blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Oezbekistan

Bekend van de Zijderoute, met UNESCO-steden als Samarkand en Bukhara

Oezbekistan is anders dan anders. Door het rijke verleden kun je je hier vergapen aan de eeuwenoude islamitische architectuur. Een rondreis hier is een avontuur voor de zintuigen; het eten is heerlijk en de mensen zeer vriendelijk.

Het land is één van de parels van Centraal-Azië. Oezbekistan was onderdeel van de Sovjet-Unie en is sinds 1991 onafhankelijk. Het grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan en Afghanistan.

Een rondreis door Oezbekistan is een reis vol verwondering, waarbij je vaak zult worden verrast. Ik reisde bijna twee weken door Tasjkent, Samarkand, Bukhara, Khiva alsook de bergen van het land.

De Zijderoute in Oezbekistan

Ooit maakte Oezbekistan onderdeel uit van de beroemde Zijderoute, toen het kostbare zijde naar het Westen werd vervoerd. Het bracht een ongekende rijkdom naar het land, dat nu nog goed te zien is. Met name in de steden. 

De grote karavanen van kamelen brachten naast zijde, ook bijvoorbeeld satijn, robijnen, damanten, parels en porselein mee naar het Westen.

Architectuur Sovjet-Unie

Nog steeds is een groot deel van de architectuur in de steden van Oezbekistan typisch Russisch. Met name bij de pompeuze overheidsgebouwen. Die vaak groot en imposant is. En is versierd met forse ornamenten. 

Maar vaak is deze vorm van bouwen ook hoekig, bombastisch en weinig kleurrijk. Maar bijvoorbeeld de metrostations van Tasjkent blinken wel uit in kleuren waaronder groen en blauw. Het is een kwestie van smaak of je het mooi vindt of niet.

Een man en vrouw in Bukhara in Oezbekistan. ©Corno van den Berg

Bezienswaardigheden Oezbekistan

De belangrijkste bezienswaardigheden van Oezbekistan zijn de hoofdstad Tasjkent, maar ook steden als Samarkand, en oasesteden als Bukhara en Khiva. Deze drie staan allemaal op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. 

Het land is wellicht niet een van de eerste landen, maar het is zeker de moeite waard. Oezbekistan kent een diverse natuur, van bergen en woestijnen tot valleien en steppes en er leven veel bijzondere diersoorten. 

Breng zeker een bezoek aan een van de vele levendige bazaars. De vriendelijke en gastvrije Oezbeken willen je maar al te graag wat laten proeven van hun handelswaren als abrikozen, dadels, vers brood en andere lekkernijen.

Keuken van Oezbekistan

De keuken is een heerlijke mix van Centraal-Azië. Met invloeden van Rusland, China en de omliggende landen. Met veel vlees, maar ook veel verse groenten. En het zijn meestal grote porties.

Het verkeersbeeld in Oezbekistan is wonderlijk. Je ziet hier bijna alleen maar Chevrolets op de weg. De reden is simpel; er is hier een grote fabriek. De enige fabriek. En de auto’s zijn bijna allemaal in het wit. Ook hier zit logica achter; dan is je auto makkelijker te verkopen later. Lada zijn op het platteland extreem veel vertegenwoordigd. Ze worden gebruikt voor vervoer van zo’n beetje alles.

Makkelijk reizen in Oezbekistan?

Het land wordt vaak door middel van een rondreis bezocht. Meestal is vooraf georganiseerd. de wegen in het land zijn goed. Alleen rond Khiva is het iets minder, maar de meeste bezienswaardigheden kun je eenvoudig per auto met gids bezoeken.

Alle 2 Bucket List Tips voor Oezbekistan