Waarom moet ik hier heen?

Tibet is officieel een regio van China, al vinden de Tibetanen van niet. Het is in ieder geval een bijzonder gebied met een geheel eigen cultuur. En dat in een van de ruigste delen van de Himalaya.

Tibet is meer dan intrigerend. De cultuur, met veel tempels in een typische architectuur. Waarbij opvallend veel traditionele kledij wordt gedragen. En veel muziek en dans is te zien.

Maar Tibet heeft ook een bijzondere keuken met bijvoorbeeld vlees van de jak en de dzo (een mix van een jak en een rund), kaas en yoghurt. Dit wordt meestal geserveerd met thee met zout. Geen suiker, want op grote hoogte heeft je lichaam juist zout nodig.

Dit is ook het land van de Dalai Lama en het Tibetaans boeddhisme. Dit alles in een decor om stil van te worden. Het extreme landschap van de Himalaya maken Tibet tot een bijzondere bestemming.

Ook Tibet heeft een Mount Everest Base Camp. Het deel in Tibet is rustiger dan die in het naastgelegen Nepal, maar volgens kenners is dit deel van de Himalaya even mooi.

Je wandelt onder meer over het hoge plateau naar Rongbuk, waar ook het bekende klooster vlakbij Everest Base Camp ligt. Je ziet ook de Rongbuk-gletsjer en het historische basiskamp van de Britse Everest-expedities.

Corno’s reistips:

Als je op vakantie wilt naar China, kun je dit zelf organiseren of een complete rondreis boeken. Hieronder mijn tips om je reis al dan niet zelf of georganiseerd te regelen.