Waarom moet ik hier heen?

Samoa haalt geregeld het nieuws als een van de eerste landen waar het nieuwjaar wordt gevierd. Maar deze tropische eilanden met goudgele stranden zijn het gehele jaar de moeite waard.

Elk jaar sieren ze het internet. De eerste foto’s van het nieuwjaarsfeest. Vaak komen ze uit Samoa, waar het lekker warm is, mensen genieten van het heldere water en in korte broek proosten op het nieuwe jaar.

Lange tijd was Samoa dit niet zo. Samoa was lang het land waar juist het laatste Nieuwjaar werd gevierd, namelijk om 12:00 uur ’s nachts Nederlandse tijd.

Dit was ooit gedaan om makkelijker te kunnen onderhandelen met Amerika, dat in het oosten van Samoa een eigen territorium heeft. Op 29 december 2011 stapte het eiland echter over van de oostelijke naar de westelijke kant van de datumgrens.

Samoa werd in 1962 onafhankelijk van Nieuw-Zeeland, het land waar het nog steeds een sterke band mee heeft.

Tegenwoordig is Samoa een paradijs voor reizigers. Met een tropisch klimaat, kristalhelder water met opvallend veel koraal en vissen. Ook vind je hier luxe accommodaties, alsook kleine hotelletjes.

Een rondreis naar Samoa is goed te combineren met omliggende eilanden zoals Tonga. Maar ook met het aangrenzende Amerikaans-Samoa.