Waarom moet ik hier heen?

Berlijn is een heerlijke stad. Typisch Duits, maar ook weer niet. Die je eenvoudig zelf kunt ontdekken, er zijn genoeg musea, restaurants en bars die de moeite waard zijn. In een heerlijke relaxte sfeer.

Berlijn is historisch gezien van groot belang. Met name wat architectuur betreft. Tegenwoordig blijft de Duitse hoofdstad zich cultureel ontwikkelen; Berlijn is ook nu nog ‘hot’. Bij jong en oud. Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa: bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. En het is waarschijnlijk de meeste levendige stad van Duitsland.

Berlijn kent een rumoerig verleden, wat in dit openluchtmuseum nog overal te zien is. Tegenwoordig is het vooral een hippe stad, waar jong en oud graag naar toe gaan. Lekker dichtbij en dus perfect voor een stedentrip, of zelfs twee.

De ouderen komen vooral voor de wereldberoemde architectuur. Die te zien is in gebouwen als Brandenburger Tor, de Rijksdag en Slot Charlottenburg. Zij geven de stad sfeer en status, zeker in combinatie met de vele kunsttentoonstellingen en de diverse musea.

Jongeren bezoeken Berlijn vooral voor het hippe uitgaansleven, dat continu verandert. Naast de vele clubs en bars moet de stad het ook vooral hebben van de vele feesten, festivals en dansevenementen. Het is tevens een stad om te shoppen. Het heeft onder meer het grootste warenhuis van Europa, de KaDeWe aan de Kurfürstendamm.

De geschiedenis van Berlijn kent ook een donkere kant. Na de machtsgreep van Hilter en zijn nationaal socialisme werd het de hoofdstad van het Derde Rijk. Hier riep Hitler in 1933 de noodtoestand uit nadat het parlementsgebouw, de Rijksdag, door brand was verwoest.

Veel historici denken dat de Nederlander Marinus van der Lubbe de aanstichter was van de brand in de Rijksdag. Van der Lubbe werd na de brand gearresteerd en in 1934 in Leipzig onthoofd. Berlijn is ook de plek van waaruit Hitler langere tijd bevelen gaf voor de oorlog. En waar hij op 30 april 1945 zelfmoord pleegde in een bunker onder de stad.

Berlijn is aan gedurende WOII honderden malen gebombardeerd. Het centrum was totaal verwoest. Na afloop van de oorlog werd Berlijn bezet door Franse, Engelse, Amerikaanse en Sovjettroepen en in vier sectoren verdeeld. Berlijn lag in het midden van de Russische sector en werd het brandpunt van de Koude Oorlog. Met de Berlijnse Muur tot gevolg.

Het was een symbool voor de Koude Oorlog, wat stond voor de extreem gespannen verhoudingen tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Een atoomoorlog dreigde zelfs. De Berlijnse Muur behoort tot de meest indrukwekkende bouwwerken ter wereld. Het vormt nog steeds de eerste associatie voor veel mensen bij Berlijn.

Corno’s reistips:

Berlijn is een ideale stad voor een stedentrip. De stad is het gehele jaar te bezoeken, maar de zomer is erg druk. Ook populair zijn het voorjaar (april tot en met juni) en het najaar (september tot en met oktober). Dan kun je goed zien waarom Berlijn behoort tot de groenste steden van Europa. Bijna een kwart van Berlijn bestaat uit parken, meren en kanalen. In de winter heb je kans op sneeuw en is het relatief rustig bij de grotere musea, zeker doordeweeks.

Regel je excursies vooraf online: