blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Adamello Brenta Natuurpark

Een van de grootste beschermde gebieden in de Alpen

In het Adamello Brenta Natuurpark ontmoeten de Centrale Alpen een ander gebergte; de Dolomieten. Het natuurgebied bestaat grofweg uit twee onderdelen. Die al in de naam zijn te ontdekken. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor jouw reis naar Adamello Brenta in Italië.

De lokale naam is Parco Naturale Adamello Brenta. Het landschap van dit natuurgebied is bijzonder, je ziet het al snel als je hier bent. Zo kun je zien hoe de meest voorkomende gesteenten in de Alpen, kristallen, over gaan in het kalksteen van de Dolomieten. Terwijl het Adamello-deel vooral uit 30 miljoen jaar oud graniet bestaat. Deze bijzondere mix van gesteenten maakt dit gebied extra bijzonder.

Dit uitgestrekte gebied is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Het is een van de grotere beschermde natuurgebieden in Italië en ligt in de provincie Trentino. Cit zijn de mooiste bezienswaardigheden van het Adamello Brenta Natuurpark. 

Brenta

De Brenta is een befaamde bergketen in de Dolomieten. Dit is een bergketen met een zeer spectaculaire aanblik. De steile rotswanden torenen hoog boven het landschap uit. De Cima Brenta (3.151 m) en Cima Tosa (3.171 m) zijn daarvan de hoogste. Die je al van verre kunt zien.

In dit deel vind je veel berghutten die je te voet kunt bereiken. Daarnaast kun bij deze berghutten overnachten en eten. Er zijn verschillende doorgaande wandelroutes te maken, waardoor je door het hele massief van noord naar zuid kan lopen en weer terug. Ook zijn er veel kortere wandelingen.

De berge Cima Brenta in Adamello Brenta Natuurpark.

Daarnaast vind je hier diverse Via Ferrata of klettersteigroutes, waarbij je op handen en voeten over de rotsen klimt. 

De Via delle Bochette behoort tot de meest beroemde wandelroutes ter wereld. Deze passeert onder meer de Campanile Basso, een vierkante rotstoren van 400 m hoogte. Het is de grootste in de Dolomieten. 

Vanuit Madonna di Campeglio gaat een kabelbaan omhoog naar de Passo del Grosté (2.445 m), vanwaar je goed kunt beginnen met een wandeling.

Adamello

De Adamello is minder druk. En dus ook meer ongerept. Je vindt hier veel pieken boven de 3.000 meter. Met als hoogste de Adamello zelf met 3.539 meter hoogte. Ook vind je hier diverse gletsjers.

Wilde paarden in Adamello Brenta Natuurpark.

Tussen het Adamello-massief en de Presanella ligt Val di Genova; volgens velen een van de mooiste plekken van de Dolomieten. Je ziet hier diverse watervallen tijdens het wandelen waaronder de Cascata di Nardis (met zo’n 130 meter hoogte).

Overnachten in Adamello Brenta

Als je dit natuurgebied wilt bezoeken, is het slim hier meerdere dagen voor uit te trekken. Je kunt relatief eenvoudig een hotel, hostel of Bed & Breakfast online vinden en boeken. Er is een grote keuze merkte ik toen ik hier was. Ik vind vooral de lokale boeren een goede plek om te slapen. Bijvoorbeeld in en rond het stadje Carisolo.

Ontdek de leukste accommodaties in Adamello Brenta 

Dieren van Adamello Brenta Natuurpark

Ook heb je hier kans om wilde dieren te ontmoeten zoals de typische bergdieren als gems, steenbok en bergmarmot. Ook leeft hier nog de bruine beer en wolf, al wordt die niet vaak gespot. Ook kun je vogels als oehoe, dwerguil en ruigpootuil tegen komen.

alle 62 artikelen over Italië

Bekijk alle artikelen