Bhutan

Wonderlijke bergstaat in de Himalaya

Bhutan wordt geroemd vanwege het ongekende natuurschoon van de Himalaya. Maar ook vanwege de rijke cultuur met veel tradities, bergkloosters en veel authenticiteit.

Het land ligt volledig in de bergen van de Himalaya. Het land in Azië heeft lang in een isolement geleefd. Dat was een keuze van de eigen regering. Het gevolg is dat het land een geheel eigen cultuur heeft. Daarom zie je hier veel traditionele kledij bijvoorbeeld. Iets wat door de overheid wordt verplicht. Zo wordt de cultuur in stand gehouden.

Een rondreis door Bhutan is duur, daar moet je wel echt rekening mee houden. Maar daar krijg je heel veel voor terug. Ik heb de mooiste bezienswaardigheden verzameld voor je bezoek aan Bhutan. Met tips, attracties en excursies om je reis goed voor te bereiden.

Dzong’s

Een ceremonie in Punakha Dzong in Bhutan.

Wie hier een rondreis maakt zal zich verbazen over de cultuur. En dan met name van de boeddhistische architectuur, die hier volop aanwezig is. Je vindt hier veel unieke forten, zogenaamde Dzong’s. In deze forten vind je tempels, binnenplaatsen en slaapvertrekken voor de monniken.

Het merendeel van deze forten kun je bezoeken. Waaronder de grootste; de dzong van Thimphu. Al mag je geen foto’s maken in de tempels. Maar je kunt ze wel vast leggen van buiten af in een landschap waar je u tegen zegt.

Taktshang of Tijgernest

Het beroemde Taktshang of Tijgernest in Bhutan.

De meest bekende Tibetaans boeddhistisch klooster is Taktshang, dat Tijgernest betekent. Het klooster is tegen de rotsen opgebouwd en hangt 700 meter boven de Parovallei. Dit beroemde klooster heeft zeven tempels. Taktshang ligt op een hoogte van 3.120 meter.

Dit klooster is alleen te voet te bereiken. Al kun je ook een ezel huren om je te dragen. Maar deze dieren hebben een zwaar leven en hebben moeite met jouw gewicht. Onderweg kom je diverse gebedsplaatsen tegen. Het meest bijzondere is een gebedsmolen, die door water wordt aangedreven. 

Hou er rekening mee dat het hier druk kan worden met toeristen. Het beste kun je vroeg op de dag gaan. Zodat je de meeste toeristen voor bent. En dan kun je de fraaie foto’s van een afstand maken die je vaak ziet op sociale media. 

Gangkhar Puensum

Het land kent talloze hoge bergen. Volgens de verhalen is de hoogste berg de Gangkhar Puensum van 7.570 meter. Maar hij is nooit goed opgemeten. En sinds 2003 is het beklimmen van bergen in Bhutan uit religieuze overwegingen verboden.

Haa Vallei

De Haa Vallei in Bhutan.

De Haa Vallei wordt wel de Hidden-Land Rice Valley genoemd. Deze vallei is pas sinds 2002 opgesteld voor toerisme. Het is volgens veel reizigers het meest authentieke van heel Bhutan. Dit gebeurt al als je de Haa Vallei binnen rijdt. Aan de ene kant zie je de machtige Himalaya. Aan de andere kant heb je zicht op de naastgelegen Paro Vallei en het platteland.

Deze regio is zeer populair bij wandelaars. Je kunt hier meerdere trekkings maken. Onderweg kom je diverse dzongs tegen, maar ook losstaande kloosters en dorpjes. Je vindt de Haa Vallei langs de westelijke grens met India en het zuidelijke puntje van Tibet. 

Chele La Pass

De Chele la Pass in Bhutan is een belevenis.

De Chele La Pass, of Chelela Pass, is uniek. De Dantak Road is de hoogst berijdbare weg in Bhutan. Het hoogste punt is de Chele La Pass. Deze ligt op een hoogte van 3.988 meter en is magisch mooi. De zandweg ligt tussen de Haa Vallei en de Paro Vallei. Deze weg is gebouwd in de jaren 90. Hij is steil, opvallend smal en heeft talloze haarspeldbochten en vele afgronden. Deze rit zul je niet vergeten. 

Bhutan grenst in het noorden en noordwesten aan China (Tibet) en wordt in het zuiden omsloten door India

Alle 1 Bucket List Tips voor Bhutan