Waarom moet ik dit zien?

Het Noorderlicht moet je met je eigen ogen hebben gezien om het te geloven. Een ongekende voorstelling: Dansende lichten aan de hemel die niet alleen van kleur verschieten, maar ook nog in vorm veranderen. En je kunt het op talloze plaatsen zien.

Het Noorderlicht; Eens in je leven moet je dit bijzondere fenomeen hebben gezien met je eigen ogen. De ‘dansende gordijnen’ worden ook wel poollicht of aurora borealis genoemd. Je kunt het zien in talloze landen als Finland (Fins Lapland), Zweden, Noorwegen, IJsland, Groenland, Canada en Rusland. Dus ging ik op zoek naar de beste tips voor het Noorderlicht. zoals bijvoorbeeld wanneer het Noorderlicht is, waar kan ik het zien en meer.

De beste plekken om het Noorderlicht te zien

Opmerkelijk genoeg betekent niet hoe noordelijker je gaat, hoe beter het poollicht wordt. Ik was een paar jaar geleden in de winter op Spitsbergen en had hoge verwachtingen. Het viel een beetje tegen: Het was alleen aan de horizon te zien. Helaas was het niet boven me te zien.

Later op de avond zocht ik op internet een kaart met het Noorderlicht op. En ik zag direct waarom. Op de satellietfoto van NASA was een grote groene ring te zien. Die met name boven het noorden van Noorwegen te zien was, maar overal op IJsland, het noorden van Zweden en Fins Lapland. Maar er zijn meer landen waar het te zien is. Zoals het zuiden van Groenland, en delen van Rusland. Terwijl ook in Canada het Noorderlicht in een groot deel te zien kan zijn.

Noorderlicht kaart, waar kan ik het zien en de beste locaties
De ‘groene ring’ van het Noorderlicht. NASA

Het Noorderlicht: Wanneer?

Het Noorderlicht is alleen in onze winter te zien. Waarbij de beste maanden oktober, november, alsook februari en maart zijn. Maar ook in december en januari kan het aan de hemel verschijnen. En zelfs in april nog of september, al is de kans minder groot.

Hoe groot is de kans om het Noorderlicht te zien?

Gemiddeld worden de ‘dansende gordijnen’ een keer per week gezien. Maar het kan ook twee of drie keer per week zijn. Of helemaal niet. Het hangt van diverse omstandigheden af.
1. Het belangrijkste is een hemel zonder wolken. Of althans delen van de hemel moet je kunnen zien. Het Noorderlicht zit hoger dan de wolken, vandaar.
2. Er moet een aantal dagen ervoor zonneactiviteit zijn geweest. Dit is online te checken.
3. Als er veel lichtverstoring is, zie het minder goed. Oftewel een felle maan, maar ook huizen met verlichting, straatlantaarns en dergelijke zorgen ervoor dat je het poollicht minder goed ziet.

Een zelfportret in het Noorderlicht.
Een zelfportret in het Noorderlicht. Corno van den Berg

Hoe weet ik wanneer en waar het Noorderlicht te zien is?

Er zijn diverse websites en apps die het Noorderlicht voorspellen. Waarbij met name wordt aangegeven hoe sterk het Noorderlicht zal zijn. Al is dit een voorspelling natuurlijk. Ik gebruik altijd deze website: Aurora Forecast. Hier kun je per uur zien hoe sterk het Noorderlicht is. Alsook de verwachting voor de komende uren en dagen.

Welk uur van de avond kan ik het Noorderlicht zien?

Er is eigenlijk geen beste tijd voor het poollicht. Al is er een vuistregel. Hoe noordelijker je zit, hoe eerder op de avond. Dus bijvoorbeeld in Canada is de beste tijd tussen zeven en tien uur. Terwijl het in IJsland en Fins Lapland (dat lager ligt) van tien tot twee uur in de nacht is.

Het Noorderlicht: Hoe ontstaat het?

Noorderlicht wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Waarbij het van groot belang is: Hoeveel deeltjes worden het heelal ingestuurd? Hoe meer deeltjes, hoe meer poollicht. Dit verschilt per dag, en zelfs per uur.

Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de noordpool (en zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen. Ze botsen op zuurstof- en stikstofatomen en verkleuren. En dat is wat je feitelijk ziet aan de hemel. De kleur hangt af of het een zuurstofdeeltje is of een stikstofatoom.

Het minder bekende Zuiderlicht

Wat weinig mensen weten is dat er ook een Zuiderlicht is, dat te zien is op het zuidelijk halfrond. Denk aan Nieuw-Zeeland, Antarctica en soms in Australië, maar ook af en toe in Argentinië en Chili; geen slechte plekken toch?

Hieronder zie je mijn tips per land en enkele unieke excursies om extra van het Noorderlicht te genieten. Eens in je leven moet je dit zien toch?