blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Irak

Land met een ongekend rijke geschiedenis

Irak komt vaak in het nieuws, maar zelden positief. Wat zonde is, want de mensen zijn aardig en de geschiedenis van dit land is buitengewoon rijk. Het ligt op de plek van het voormalige Mesopotamië. Een reis naar Irak is een heuse ontdekkingstocht.

Dit is een land dat weinig toeristen ontvangt. Terwijl iedereen het kent, bijvoorbeeld uit de Bijbel. Het ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris. Of je kent het van het journaal, maar dan niet op een positieve manier. Met de oorlog als terugkerend item.

Niet iedereen kent de geschiedenis. Die begint bij de relatief onbekende Soemeriërs. Maar dit volk ontwikkelde rond 3400 v.Chr. het eerste schrift ter wereld, maar ook de eerste voorbeelden van literatuur (Gilgamesj-epos). Ook ontstonden hier de eerste steden, en het had het gebied de eerste geschreven wetten. Hun cultuur was opvallend rijk.

Babylon

Gedeeltes van Babylon zijn de afgelopen jaren weer opgebouwd.

Het gebied bleef zich ontwikkelen, met als een van de hoogtepunten de stad Babylon. Door de eeuwen heen was Babylon het middelpunt van verschillende beschavingen. De stad is gebouwd langs de rivier Eufraat in het oude Mesopotamië. Waar door de rijkdom een hoogstaande cultuur ontstond.

Babylon was ooit de grootste stad ter wereld. Het was een goddeloze stad, zoals vernoemd in de Bijbel als Babel. En waar rijkdom is, is strijd. Talloze volkeren veroverden de stad; zoals de Assyriërs en de Perzen. Hier stond in het verleden een van de Zeven Oude Wereldwonderen. Maar van de wereldberoemde Toren van Babel is bijna niets over. En ook de beroemde Hangende Tuinen zijn vernield. 

De beroemde Poort van Ishtar in Babylon.

Desondanks heeft UNESCO Babylon op de lijst van Werelderfgoed geplaatst door het historische belang. Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden begonnen. Je kunt er bijvoorbeeld een van de beroemde Leeuwen van Babylon zien. Daarnaast kun je een (kleinere) replica van de Poort van Isjtar zien. Veel van de originele materialen zijn gebruikt voor de soortgelijk poort in het Pergamonmuseum in Berlijn. Isjtar was een godin uit het antieke Mesopotamië.

Ur

De gerestaureerde tempeltoren in Ur.

Ur was een stad in Soemer, dat in het zuidelijke deel van Mesopotamië ligt. Tegenwoordig is dit het zuiden van Irak. De stad werd 4.000 voor Chr. gesticht. Ur kende een grote rijkdom, waarvan nog steeds talloze overblijfselen te zien zijn. Waaronder de gerestaureerde ziggoerat, een oude tempeltoren. Je kunt Ur tegenwoordig relatief eenvoudig bezoeken. Neem een gids mee, zodat je veel informatie krijgt over de rijke historie.

Irak via een rondreis bezoeken

Langzaam komt het toerisme naar Irak weer op gang. De nadruk van de rondreizen ligt op cultuur, waarbij je ook kennis maakt met de bevolking. En de rijke keuken.

Bij een echte reiziger staat Irak op zijn Bucket List. Zodra het veilig genoeg is, zullen de poorten weer open gaan. Zeker is zeker, Irak is zeer de moeite waard als je er van houdt om buiten de gebaande paden te reizen.