Bukhara

Het openluchtmuseum van Oezbekistan

Bukhara, ook wel Buchara genoemd, is een van de grootste bezienswaardigheden van Oezbekistan. Deze stad staat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO. Als je hier rond loopt begrijp je al snel waarom. In het Oezbeeks heet deze stad Buxoro, wat nogal verwarrend kan zijn.

Deze stad ligt in het zuidoosten van Oezbekistan. Het kent een lange geschiedenis van handel, educatie, cultuur en religie door haar ligging aan de Zijderoute. De stad is haast een openluchtmuseum te noemen met maar liefst 140 architectonische monumenten.

Bukhara was een zelfstandig emiraat tot 1868. Door de Zijderoute kwamen hier veel karavanen langs. Waardoor hier een levendige handel ontstond. En dus ook rijkdom, wat nu nog te zien is aan de rijke en diverse architectuur in de stad.

Binnen de stadsmuren lijkt het alsof je in een museum loopt door de vele monumentale gebouwen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Bukhara.

Het Po-i-Kalân Complex

Het Po-i-Kalân Complex in Bukhara. ©Corno van den Berg

Het Po-i-Kalân Complex behoort tot de meest bekende gebouwen van Bukhara. Het omvat onder meer de Kalyan-minaret, die ook vaak Grote Minaret wordt genoemd. Een groot deel van dit gebouw stamt uit de 12e eeuw. De minder bekende Kalân-moskee hoort ook bij dit complex, net als de Mir-i Arab-madrassa.

Ulug Beg Madrassa

De Ulug Beg Madrassa stamt uit de vroege 15e eeuw. Hij ligt tegenover de 17e-eeuwse Abdul Azis Madrassa. Vaak kun je hier jongeren zien die naar school gaan. of in de namiddag weer naar huis gaan.

Samanid Mausoleum

Het fraaie Samanid Mausoleum. ©Corno van den Berg

Het Samanid Mausoleum kent een bijzondere geschiedenis. Hij stamt volgens archeologen uit de 10e eeuw. Hij werd pas in de vroege 20e eeuw uitgegraven en volledig gerestaureerd. Het is een van de parels van Bukhara.

Chasma-Ayub-mausoleum

Het Chasma-Ayub-mausoleum staat ook wel bekend als de Bron van Job. Al is hier geen feitelijk bewijs van.

Lab-I Hauz met vijver

Als je door Bukhara loopt kom je vanzelf een aangelegde vijver tegen. Waar twee madrassa’s zijn te vinden. Dit zijn Nadir Divanbegi-madrassa uit de vroege 17e eeuw en de Kukeldash-madrassa. Deze madrassa stamt uit late 16e eeuw.

Je kunt hier perfect wat drinken en eten in de schaduw van de bomen. Of gewoon even on je heen kijken en daarnaast zien hoe het dagelijkse leven hier voorbij gaat.

Kosh Madrassa

De Kosh Madrassa is eigenlijk een verzamelnaam. Hij bestaat feitelijk uit de Modar-I Khan- en de Abdullah Khan Madrassa.

Magok-i-Attari Moskee

Magok-i-Attari Moskee is een van de beroemde moskeeën van Bukhara. Een groot gedeelte stamt uit de 16e-eeuw. Volgens archeologen is hij gebouwd op fundamenten van een veel oudere tempel. Al is daar niet al te veel over bekend.

Bazaar van Bukhara

De bazaar van Bukhara. ©Corno van den Berg

De Bazaar van Bukhara is een belevenis. op elk moment van de dag kun je hier rondlopen en je vergapen aan zo’n beetje alles wat er te koop is. En alle handelaren hebben een eigen koepel: Tok-i Zaragon is de koepel van de juweliers. En Tok-i Tilpak Furushon is de koepel van de hoedenmakers. terwijl de koepel van de geldwisselaars Tok-i Sarrafon heet. Je ziet het vanzelf.

Chor Minor

Chor Minor betekent de Vier minaretten, die je ziet als je door de voormalige toegangspoort van de stad loopt. Deze stamt uit de 19e eeuw.

Het Fort van Bukhara

Het bekende fort dat je ziet als je aankomt omvat de stadspoort, kazerne en militaire versterking. Het is geheel gerestaureerd. Een deel stamt uit de 16e eeuw, de rest uit de 18e-eeuw.

Het Fort van Bukhara. ©Corno van den Berg

Bukhara is daarnaast zeer befaamd om met de hand gemaakt borduurwerk. Die je dus vanzelf zult zien als je hier rondloopt. Met name de zogeheten borduurwerk met goud gebeurt hier al eeuwenlang.

Verschil tussen moskee en madrassa

Een moskee is een islamitisch gebedshuis, terwijl een madrassa een school is om de islam te leren. Het wordt ook wel Koranschool genoemd. Kenmerkend voor een madrassa is de hoge voorgevel van het gebouw, die erg imposant is. Zeker ook in Bukhara is dat op diverse plekken goed te zien. Ontdek het dus zelf. Waarbij je alleen maar je ogen de kost moet geven.

Bukhara bezoeken

Je kunt de stad Bukhara eenvoudig bezoeken. Dit kan zowel alleen als met een gids. De meeste reizigers bezoeken Bukhara na een trip naar de andere UNESCO stad Samarkand.