Pergamonmuseum

Een van de meest bekende en belangrijkste musea van Berlijn

Het Pergamonmuseum is absoluut een bezoek waard in Berlijn. het behoort tot de meest belangrijke musea van Duitsland. Met talloze bijzondere stukken van over de gehele wereld. Een bezoek aan dit museum is een unieke wereldreis. Dit zijn de beste tips voor je bezoek aan het Pergamonmuseum.

Het is een van de meest bekende en belangrijkste musea van Berlijn. Ook al is het een controversiële. In 1871 besloot de Duitse Carl Humann een rijk versierd altaar uit het Turkse plaatsje Pergamon naar Duitsland te halen. 

Controverse rondom Pergamon

In 1910 werd het altaar door van Alfred Messel en Ludwig Hoffman gerestaureerd, een klus die 20 jaar duurde. Het wereldberoemde altaar is gebouwd voor Athene en Zeus en dateert uit ca. 180 v.Chr. Op het altaar is een strijd tussen reuzen te zien.

Deze reuzen hadden een vreselijk aangezicht, lange verwarde haren en in plaats van voeten hadden zij geschubde drakenstaarten. Het Pergamonaltaar staat symbool voor orde en chaos, waarbij de orde (en het recht) zegeviert over chaos en barbarij.

Turkije is al jaren bezig om te proberen de kunstschatten terug te halen naar hun land. Al zeggen de diverse musea, waaronder het Pergamonmuseum, dat ze alle stukken via de officiële weg hebben gekocht.

Overnachten in Berlijn

De stad biedt talloze mogelijkheden om te verblijven. Je kunt eenvoudig de nacht doorbrengen in een van de vele hotels, als zijn er ook goede (en schone) hostels en zelfs gezellige Bed & Breakfasts. Je vindt de meesten in het centrum of net erbuiten.

Bekijk de leukste accommodaties in Berlijn

Hoe kom ik er?

Het museum ligt op het Museumsinsel vlakbij Unter den Linden. Het beste kun je op doordeweekse dagen gaan. In de weekenden kan het hier erg druk worden.

Meer informatie: www.smb.museum

Boek je excursies online

Mijn Tips

Ontdek alle tips voor Berlijn

Lees mijn tips

alle 11 artikelen over Berlijn

Bekijk alle artikelen