Waarom moet ik dit zien?

Het Noorderlicht moet je met je eigen ogen hebben gezien om het te geloven. Een ongekende voorstelling: Dansende lichten aan de hemel die niet alleen van kleur verschieten, maar ook nog in vorm veranderen. En je kunt op talloze plaatsen zien.

Het Noorderlicht; Eens in je leven moet je dit bijzondere fenomeen hebben gezien met je eigen ogen. De ‘dansende gordijnen’ worden ook wel poollicht of aurora borealis genoemd. Wat weinig mensen weten is dat er ook een Zuiderlicht is, dat te zien is op het zuidelijk halfrond. Denk aan Nieuw-Zeeland, Antarctica en soms in Australië, maar ook af en toe in Argentinië en Chili; geen slechte plekken toch?

Noorderlicht Groenland
Het Noorderlicht op Groenland.

Het Noorderlicht: Hoe ontstaat het?

Noorderlicht wordt veroorzaakt door grote hoeveelheden geladen deeltjes. Deze komen voort uit explosies van de zon en deze verdwijnen in het immense heelal. Waarbij het van groot belang is: Hoeveel deeltjes worden het heelal ingestuurd? Hoe meer deeltjes, hoe meer Noorderlicht. dit verschilt per dag, en zelfs per uur.

Om de aarde zit een groot magnetisch veld, dat de geladen deeltjes afbuigt. Deze komen in de buurt van de noordpool (en zuidpool) met een grote snelheid de atmosfeer binnen. Ze botsen op zuurstof- en stikstofatomen en verkleuren. En dat is wat je feitelijk ziet aan de hemel. De kleur hangt af of het een zuurstofdeeltje is of een stikstofatoom.

Een zelfportret in het Noorderlicht.
Een zelfportret in het Noorderlicht. Corno van den Berg

De beste plekken om het Noorderlicht te zien

Opmerkelijk genoeg betekent niet hoe noordelijker je gaat, hoe beter het poollicht wordt. Ik was een paar jaar geleden in de winter op Spitsbergen en had hoge verwachtingen. Het viel een beetje tegen: Het was alleen aan de horizon te zien. Helaas was het niet boven me te zien.

Later op de avond zocht ik op internet een kaart met het Noorderlicht op. En ik zag direct waarom. Op de satellietfoto van NASA was een grote groene ring te zien. Die met name boven Noord-Noorwegen te zien was, maar overal op IJsland, Zweeds Finland en Fins Lapland. Maar er zijn meer landen war het te zien is. Zoals het zuiden van Groenland, en delen van Rusland. Terwijl ook in Canada het Noorderlicht in een groot deel te zien kan zijn.

Noorderlicht kaart waar
De ‘groene ring’ van het NoorderlichtNASA

Hieronder zie je mijn tips per land en enkele unieke excursies om extra van het Noorderlicht te genieten. Eens in je leven moet je dit zien toch?

Meer informatie: Noorderlicht weerbericht