Waarom moet ik hier heen?

Het Adamello Brenta Natuurpark is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Het is een van de grotere beschermde natuurgebieden in Italië en ligt in de provincie Trentino.

In het Adamello Brenta Natuurpark ontmoeten de Centrale Alpen een ander gebergte; de Dolomieten. Het natuurgebied bestaat grofweg uit twee onderdelen. Die al in de naam zijn te ontdekken. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor jouw reis naar Adamello Brenta.

De lokale naam is Parco Naturale Adamello Brenta. De meest voorkomende gesteenten in de Alpen, kristallen, gaan over in het kalksteen van de Dolomieten. Terwijl de Adamello vooral uit 30 miljoen jaar oud graniet bestaat. Deze bijzondere mix van gesteenten maakt dit gebied extra bijzonder.

De Adamello-gletsjer.
De Adamello-gletsjer. FAO/Romeo Durscher

Bezienswaardigheden Adamello Brenta Natuurpark

Brenta

De Brenta is een befaamde bergketen in de Dolomieten. Een bergketen met een zeer spectaculaire aanblik. De steile rotswanden torenen hoog boven het landschap uit. De Cima Brenta (3.151 m) en Cima Tosa (3.171 m) zijn daarvan de hoogste. Die je al van verre kunt zien.

In dit deel vind je veel berghutten die je te voet kunt bereiken. En je kunt er overnachten en eten. Er zijn verschillende doorgaande wandelroutes te maken, waardoor je door het hele massief van noord naar zuid kan lopen en weer terug.

Pietra Grande, Corno di Flavona en Corno Denno in het Adamello Brenta Natuurpark.
Pietra Grande, Corno di Flavona en Corno Denno. Luciano Gaudenzio

Daarnaast vind je hier diverse Via Ferrata of klettersteigroutes, waarbij je op handen en voeten over de rotsen klimt.

De Via delle Bochette behoort tot de meest beroemde wandelroutes ter wereld. Deze passeert onder meer de Campanile Basso, een vierkante rotstoren van 400 m hoogte. Het is de grootste in de Dolomieten.

Vanuit Madonna di Campeglio gaat een kabelbaan omhoog naar de Passo del Grosté (2.445 m), vanwaar je goed kunt beginnen met een wandeling.

Adamello

De Adamello is minder druk. En dus ook meer ongerept. Je vindt hier veel pieken boven de 3.000 meter. Met als hoogste de Adamello zelf met 3.539 meter hoogte. Ook vind je hier diverse gletsjers.

Cascata di Nardis.
Cascata di Nardis. Steven2358

Tussen het Adamello-massief en de Presanella ligt Val di Genova; volgens velen een van de mooiste plekken van de Dolomieten. Je ziet hier diverse watervallen tijdens het wandelen waaronder de Cascata di Nardis (met zo’n 130 meter hoogte). Ook heb je hier kans om wilde dieren te ontmoeten zoals de typische bergdieren als gems, steenbok en bergmarmot. Maar ook leven hier nog beren, al worden die zelden gespot. Ook kun je vogels als oehoe, dwerguil en ruigpootuil tegen komen.

Corno’s reistips:
Hoe kom ik hier?
Val di Fassa ligt op zo’n 1.050 kilometer rijden van Utrecht. De dichtstbijzijnde grote luchthavens zijn Milaan en Venetië. Al kun je ook vliegen op de luchthaven van Verona, dat op zo’n 150 kilometer ligt.
 
Meer informatie: Adamello Brenta Nature Park