Wandelen in de herfst in de Dolomieten

Beleef de kleuren van Indian Summer

Lees verder

Het voorbereiden van dit soort trips is al de helft van de fun vind ik. Het gevoel dat je er weer op uit gaat, dingen gaat meemaken en jezelf laat verwonderen. Dat is wat reizen is pur sang. Zeker in de bergen van de Dolomieten. En waarom ik een berghut kies? Ik hoef niet per se dagenlang te lopen, maar wil wel overnachten in de natuur.

De zonsondergang is vaak om stil van te worden. Ik loop altijd even een stukje weg van de hut, zodat ik de omgeving voor mezelf heb. Het wakker worden met een kop koffie hoog in de bergen behoort tot de meest magische momenten die ik ken.

Een berghut in de Indian Summer in Trentino. ©Trentino Marketing

Bij het regelen komen vanzelf een paar vragen naar boven. Zijn de berghutten eigenlijk wel open in de herfst? Deze essentiële vraag kan ik gelukkig online al beantwoorden. Want ja, veel berghutten in dit deel van Italië zijn in het najaar nog open. Sterker nog, je kunt ze online boeken. Wat prettig is, want je wilt niet na een heerlijke, maar vermoeiende wandeling te horen krijgen dat er geen plek is, toch?

8 mooie wandelingen in de herfst

Wat is de mooiste route? Die vraag is veel moeilijker te beantwoorden. En dan moet je keuzes maken, want het aanbod is groot. Ik kies dit keer voor kortere routes, waarbij je ook genoeg vrije tijd hebt om te genieten van de omgeving. Dit zijn de 5 meest populaire korte wandelroutes in het najaar in de regio Trentino. Een deel ervan kun je combineren, dus van berghut naar berghut lopen.

Panzer Ring (4,9 km)

Het weinig bekende Parco Naturale Paneveggio-Pale di San Martino ©Trentino Marketing

De Panzer Ring route is kort, maar beroemd. Met name omdat je langs het net geopende Balkon van de Dolomieten bij Alpe Tognol loopt. Deze wandelroute in het Parco Naturale di Paneveggio-Pale di San Martino is perfect als je net aankomt in dit gebied. Zodat je op een fraaie manier kunt wennen aan de regio. In deze twee uur durende wandeling pak je 245 hoogtemeters, genoeg om de spieren goed los te maken.

Van Monte Spinale naar Rifugio Graffer (7,5 km)

Uitkijken op het Parco Naturale Adamello-Brenta ©Trentino Marketing

Middenin het Adamello Brenta Natuurpark kun je van het stadje Monte Spinale omhoog lopen naar de beroemde Graffer berghut. Waar je kunt overnachten, maar ook weer terug kunt lopen. Kijk sowieso even naar de bergen om je heen, je moet je hier wel nietig voelen. Vanuit de berghut zijn nog wandelingen naar Orti della Regina (oftewel de Tuinen van de Koningin). Deze rotsen zijn bekend vanwege de vele fossielen. Ooit waren de Dolomieten een gigantische binnenzee en dat is hier nog te zien. 

Van het Pradalago meer naar het Malghette meer (8,4 km)

Zo mooi is het Malghette meer. ©Trentino Marketing

Bergmeren zijn altijd de moeite waard. De wandeling van het meer van Pradalago naar het meer van Malghette was een van de favoriete routes van Prinses Sisi. Het is een makkelijke wandeling met fraaie uitzichten over het Brenta-gebergte. Je moet wel 436 hoogtemeters overwinnen. Het hoogste punt van deze wandelroute is 2.094 meter.

Pordoi Pass (6,2 km)

Ook fietsers gaan de uitdaging met de Pordoi Pass aan. ©Trentino Marketing

Dit is een wandeling voor natuurliefhebbers. De start is de kabelbaan van Pordoi Pass naar Sass Pordoi op 2.948 meter. Van daaruit loop je naar de Capanna Piz Fassa berghut (3.125 m) voor wat te drinken en eten. Volg het pad naar de Boè refuge / berghut (2.871 m). Na zo'n 550 hoogtemeters kom je dan na zo'n 3 uur lopen weer bij de kabelbaan.  

