Cambodja

Land dat veel meer te bieden heeft dan alleen Angkor

Cambodja is een heerlijk divers land in Azië. Het heeft een onstuimige geschiedenis achter de rug. Het land heeft veel last gehad van het terreurbewind van de Rode Khmer dat in 1975 de regering omver wierp. Sinds 2003 is de situatie in het land weer stabiel. En heeft Cambodja inmiddels haar deuren wagenwijd geopend voor avontuurlijke toeristen.

Bij Cambodja denken mensen direct aan de tempel Angkor. Maar dit land is een rondreis waard. Want hier kun je ook tropische stranden vinden alsook de intrigerende hoofdstad Phnom-Penh. En nog veel meer tempels.

Wat opvalt is dat Angkor vaak als enige bestemming wordt bezocht. En dan in combinatie met een bezoek aan bijvoorbeeld buurland Vietnam. Wat zonde is, want Cambodja heeft veel meer te bieden.

Daarom noem ik ook andere bezienswaardigheden van Cambodja in dit artikel. Zodat je een fraaie rondreis door Cambodja kunt maken. En zult zien dat het land veel attracties heeft. Ook noem ik een paar excursies die zeer de moeite waard zijn. 

Tonlé Sapmeer

Kinderen op het Tonle Sapmeer in Cambodja.

Het Tonlé Sap-meer is waarschijnlijk de reden waarom de tempels van Angkor hier zijn gebouwd. In de droge tijd is het zo’n 2590 vierkante kilometer groot, maar in de regentijd wordt het bijna tien keer zo groot. Het is dan het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. Een bezoek aan het meer en de mensen die er leven kan per boot. Waarbij je dan ook mag uitstappen in een dorp op het water. Waaronder Kompong Phluk.

In de regentijd vormt het meer een paaigrond voor talloze soorten vis. De vis komt dan letterlijk uit de ‘lucht’ vallen, want als het water zich terug trekt blijft veel vis in de bomen hangen. Archeologen denken dat de mens zich hier door deze rijke visgronden heeft gevestigd. Dit geldt zowel voor het rijk van de Chenla als ook het Khmer-rijk. Je kunt een excursie naar dit meer eenvoudig combineren met een bezoek aan Angkor Wat.

Phnom-Penh

Het Koninklijk Paleis in Phnom-Penh.

Phnom-Penh is de huidige hoofdstad van Cambodja. Dus hier landt je waarschijnlijk. Waarna je goed in de levendige stad kunt acclimatiseren. Het meest indrukwekkend is het Koninklijk Paleis. Dat zowel van buiten als van binnen fraai is. 

Wat Preah Keo wordt ook wel de zilveren pagode genoemd. Als je hier loopt begrijp je waarom door de ruim 1.000 zilveren vloertegels. In de tempel zie de Gouden Boeddha. Wat Phnom is een tempel die populair is bij de lokale bevolking. Je krijgt er een fraai uitzicht over de stad bij. Een heerlijke plek voor de zonsondergang. 

Killing Fields van Choeung Ek

Choeung Ek, de Killings Fields in Cambodja.

Choeung Ek wordt ook vaak de Killing Fields genoemd. Dit is een macabere plek. Choeung Ek was slechts een van de velden die werden gebruikt om gevangenen te vermoorden. In dit veld zijn tussen 1975 en 1979 minimaal 20.000 mensen gedood. Het verhaal achter deze plek is gruwelijk. 

Als je meer wilt weten is een gids de moeite waard. En leer je over de tactieken die werden gebruikt om te voorkomen dat deze plekken bekend zouden worden. In de witte toren liggen veel schedels van zowel kinderen als ouderen. Ze zijn onder meer gesorteerd op man/vrouw met kleurcodes voor de manier waarop ze zijn gedood. Choeung Ek ligt zo’n 14 kilometer ten zuiden van Phnom Penh. 

Tuol Sleng Museum

In het Tuol Sleng Museum kun je meer te weten komen over The Killing Fields. Hoe de genocide is ontstaan, alsook over de mensen die deze plek niet overleefden. Het museum vind je in de hoofdstad Phnom Penh. Vaak wordt dit museum in combinatie met Choeung Ek gedaan. Wees voorbereid op een meer dan indrukwekkend bezoek.

Mekong rivier bij Stung Treng

Een waterval in De Mekong bij Stung Treng in Cambodja.

De beroemde Mekong-rivier stroomt ook door Cambodja. In de provincie Stung Treng is deze rivier op zijn mooist. Met watervallen die je kunt bezoeken. Dit deel van het land is heerlijk ruig.

Irrawaddydolfijnen bij Kratie

Een Irrawaddydolfijn bij Kratie in Cambodja.

Bij Kratie kun je in de Mekong-rivier met geluk de zeldzame Irrawaddydolfijn zien. Er zijn speciale excursies op het deel waar de rivier extra breed is. De boten blijven op een afstand van de bijzondere dieren. Als je van dieren houdt is dit een unieke excursie.

Koh Rong

Het eiland Koh Rong in Cambodja.

Het eiland Koh Rong is een pareltje in Cambodja. Het heeft veel verlaten stranden die je kunt ontdekken. Een bezoek aan Koh Rong is perfect om je reis te eindigen. Voordat je thuis weer in het drukke leven duikt. Er is een aantal leuke excursies te doen. Waaronder een boottocht, waarbij de kapitein je meeneemt om te snorkelen of te vissen bijvoorbeeld.

Zo mooi ziet zeevonk er uit.

Koh Rong staat bekend om zeevonk, dit is lichtgevend plankton. Je kunt in de avond (en nacht) gaan zwemmen in zee en dan zie je vanzelf deze lichtgevende diertjes bij elke beweging. Je hoeft niet het water in, je ziet het ook in de golven. Maar als je een duikbril op doet kun je gaan snorkelen. Je weet niet wat je ziet.

Tempel Preah Vihear

De Preah Vihear tempel in Cambodja.

Preah Vihear is een beroemd hindoeïstisch tempelcomplex. Dat helaas is vervallen tot een ruïne. Al is het nog steeds de moeite waard. De Tempel Preah Vihear is gewijd aan de god Shiva. Het werd in de 9e eeuw gebouwd. Het tempelcomplex is maar liefst 800 meter lang. Het ligt op een berg van meer dan 500 meter.

Het complex ligt op de grens met Thailand. Beide landen zijn van mening dat het hun eigendom is. In 2008 zette UNESCO het op de lijst van Werelderfgoed. Vlak daarna laaiden de gevechten weer oplaaiden. Maar in 2011 bepaalde het Internationaal Gerechtshof dat het in Cambodja ligt. Inmiddels is het weer rustig in het gebied. 

Alle 1 Bucket List Tips voor Cambodja