Madagaskar

Afgelegen eiland vol met unieke dieren

Madagaskar is een land voor natuurliefhebbers. Door de afgelegen ligging heeft de flora en fauna op het eiland zich anders ontwikkeld dan in de rest van Afrika. Waaronder de halfapen, die zowel nieuwsgierig als erg lief zijn.

Wie een rondreis maakt door Madagaskar merkt het snel genoeg. Was Charles Darwin hier geweest op zijn rondreis dan was hij waarschijnlijk ook tot zijn evolutietheorie gekomen. De dieren hier hebben zich door de afgelegen locatie anders ontwikkeld dan op andere plekken.

Je kunt het land eenvoudig bezoeken. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Madagaskar. Met ook enkele unieke excursies voor jouw trip. En veel informatie over de dieren die op Madagaskar leven.

Ontstaan Madagaskar

Het verhaal achter Madagaskar is bijzonder en uniek. Door de eeuwen heen heeft zich hier een flora en fauna ontwikkeld die voor het leeuwendeel alleen op het eiland voorkomt.

Ook hier is de evolutie niet van de ene op de andere dag gegaan. Wetenschappers denken dat zo’n 165 miljoen jaar geleden Madagaskar los raakt van Gondwanaland en langzaam de zee in drijft.

Gondwana wordt samen met Laurasia als het oercontinent gezien. Gondwana omvat het tegenwoordige Zuid-Amerika, Antarctica, India, Afrika en Oceanië. Laurasia is de voorloper van continenten als Europa, Noord-Amerika en Azië (zonder India).

De mens op Madagaskar

Opvallend genoeg denk je ook bij de huidige inwoners niet snel aan Afrika. De mens arriveerde hier zeer recent, pas 2.000 jaar geleden. Ze komen vooral uit Azië, uit landen als Indonesië en Maleisië. De bewoners hebben een deel van hun leefwijze uit Azië meegenomen. Zo vormt rijst op het eiland nog steeds het belangrijkste voedsel.

De komst van de mens heeft grote gevolgen gehad voor het eiland. Met name het oostelijk regenwoud is voor een groot deel gekapt. En dieren als de olifantsvogel (zo’n 3 meter groot) zijn door de mens uitgestorven. Ook zijn volgens wetenschappers meer dan 15 soorten lemuren uitgestorven sinds de mens arriveerde. 

Verkopers langs de weg in Ranomafana. ©Martha de Jong-Lantink

Uitgedoofde vulkanen

Het eiland heeft een rijk vulkanisch verleden, overal zijn uitgedoofde vulkanen te vinden. De vele warmtebronnen geven aan dat het eiland nog steeds actief is, ook al is er geen eruptie bekend. Centraal op het eiland ligt het langgerekte Ankaratragebergte, waar de oostelijke regenwouden tegen aan liggen. De wolken botsen tegen de bergen, waardoor ze hun vocht laten vallen. En zo de regenwouden voeden.

Het land is het beste via een rondreis te bezoeken, waarbij vaak diverse natuurparken door middel van wandelingen met een gids op het programma staan. Ranomafana is daarvan het meest bekend. Dit regenwoud telt veel soorten dieren, waaronder veel lemuren (halfapen).

Het nationaal park Masoala is tevens boeiend, omdat hier het regenwoud de kust bereikt. Waardoor hier zowel de diersoorten in het bos te zien zijn, als het koraalrif. Tsingy de Bemaraha biedt een ongewoon karstlandschap, glooiende heuvels, tropisch regenwoud, meren, mangroven en de rivier de Manambolo. 

Isalo kent ook kalkstenen rotsformaties uit het Juratijdperk. Het Perinet-Mantadia National Park (bekend als Perinet) wordt vooral bezocht om de indri te zoeken, de grootste lemurensoort. Ook de vallei van de baobabs in het zuiden van het land is beroemd, vooral van foto’s.

Alle 2 Bucket List Tips voor Madagaskar