Waarom moet ik hier heen?

Irak komt vaak in het nieuws, maar zelden positief. Wat zonde is, want de mensen zijn aardig en de geschiedenis van dit land is buitengewoon rijk. Het ligt op de plek van het voormalige Mesopotamië. Een reis naar Irak is een heuse ontdekkingstocht.

Irak, een land dat weinig toeristen ontvangt. Terwijl iedereen het kent, bijvoorbeeld uit de Bijbel. Het ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris. Of je kent het van het journaal, maar dan niet op een positieve manier. Met de oorlog als terugkerend item.

Niet iedereen kent de geschiedenis. Die begint bij de relatief onbekende Soemeriërs. Maar dit volk ontwikkelde rond 3400 v.Chr. het eerste schrift ter wereld, maar ook de eerste voorbeelden van literatuur (Gilgamesj-epos). Ook ontstonden hier de eerste steden, en het had het gebied de eerste geschreven wetten. Hun cultuur was opvallend rijk.

Het gebied bleef zich ontwikkelen, met als een van de hoogtepunten de stad Babylon. Waar een van de Zeven oude Wereldwonderen stond; de Toren van Babel. En waar rijkdom is, is strijd. Talloze volkeren veroverden het; zoals de Assyriërs en de Perzen.

Bij een echte reiziger staat Irak op zijn Bucket List. Zodra het veilig genoeg is, zullen de poorten weer open gaan. Zeker is zeker, Irak is zeer de moeite waard als je er van houdt om buiten de gebaande paden te reizen.