Samoa

Land dat door de Nederlander Jacob Roggeveen werd ontdekt

Samoa haalt geregeld het nieuws als een van de eerste landen waar het nieuwjaar wordt gevierd. Maar deze tropische eilanden met goudgele stranden en een rijk onderwaterleven zijn het gehele jaar de moeite waard.

Elk nieuwjaar sieren ze het internet. De eerste foto’s van het nieuwjaarsfeest. Vaak komen ze uit Samoa, waar het lekker warm is, mensen genieten van het heldere water en in korte broek proosten op het nieuwe jaar.

Tegenwoordig zijn de eilanden een paradijs voor reizigers. Met een tropisch klimaat, kristalhelder water met opvallend veel koraal en vissen. Ook vind je hier luxe accommodaties, alsook kleine hotelletjes. Dit zijn de bezienswaardigheden van Samoa.To Sua Ocean Trench

Het natuurzwembad To Sua Ocean Trench op Samoa.

To Sua Ocean Trench op Samoa wordt gezien als een van de mooiste natuurzwembaden ter wereld. Dit vulkanische natuurbad is eigenlijk een gat in het vulkanisch gesteente. Met ongekend helder water. To Sua Ocean Trench ligt in een groene tuin in het zuiden van het eiland. Vanuit de hoofdstad Apia is het ongeveer een uur rijden. Hou er rekening mee dat het hier druk kan worden. Ga dus vroeg op de dag lekker zwemmen.

Eilandhoppen

Samoa bestaat uit twee grotere eilanden, Savaii en Upolu. De eilanden liggen ongeveer 20 kilometer uit elkaar. Je kunt eenvoudig met de boot over en zo beide eilanden ontdekken.

Sopoaga Waterval

De Sopoaga Waterval op Samoa.

Het hart van de eilanden is opvallend groen. Sterker nog, in het oosten van Upolu vind je de Sopoaga Waterval. Hier valt het water in een zee van groen naar beneden. Deze kun je eenvoudig te voet bereiken.

Duiken en snorkelen

Zodra je hier het water in gaat, word je omringd met vissen en andere zeedieren. Waaronder diverse soorten roggen. Het warme water is extreem helder, waardoor je lekker ver kunt kijken.

De wonderlijke datumgrens

Lange tijd was Samoa niet het land dat als eerste het nieuwjaar viert. Samoa was lang het land waar juist het laatste Nieuwjaar werd gevierd, namelijk om 12:00 uur ’s nachts Nederlandse tijd. Tot in 2011 werd besloten een dag over te slaan. En dus is deze archipel nu het eerste van alle landen.

Dit was ooit gedaan om makkelijker te kunnen onderhandelen met Amerika, dat in het oosten van Samoa een eigen territorium heeft. Op 29 december 2011 stapte het eiland echter over van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens.

Samoa werd in 1962 onafhankelijk van Nieuw-Zeeland, het land waar het nog steeds een sterke band mee heeft. Bijzonder is dat het land ‘slechts’ 200.000 inwoners heeft, maar wel tot de toplanden behoort bij rugby. Dit is de sport van het land en als je een wedstrijd kunt bijwonen is dit een absolute must. Bij elk WK hoor je over Samoa en dan zie je hoe trots de inwoners zijn.

Klimaat

Het klimaat van de eilanden is tropisch. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur van zo’n 26 °C. Het regenseizoen is van november tot april.

Een rondreis naar Samoa is goed te combineren met omliggende eilanden zoals Tonga, al heb je dan wel het vliegtuig nodig. Maar ook met het aangrenzende Amerikaans-Samoa.