St. Barths

Caribisch eiland voor de jet-set

St. Barths is een van de minst bekende eilanden in het Caribisch gebied. Houd er rekening mee dat St. Barths een luxe bestemming is, bekend om zijn high-end resorts, restaurants en boetieks. Het is ook een populaire bestemming voor beroemdheden vanwege zijn exclusieve sfeer. Al kun je hier ook goed zelf rondreizen, waardoor je weinig andere reizigers meer tegen komt.  Dit zijn de bezienswaardigheden van het eiland St. Barths.

Het eiland staat ook bekend als Saint-Barthélemy, vooral bij de Fransen. De Engelsen noemen het St. Barths en de meeste toeristen ook. Hoewel Frans de officiële taal is, is Engels de dominante taal vanwege de toeristenpopulatie. Lokale bewoners spreken Frans, maar meestal spreekt ook iedereen vloeiend Engels.

Gustavia

Gustavia is de hoofdstad van het eiland. De stad biedt een charmante mix van Franse en Caribische architectuur. Iets wat je ook terug kunt vinden in de restaurants en bars. Je vindt hier ook enkele leuke boetiekjes. Het meest interessant is Fort Gustave bovenop een heuvel.   Het fort werd in de 18e eeuw gebouwd door de Zweedse kolonisten die het eiland destijds bewoonden. Vanaf het fort heb je een panoramisch uitzicht over de stad, de haven en de omringende zee. In het Wall House Museum loop je rond in oud Zweeds magazijn dat dateert uit 1785. Het museum vertelt de geschiedenis van St. Barths, inclusief de periode van de Zweedse en Franse kolonisatie, maar ook over de slavenhandel die hier floreerde.

De jachthaven

Gustavia Harbor is de populaire jachthaven. De natuurlijke haven van Gustavia ligt tegenwoordig vol met luxe jachten van de grootverdieners op aarde. Het is leuk om er langs te lopen. Deze haven heeft een bijzonder verleden. Het was eeuwenlang een belangrijke stopplaats voor schepen die door het Caribisch gebied reisden. Ook hadden de Nederlanders (zie hieronder) en Zweden hier een handelspost.

De mooiste stranden

St Barths in het Caribisch Gebied met alle bezienswaardigheden.

St. Barths staat bekend om zijn heerlijke witte zandstranden met kristalheldere wateren. Enkele van de populaire stranden zijn St. Jean Beach, Colombier Beach, Flamands Beach en Shell Beach. Deze kun je gratis bezoeken en zijn perfect voor een strandwandeling of om te snorkelen. Bij de meeste lodges kun je een snorkelmasker en vinnen krijgen.

Salines Beach is waarschijnlijk de mooiste. Dit is een afgelegen en schilderachtig strand met wit zand en turquoise wateren. Het strand wordt omgeven door ongerepte natuur en is zeer de moeite waard.

Snorkelen en duiken bij natuurreservaat Île Chevreau

Le Chevreau is een eiland voor de noordkust van Saint Barthélemy. Hier vind je het natuurreservaat Île Chevreau. Dit kleine eilandje is een beschermd natuurgebied met een rijk onderwaterleven. Je kunt hier excursies doen om te snorkelen en te duiken. Het eiland wordt ook wel Île Bonhomme genoemd, let hier op als je excursies zoekt.

Anse de Grand Cul-de-Sac

Je vindt talloze baaitjes op het eiland. Anse de Grand Cul-de-Sac is volgens velen de mooiste. Deze heerlijke lagune kun je zelf ontdekken. Ook kun je hier goed watersporten, maar vooral om te kajakken. Huur een kajak en trek er op uit. Er is een grote kans dat je veel vogels tegen komt, net als krabben en je ziet de vissen in het water. Ook kun je hier vaak goed windsurfen en paddleboarding.

Overnachten op St. Barths

De nacht doorbrengen op St. Barths is zeker niet goedkoop. Sterker nog, het is zelfs duur te noemen al krijg je er wel veel luxe voor terug. Er zijn diverse hotels en luxe lodges te vinden, zowel aan de kust als in de heuvels. Ondanks de hoge prijzen zijn veel kamers vaak volgeboekt. Dus het is zinvol om op tijd te boeken mocht je hier willen blijven slapen.

Dagexcursie vanuit Sint Maarten

Het eiland ligt op 27 kilometer afstand van het bij ons bekende Sint Maarten. Vanuit dat eiland kun je een dagtour maken naar St Barths. Wat veel goedkoper is dan één nacht doorbrengen op het eiland. Je bezoekt de hoofdstad, maar gaat ook snorkelen bijvoorbeeld. Vraag ter plekke op Sint Maarten wat de mogelijkheden zijn.

Nederlandse geschiedenis op St. Barths

Het eiland werd oorspronkelijk ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreiziger Christopher Columbus in 1493. Het duurde nog lange tijd voordat het in Europese handen kwam. In 1648 werd St. Barths door Frankrijk in bezit genomen. In de daaropvolgende eeuwen wisselde het eiland regelmatig van handen. Ook de Nederlanders speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland.

In 1651 veroverden de Nederlanders het eiland en maakten het tot een kolonie van de Nederlandse West-Indische Compagnie (WIC). Gedurende bijna een eeuw, tot 1784, was St. Barths een Nederlands grondgebied en werd het bekend onder de naam Sint-Bartholomeus.

Tijdens de Nederlandse heerschappij bloeide St. Barths op als een belangrijk handelscentrum in het Caribisch gebied. De Nederlanders gebruikten het eiland als een uitvalsbasis voor piraterij en handel met andere koloniën in de regio. De natuurlijke haven van Gustavia diende als een ideale stopplaats voor schepen die door het Caribisch gebied reisden, en het eiland groeide uit tot een belangrijk knooppunt voor de slavenhandel.