarschijnlijk de meest populaire bestemming op het continent; het is ook eenvoudig te bereiken vanuit Zuid-Afrika bijvoorbeeld per vliegtuig.

Slaap ook waar Corno sliep

Africa Albida Tourism heeft hotels, lodges en restaurants in de meest bekende toeristische bestemmingen van Zuidelijk-Afrika.
 
Corno sliep in Victoria Falls Safari Lodge. De lodge kijkt uit over een waterpoel, waar veel wilde dieren komen. Het is te zien vanuit het zwembad, de bar en het restaurant.
 
Hier vind je ook ‘The Boma’. Dit Zimbabwaanse restaurant biedt veel lokale lekkernijen en optredens.

Meer info: AfricaAlbidaTourism.com

Een helikoptertocht boven de Victoria Watervallen.
Een helikoptertocht boven de Victoria Watervallen. Corno van den Berg

Op safari

Weer terug op de grond zie ik overal bomen en struiken. En leven. Voor me zie ik een kudde koedoes, iets verderop speelt wrattenzwijn Pumba met zijn vriendjes. Ik moet even wachten met doorlopen, want vier impala’s steken over. Ze komen van rechts, maar nemen wel erg brutaal voorrang. Erg vind ik het niet, helemaal niet zelfs.

De Victoria-Watervallen vanuit de lucht.
De Victoria-Watervallen vanuit de lucht. Corno van den Berg

Het lijkt wel een safari, maar dit is toch echt het plaatsje Victoria Falls. Gids Stanley zet mijn verwarring. ,,Mensen realiseren zich niet dat er hier veel meer is dan alleen de watervallen.” Dat blijkt.

Een van de watervallen in Vic Falls.
Een van de watervallen in Vic Falls.Corno van den Berg

In de vroege ochtend kijk ik vanaf het terras van Victoria Falls Safari Lodge uit over de Afrikaanse vlakte. Vlak voor me krioelt een waterpoel met dieren. Antilopen, vogels en meer komen drinken, ik ga ontbijten. Hmm, ik heb hetzelfde uitzicht vanaf het zwembad; dat moet ik later nog eens proberen. Oh, en ook vanaf mijn kamer. Wow, dat had ik echt niet verwacht bij zo’n populaire attractie als Vic Falls.

Gierenrestaurant

Naast het ‘gewone’ restaurant heeft de lodge ook een zogeheten gierenrestaurant. Als toerist kun je vanaf slechts enkele meters zien hoe de dieren dagelijks dode boerderijdieren krijgen. Een kwartier later is alles op, de tientallen gieren (en een handvol brutale maraboes) schrokken werkelijk alles weg. Ook de botten.

Gieren vechten om een stuk vlees.
Gieren vechten om een stuk vlees. Corno van den Berg

Toch is bioloog Andy niet blij. Vorige week werden in Hwange tientallen olifanten vergiftigd door stropers. Hier zijn ineens veel minder gieren dan vorige week. Want wie ruimen er altijd de dode dieren op? De gieren. Het is ‘The Circle of Life’.” Het wordt ineens stil.

Door de beschermde status blijft dit hele gebied gespaard voor grootschalige ontwikkeling. Al is dat wel wat lastig om te begrijpen. Er is een Victoria Falls National Park (waar de watervallen toe behoren). Dat uitgeroepen is tot Werelderfgoed door de UNESCO. Er bijna naast ligt het Zambezi National Park, dat vernoemd is naar de rivier.

Een Sunset Cruise op de Zambezi met nijlpaarden.
Een Sunset Cruise op de Zambezi met nijlpaarden. Corno van den Berg

Sunset Cruise

En ja, de Zambezi-rivier moet ik natuurlijk zelf ook ervaren. Het is een populaire excursie; een Sunset Cruise. Lekker achterover leunen, terwijl het landschap voorbij drijft. De zon gaat onder; het einde van een heerlijk dagje spelen met water. Al haal ik hier niets in mijn hoofd, want een boos nijlpaard is nog gevaarlijker dan de scherpe tandjes van een krokodil. Ik proost op ze, want dit maakt Afrika altijd zo levensecht.

Zo heb ik het graag. Apen in de bomen om me heen; guitige groene meerkatten. In het late daglicht zie ik groepjes nijlpaarden en nijlkrokodillen. Of zijn dit dan zambezipaarden en zambezikrokodillen? Het is heerlijk om zo te mijmeren…

Op de Sunset Cruise zijn de drankjes inbegrepen.
Op de Sunset Cruise zijn de drankjes inbegrepen. Corno van den Berg