10 redenen voor wintersport in Zweden en Noorwegen

Is skiën in Zweden en Noorwegen de moeite waard? Ik maak een rondreis langs vier skigebieden om dat te ontdekken.

Lees verder

Voor mij is wintersport zoveel meer dan lekker over pistes glijden. Ik wil genieten van de natuur, op andere manieren actief zijn in de sneeuw en genieten van de lokale keuken. Waarbij ik graag nieuwe gebieden ontdek.

1: Vier gebieden in twee landen naast elkaar

Skiën met de zonsopgang in Kläppen. ©Corno van den Berg

Voor mij is wintersport zoveel meer dan lekker over pistes glijden. Daarom wil ik naar Zweden en het naastgelegen Noorwegen, waar vier bijzondere skigebieden bij elkaar liggen. Het zijn Trysil (Noorwegen), Sälen, Kläppen en Stöten (Zweden). Hier kun je meer dan alleen maar op de latten staan. Met leuke excursies en Moeder Natuur op haar best. Dit zijn 10 goede redenen om een reis te boeken naar dit gebied. Of eigenlijk 11. 

Je kunt eenvoudig deze gebieden combineren, dit kan zowel met eigen auto als met openbaar vervoer. Maar er is meer. Hier kun je ook op pad met sledehonden, een ritje met sneeuwscooters maken en je verbazen over de beroemde bomen die vol hangen met sneeuw. Maar ik hoor ook veel over fraaie zonsondergangen en natuurlijk het Noorderlicht.

2. Bomen vol met sneeuw

De bomen met sneeuw in Scandinavië. ©Corno van den Berg

Een van de dingen die meteen opvalt zijn de bomen vol sneeuw. Dit is waar Scandinavië bekend om staat: Dennenbomen die buigen onder de sneeuw. Het levert fraaie foto’s op, waar je ook kijkt. Het voelt als het ideale winterlandschap.

Maar het is ook een bijzondere omgeving om te skiën. Alsof je wintersport in een winterwonderland beleeft. Het is haast zonde om hier snel door heen te suizen. Dus doe ik het maar rustig aan, zodat ik goed om me heen kan kijken. Zeker met het lage zonlicht krijgt het een bijzondere sfeer.

3. Perfect voor families

Als ik mijn eerste pistes pak, valt me iets op. Vaders, alsook moeders, zijn hier lekker aan het skiën met hun kinderen. Sommigen leren het nog, anderen gaan stoer hun ouders voorbij op de piste. Het is een leuk gezicht. Zeker als Valle De Sneeuwman de piste op komt. Het is de lieflijke mascotte met een grote glimlach, die erg populair is bij kinderen. Daar wil ik ook even voor stoppen om mee op de foto te gaan.

Gezin op skivakantie in Zweden. ©Corno van den Berg

De skigebieden zijn niet extreem groot, maar er zijn veel faciliteiten voor kinderen. Waaronder veel groene pistes, maar ook talloze oefenplekken. Ook is er Trolle & Trolla’s Farm, een trollenbos dat in de avond is verlicht. Al bestaan trollen niet echt natuurlijk. Daarnaast vind je er overdekte zwemparadijzen. Het is dan ook perfect voor families die meer willen dan alleen maar skiën of snowboarden.

4. Wandelen op sneeuwschoenen

De sneeuwschoenwandeling in de avond met veel sterren. ©Corno van den Berg

Het is een bijzondere excursie bij Trysil; sneeuwschoenwandelen in de avond. De maan verlicht de omgeving. De contouren van de bomen zijn goed zichtbaar. Gids Karl Jørgen Seljestad laat zien hoe je loopt met deze vreemde bigfoot schoenen. Eerst lopen we over een pad, maar al snel zoeken we de verse sneeuw op. Het knispert hard, maar ik zak niet ver weg. Al is het soms wel lastig om je evenwicht te houden.

Plots hoor ik muziek in de verte. Zouden er dan toch trollen zijn? Er is ook een kampvuur. Een vrouw met een gitaar zingt Scandinavische liederen. De gids schenkt warme thee van bessen in en deelt cakejes rond. Het is een heerlijke stop in deze donkere omgeving.

5. Het Noorderlicht

Het Noorderlicht in Scandinavië. ©Corno van den Berg

Gids Karl tuurt naar de horizon. Daar is een groene gloed te zien boven de bomen. ,,Altijd leuk om te worden vergezeld door het Noorderlicht,” fluistert hij. Deze gebieden liggen relatief zuidelijk van de bekende groene Noorderlichtring, maar het natuurspektakel is hier wel geregeld te zien zegt hij. Zeker als je later in de avond op pad gaat.

Al moet het wel bewolkt zijn en hangt het van de zonnevlammen af die ontstaan bij de zon. Die dan dagenlang naar de aarde reizen om hier als groen, rood en wit aan de hemel te verschijnen. Ik vraag me af wat ik mooier vind; de bomen vol met sneeuw die zwieren in de wind of het noorderlicht aan de horizon. Wat een wondere wereld.

