Adamello Brenta Natuurpark

Een van de grootste beschermde gebieden in de Alpen

Het Adamello Brenta Natuurpark is een unieke plek in de Dolomieten. Dit natuurgebied in Italië bestaat grofweg uit twee delen. Adamello is een bergmassief die vaak de Adamellogroep wordt genoemd. Brenta is naastgelegen een groep bergen. Het natuurgebied omvat beiden, al zijn ze erg verschillend. Dit zijn de beste tips en bezienswaardigheden voor jouw reis naar Adamello Brenta.

In dit natuurgebied ontmoeten de Centrale Alpen de machtige Dolomieten. Het landschap van dit natuurgebied is bijzonder, je ziet het al snel als je hier bent. Zo kun je zien hoe de meest voorkomende gesteenten in de Alpen, kristallen, over gaan in het kalksteen van de Dolomieten. Terwijl het Adamello-deel vooral uit 30 miljoen jaar oud graniet bestaat. Deze bijzondere mix van gesteenten maakt dit gebied extra bijzonder.

De lokale naam is Parco Naturale Adamello Brenta. Dit uitgestrekte gebied is populair bij natuurliefhebbers, wandelaars en bergbeklimmers. Het is een van de grotere beschermde natuurgebieden in Italië en ligt in de provincie Trentino.

Brenta

De Brenta is een befaamde bergketen in de Dolomieten. Dit is een bergketen met een zeer spectaculaire aanblik. De steile rotswanden torenen hoog boven het landschap uit. De Cima Brenta (3.151 m) en Cima Tosa (3.171 m) zijn daarvan de hoogste. Die je al van verre kunt zien.

In dit deel vind je veel berghutten die je te voet kunt bereiken. Daarnaast kun bij deze berghutten overnachten en eten. Er zijn verschillende doorgaande wandelroutes te maken, waardoor je door het hele massief van noord naar zuid kan lopen en weer terug. Ook zijn er veel kortere wandelingen.

De berg Cima Brenta in Adamello Brenta Natuurpark.

Daarnaast vind je hier diverse Via Ferrata of klettersteigroutes, waarbij je op handen en voeten over de rotsen klimt. De Via delle Bochette behoort tot de meest beroemde wandelroutes ter wereld. Deze passeert onder meer de Campanile Basso, een vierkante rotstoren van 400 m hoogte. Het is de grootste in de Dolomieten. Vanuit Madonna di Campeglio gaat een kabelbaan omhoog naar de Passo del Grosté (2.445 m), vanwaar je goed kunt beginnen met een wandeling.

Adamello

Wilde paarden in Adamello Brenta Natuurpark.

De Adamello is minder druk met wandelaars. En dus is deze plek ook meer ongerept. Je vindt hier veel pieken boven de 3.000 meter. Met als hoogste de Adamello zelf met 3.539 meter hoogte. Ook vind je hier diverse gletsjers, die overigens wel jaarlijks slinken.

Tussen het Adamello-massief en de Presanella ligt Val di Genova; volgens velen een van de mooiste plekken van de Dolomieten. Je ziet hier diverse watervallen tijdens het wandelen waaronder de Cascata di Nardis (met zo’n 130 meter hoogte).

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Overnachten in Adamello Brenta

Als je dit natuurgebied wilt bezoeken, is het slim hier meerdere dagen voor uit te trekken. Je kunt relatief eenvoudig een hotel, hostel of Bed & Breakfast online vinden en boeken. Er is een grote keuze merkte ik toen ik hier was. Ik vind vooral de lokale boeren een goede plek om te slapen. Bijvoorbeeld in en rond het stadje Carisolo.
Ontdek de leukste accommodaties 

Dieren van Adamello Brenta Natuurpark

Ook heb je hier kans om wilde dieren te ontmoeten zoals de typische bergdieren als gems, steenbok en bergmarmot. Ook leeft hier nog de bruine beer en wolf, al worden die niet vaak gespot. Ook kun je vogels als oehoe, dwerguil en ruigpootuil tegen komen. Er zijn speciale natuurexcursies waarbij je met een gids op zoek gaat naar de bijzondere vogels van Adamello Brenta. Vraag ter plekke naar de actuele trips die worden georganiseerd.

Meer artikelen over de Dolomieten