Corno van den Berg©2021
in de Biesbosch

Op Big Five excursie in de Biesbosch

Met de boswachter en twee prijswinnaars op zoek naar wilde dieren.

Lees verder

Op safari in eigen land

De Big Five van Nederland, het blijft grappig. En weinigen weten welke dieren er toe behoren. Ik ga op Big Five-excursie in ons eigen kikkerlandje. Onder leiding van een boswachter.

Door Corno van den Berg

Een laag zonnetje in de Biesbosch.
Een laag zonnetje in de Biesbosch. Corno van den Berg

De zon schijnt, de fluisterboot pruttelt. Het is een heerlijke voorjaarsavond in het Biesbosch Nationaal Park. De verrekijker ligt klaar, net als de telescoop en de telelens zit op mijn fotocamera. Boswachter Thomas van der Es kijkt om zich heen. Dit is een van de Big Five excursies van Staatsbosbeheer die ons land sinds kort rijk is. Een variant op de Afrikaanse Big Five.

Tonny, zijn vrouw Diana en boswachter Thomas tijdens de excursie in de Biesbosch.
Tonny, zijn vrouw Diana en boswachter Thomas tijdens de excursie. Corno van den Berg

,,Weet jij ze alle vijf?” De vraag wordt gesteld aan Tonny van Eck. Hij is de prijswinnaar van de Beestachtige Top 80, een prijsvraag die ik samen met het Wereld Natuur Fonds organiseerde tijdens de Vakantiebeurs in januari. Op Droomplekken.nl gaf hij zijn favoriete dier aan die hij nog op reis wilde zien. ,,Een witte haai! Maar een zeearend in het wild staat ook op mijn lijstje. En de bever,” lacht hij.

Mede daarom zijn we in de Biesbosch. Al hoort de zeearend niet bij ‘onze’ Big Five. De bever wel, net als de zeehond, edelhert, ree en wild zwijn. ,,Maar de zeearend mag er ook op. De das ook,” zegt Tonny terecht. ,,En de visarend,” voegt Thomas toe. ,,En de wolf dan?” opper ik. De discussie aan boord is het beste bewijs dat het steeds beter gaat met de Nederlandse natuur. Althans met de diversiteit.

Ook met je eigen boot kun je in de Biesbosch overnachten.
Ook met je eigen boot kun je in de Biesbosch overnachten. Corno van den Berg

Het bootje vaart door de vele kanalen. De motor hoor je nauwelijks. Overal hoor je vogels, waaronder het vreemde ‘gewhoop’ van een roerdomp. Zwanen, meerkoeten en talloze andere vogels laten zich zien. Thomas: ,,Op die hoogspanningsmast zit een nest van de visarend. En de vogel zelf zit er naast. Met een prooi in zijn poten.” Goh, en dat gewoon in Nederland.

Deze roofvogels broeden vooralsnog alleen in de Biesbosch. Het is duidelijk: dit moerasachtige gebied is een roofvogelwalhalla. Een bruine kiekendief vliegt voorbij, iets later jaagt een sperwer op een zingende blauwborst, de vogel duikt net op tijd het riet in. In een boom zit een havik alles gade te slaan. Iets verderop laat een boomvalk zich goed bekijken.

Boswachter Thomas kijkt door de telescoop.
Boswachter Thomas kijkt door de telescoop. Corno van den Berg

Thomas meert plots aan. Met een reden, want alleen vanaf deze plek is het nest van de zeearend in een hoge boom goed te zien. Ik zie een volwassen dier op het nest zitten, als plotseling een jong zich laat zien. Ik probeer een foto te maken met mijn mobiel door de telescoop heen. Dat valt niet mee.

Een broedende zeearend in de Biesbosch.
Een broedende zeearend in de Biesbosch. Corno van den Berg

Maar we zijn hier eigenlijk voor de Big Five. Of althans een dier uit die lijst, want alle vijf op één excursie is niet mogelijk. De zeehond maakt dat onmogelijk. Wat hoor ik? Is het een ree? ,,Het kan,” zegt Thomas. Maar hij zoekt vooral de bever. ,,We hebben 90% kans hier.” Maar het wordt langzaam donker en de teller staat nog op nul.

Al zie ik wel overal vraatsporen. Net op het moment dat ik het op wil geven, zwemt er eentje op zijn dooie gemak voorbij. Tonny glimlacht, net als ik. Dit soort excursies zijn uniek. En laten de rijkdom van ons kikkerlandje zien. De zon gaat onder, wat kan dat toch een tevreden gevoel geven. Zeker in de Biesbosch.

Het laatste zonlicht in de Biesbosch.
Het laatste zonlicht in de Biesbosch. Corno van den Berg

Meer informatie: https://www.staatsbosbeheer.nl/grote-vijf