blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Samarkand

De binnenstad van Samarkand was onderdeel van de Zijderoute

Samarkand is een eeuwenoude stad in Oezbekistan. Het was ooit de hoofdstad van het Koninkrijk van de Timoeriden, vernoemd naar de stichter Timoer Lenk (ook wel Timur Lenk genoemd). Dit was in de 14e eeuw.

De krijgsheer liet talloze grote gebouwen neerzetten. Waarbij hij gebruik maakte van de werklieden die hij tijdens zijn tochten gevangen had genomen. Mede daarom is hier een bonte mix van stijlen uit de regio te zien.

De stad Samarkand is eigenlijk een must om te bezoeken als je in Oezbekistan bent. Een excursie naar de vele monumenten is intrigerend. Dit is een van de mooiste steden langs de Zijderoute. Met opvallend veel bezienswaardigheden. 

De heerser Ulug Bey (of Ulugh Beg)

De kleinzoon van Timoer Lenk was Ulug Bey, die ook wel Ulugh Beg wordt genoemd. Hij liet in de 15e eeuw de meest bekende van allemaal bouwen: de Ulugh Beg Madrassa in Registan. Ulug was zeer geïnteresseerd in astronomie en wiskunde, iets wat destijds zeker niet gangbaar was. Ulug Bey wordt ook nu nog gezien als een van de meest toonaangevende astronomen ter wereld. Zijn voorliefde is overal te zien in de bouw als je hier rond loopt.

Registan

Registan is vaak te zien als je naar foto’s zoekt over Oezbekistan. Het rechthoekige plein vormt het stadshart van de stad. Met aan drie zijden madrassa’s, oftewel Koranscholen.
– Ulug Bey Madrassa: In het tegelwerk zie je de voorliefde van Ulug voor astronomie. De madrassa werd gebouwd tussen 1417 en 1420.
– Sher Dor: Deze is een stuk jonger, zo ongeveer tussen 1619 en 1636. Bijzonder hier is dat je er mensen en tijgers op ziet afgebeeld. Kijk maar.
– Tilla Kari: Dit gebouw in het midden is het jongste, uit 1650 tot 1660. Deze diende als vrijdagmoskee. Binnenin vind je een grote hal voor het gebed met een imposante koepel.

Ulug Bey Observatorium

Het Observatorium van Ulug Bey in Samarkand. ©Corno van den Berg

Het Ulug Bey Observatorium is vernoemd naar Ulug Bey, die zowel heerser als astronoom was. Hier vind je een uitgebreid museum over zijn werk, alsook een deel van zijn werktuigen om het heelal te bekijken. Waaronder het oude observatorium. Dat nog steeds imposant is.

Shah-i-Zinda

Shah-i-Zinda is vooral bekend vanwege de vele mausolea die hier staan. Sommige stammen uit de 9e eeuw, andere zijn jonger. Diverse edelen van de Timoeriden zijn hier begraven.

Bibi Khanum moskee

De Bibi Khanum moskee is een historische moskee in de stad. Bibi Khanum was de vrouw van Timoer Lenk. Het gebouw is in zeer goede staat. Het meest opmerkelijke is de marmeren koran op de binnenplaats.

Mausoleum van Timoer Lenk

Het Timoer Lenk Mausoleum in Samarkand. ©Corno van den Berg

Het Mausoleum of Temur, zoals het in het Engels heet, is met name binnenin zeer indrukwekkend. In het mausoleum zie je overal bladgoud; op de muren en zelfs op het plafond. Waardoor het een opvallend glimmende uitstraling heeft.

Afrasiab Museum

Het Afrasiab Museum staat in het teken van de oude stad Afrasiyab, wat een van de grootste archeologische plekken op aarde is. De stad werd verwoest in de 13e eeuw door de Mongolen. Rondom het museum liggen de archeologische overblijfselen, al is er eigenlijk weinig te zien. Het museum laat de weinig gevonden overblijfselen zien van de stad.

Saint Daniel Mausoleum

Het Saint Daniel Mausoleum is het graf van de profeet Daniël. Althans een van de plekken, want er zijn zeven locaties waarvan wordt beweerd dat hij er is begraven. De bekendste is de graftombe van Daniël in Susa in Iran.

Chor-Chinor

Een man bij de bron van Chor-Chinor. ©Corno van den Berg

Chor-Chinor ligt net buiten Samarkand in het plaatsje Urgut. Het is een park met grote platanenbomen, die je hier zelden ziet. Dit is een heerlijke plek om de stad even te ontvluchten. Je vindt hier een wandelpad naar een opvallend heldere bron, waaruit je kunt drinken. Ook is er een kleine moskee waar mannen graag bij elkaar komen.

Met of zonder gids?

Deze stad heeft veel te bieden. Ik ging met een lokale gids op pad, om meer te weten te komen over de rijke geschiedenis. En om alles in een dag te doen, want het is dus best veel. Ik leerde alles over de Zijderoute, de rijkdom en de heersers.

Daarnaast komen met een gids ook de indrukwekkende gebouwen van Samarkand tot leven. En zie je opvallend veel details. Gidsen kun je vooraf regelen, maar ook bijvoorbeeld bij Registan. Check wel of ze een officiële registratie hebben.