6. De fraaie zonsondergang

De zonsondergang bij skigebied Stöten in Zweden. ©Corno van den Berg

Na de lunch ga ik nog even lekker skiën in Kläppen. Meestal doe ik dat tot de liften sluiten. Of in dit geval tot het donker wordt. Maar, in Scandinavië heb je geen hoge bergen. Zodat je dus mijlenver kunt kijken. Waarbij je dus geregeld de zonsondergang kunt aanschouwen. En die is meer dan indrukwekkend merk ik.

De horizon wordt rood en oranje. Het lijkt een sterk filter, zoals je vaak op sociale media ziet. Maar dit is echt. Ik blijf foto’s maken. Meer en meer skiërs stoppen en doen hun ski’s uit om even te genieten. De foto’s zullen weer snel de wereld over gaan. Met veel jaloerse vrienden tot gevolg.

7. Tocht met sledehonden

Genieten van een hondenslee safari. ©Corno van den Berg

Als je hier bent is een sledehondentocht eigenlijk wel een must. Als ik aankom bij de honden is het een drukte van jewelste. Het is altijd leuk om te merken dat ze graag met je op pad willen. Al is het alleen maar om hun dagelijkse portie energie kwijt te kunnen. Zodra ik de rem los laat, gaan ze op pad. Ik moet me goed vast houden om niet in de sneeuw te vallen.

Al snel krijgen de dieren hun ritme en kan ik een beetje om me heen kijken. Bomen vliegen voorbij, na elke bocht zie ik een nieuw besneeuwd landschap. Na een uur mogen de dieren even uitrusten en kan ik alle indrukken verwerken. Dit moet de excursie zijn waarbij mens en dier het erg naar hun zin hebben. Want als ik aangeef dat we verder kunnen, staan ze alweer klaar om te gaan.

8. Tocht met de sneeuwscooter

Met de sneeuscooter genieten van de zonsondergang. ©Corno van den Berg

Mens en machine die de elementen trotseren. Zo keek ik als jongetje naar de sneeuwscooter. Al was ik toen nog veel te klein, of was de machine te groot? Inmiddels kan ik wel opstappen. Na enige uitleg mag ik sturen en raast het monster door de sneeuw. Maar hij blijkt opvallend handzaam, zelfs bij het maken van een bocht.

Opnieuw is er een bijzondere zonsondergang. Alsof hier het einde van elke dag wordt gevierd met een kleurrijk feestje. Ik maak video’s en foto’s van alles; de sneeuwscooter, de gids, mensen en bomen. Allemaal vieren ze het feestje mee.  

9. Scandinavian Mountains Airport: Nieuwe verbinding vanuit Nederland

De eerste Nederlandse vlucht op Scandinavian Mountains Airport. ©Corno van den Berg

Sinds december 2021 is er een snelle verbinding met deze skigebieden. Vanaf Groningen Airport Eelde kun je nu direct vliegen op Scandinavian Mountains Airport. De vlucht duurt iets meer dan anderhalf uur.

Het in 2019 geopende vliegveld ligt op slechts een half uur rijden van bijvoorbeeld skigebieden als Stöten en Sälen. Al kun je ook met de hondenslee, geloof het of niet. Terwijl Trysil en Kläppen op 40 minuten rijden liggen. In het verleden waren deze afgelegen skigebieden alleen via een lange route te bereiken. Dat is nu dus voorbij.

10. Langlaufen

Lekker langlaufen door de sneeuw. ©Corno van den Berg

Zoals je misschien weet zijn Noren en Zweden dol op langlaufen. Dus moet ik het ook maar eens proberen. Al zijn die ski's wel erg smal, maar gelukkig zijn er loipes gemaakt waar de ski precies in passen. Al hoort vallen er gewoon bij denk ik dan maar. De beweging om vooruit is wat lastig, zeker als je niet te veel met je handen wilt doen. 

11. Uniek restaurant: McSki

De enige McSki in de wereld; in Lingvallen, Zweden. ©Corno van den Berg

Het bord McSki in Lindvallen zet me even op het verkeerde been. Het blijkt de enige McDonalds te zijn waar je op je ski’s aan kunt komen en eten kunt bestellen. Twee gidsen komen aan geskied en doen een bestelling.

Een wafel met fruit en slagroom bij Kläppens Våffelstuga. ©Corno van den Berg

Ik twijfel voor een moment. Maar ik vind het Zweedse eten erg vers en lekker. En gezonder. Althans meestal, want ik wilde ook absoluut de verse wafels met jam en slagroom proberen. Ik ski nog even verder, misschien kom ik hier nog later terug. Het ligt onderaan de piste, dus ik zie het straks ook nog.

Verder lezen?

Ik heb naar aanleiding van deze rondreis ook een artikel geschreven over de diverse skigebieden als Trysil, Sälen, Stöten en Kläppen. Het artikel heet Scandinavian Mountains Airport: wintersport in Zweden en Noorwegen