Waarom moet ik hier heen?

Het Pergamonmuseum is een van de meest bekende en belangrijkste musea van Berlijn. Ook al is het een controversiële. In 1871 besloot de Duitse Carl Humann een rijk versierd altaar uit het Turkse plaatsje Pergamon naar Duitsland te halen.

Het Pergamonmuseum is absoluut een bezoek waard in Berlijn. het behoort tot de meest belangrijke musea van Duitsland. Met talloze bijzondere stukken van over de gehele wereld.

In 1910 werd het altaar door van Alfred Messel en Ludwig Hoffman gerestaureerd, een klus die 20 jaar duurde. Het wereldberoemde altaar is gebouwd voor Athene en Zeus en dateert uit ca. 180 v.Chr. Op het altaar is een strijd tussen reuzen te zien. Deze reuzen hadden een vreselijk aangezicht, lange verwarde haren en in plaats van voeten hadden zij geschubde drakenstaarten. Het Pergamonaltaar staat symbool voor orde en chaos, waarbij de orde (en het recht) zegeviert over chaos en barbarij.

Hoe kom ik er?

Het museum ligt op het Museumsinsel vlakbij Unter den Linden.

Meer informatie: www.smb.museum

Corno’s reistips:

Berlijn is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is het gehele jaar te bezoeken, maar de zomer is erg druk. Ook populair zijn het voorjaar (april tot en met juni) en het najaar (september tot en met oktober). Dan kun je goed zien waarom Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa. Bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. In de winter heb je kans op sneeuw en is het relatief rustig bij de grotere musea, zeker doordeweeks.

Regel je excursies vooraf online:

MuseaOudheden