Wandelen naar Cima Folga en Cima Grugola (10,8 km)

Dit is een uitdagende wandeling waarbij je zo'n 943 hoogtemeters moet nemen. Maar daar krijg je wel wat voor terug. De start is bij het bekende Lago di Calaita, een meer in het Natuurpark Paneveggio - Pale di San Martino. Je wandelt eerst tussen de bomen, maar dan op de rand van de Lagorai bergen. De bergen hebben namen als Vanoi, Primiero en Passo Rolle.

Onderweg kom je technische stukken tegen, maar deze zijn goed te doen. Wie extra meters wil maken kan het Pisorno meer bezoeken, dat net onder de top van Cima D'Arzon ligt. Volgens de legende zit dit meer vol geesten. En volgt er een storm als je een steen in dit meer gooit. Daarom is ook niet bekend hoe diep het is.

Sentiero del Dürer / Dürerweg (40 km)

Santurio Madonna dell’Aiuto aan de Dürer Weg. ©Trentino Marketing

De officiële naam van deze wandelroute is Albrecht Dürer Path. Niet alleen dichter Goethe hield van dit landschap, maar ook de Duitse kunstenaar Albrecht Dürer. Deze route volgt het pad dat hij volgde in de 16e eeuw. En waar hij talloze schilderijen met waterverf maakte. Je loopt van Klösterle in San Floriano in de buurt van Laghetti/Egna naar de wonderlijke stenen piramiden van Segonzano. 

Sentiero San Vili (107 km)

Een uitzicht van het wandelpad Sentiero San Vili. ©Trentino Marketing

Dit langeafstandspad volgt de wegen van de oude Romeinen toen zij deze bergen overtrokken. Deze wandelroute is vernoemd naar de bisschop Saint Vigilius (San Vili) die in de 5e eew leefde. Hij is nu de heilige van Trentino. De route loopt van de stad Trento naar Madonna di Campiglio en is zeer populair bij natuurliefhebbers.

Sentiero della Pace (450 km)

Prikkeldraad in de bergen als herinnering aan WWI. ©Trentino Marketing

De Sentiero della Pace is beroemd onder wandelaars. Dit lange afstandspad volgt voormalige militaire paden van het zuidfront van de Eerste Wereldoorlog. Je loopt letterlijk langs veel oude loopgraven, waar soms het prikkeldraad nog te zien is. Het is een meerdaagse route dwars door de bergen. Logischerwijs kun je delen lopen zoals ik ook deed.

Meer informatie over Sentiero della Pace

Veel kabelbanen zijn open

Veel liften zijn open in de herfst. ©Trentino Marketing

In de herfst blijven veel kabelbanen draaien. Zodat je eenvoudig de bergen in kunt om te wandelen. De rit zelf vind ik al magisch door het wisselende uitzicht. Net als het moment de deuren open gaan en je uitkijkt over de bergen. Je kunt online checken welke kabelbanen open zijn.

Meer informatie: Kabelbanen

De leukste berghutten

Zo gaaf is wandelen naar een berghut in de herfst. ©Trentino Marketing

Ook veel berghutten zijn in het najaar nog open voor gasten. Het seizoen in de bergen wordt traditioneel afgesloten op 20 september. Maar dit geldt niet als het weer goed blijft. Dit omdat het weer het leven in de bergen bepaalt. Dan blijven veel berghutten ook in de herfst geopend.

Je kunt in de berghutten wat eten en drinken, en dat is over het algemeen erg goed. Ik heb me diverse keren verbaasd over de kwaliteit. Natuurlijk kun je er ook overnachten. Het is heerlijk om op de ene dag omhoog te lopen en een dag later op je gemak weer naar beneden te wandelen. Zodat je genoeg de tijd hebt om van de omgeving te genieten. Je kunt online boeken, zodat je zeker bent van een plek.

Meer informatie: Berghutten die open zijn