blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Witte haai

Gevreesd en magisch dier tegelijk

Gevreesd en magisch dier tegelijk

De witte haai is misschien wel het meest gevreesde dier op aarde. Feit is dat het de gevaarlijkste haaiensoort ter wereld is. Waar zelfs de mens bang voor is. Op diverse plekken heb je een redelijke tot grote kans deze dieren te zien. Vanuit een speciale kooi.

De witte haai is een intrigerend dier. Ze zijn eenvoudig te herkennen aan hun omvang en aan de kleuren. De Engelse naam is great white shark of alleen great white. De Latijnse naam is carcharodon carcharias voor dit dier uit de oertijd.

Veel mensen noemen dit dier mensenhaai. De reden is simpel; deze roofvis valt mensen aan. Al verschillen wetenschappers van mening over het waarom. Sommigen zeggen dat het per ongeluk gebeurt, anderen denken dat ze het bewust doen. De witte haai is overigens niet de grootste ter wereld. Dat is de walvishaai, die wel 13 meter kan worden. Maar ook de reuzenhaai (10 meter) en de Groenlandse haai (7 meter) zijn groter. De witte haai wordt maximaal 6 meter. En alleen de witte haai is een vleeseter.

Deze dieren kom je in alle wereldzeeën tegen, waaronder ook de Middellandse Zee. Daar worden ze af en toe gezien door vissers. Ze hebben een bijzondere camouflage. Hun buik is wit; als je hem van onderen ziet zodat gaat hij op in het licht. De bovenkant is grijs, zodat hij niet opvalt in de diepte. Waardoor het dier eenvoudig kan toeslaan met zijn gevreesde kaken. Het dier gebruikt zijn camouflage om zijn prooidieren te verrassen. Zoals tonijn, zwaardvissen en zeeleeuwen. Al eet hij ook kleinere haaien en zelfs dolfijnen.

Duiken met witte haaien

Je kunt een witte haai in het wild tegen komen als je gaat snorkelen of duiken. In Zuid-Afrika kun je in een kooi duiken met dit dier. Dit gebeurt op een plek waar veel witte haaien worden gespot; bij een zeeleeuwenkolonie vlak voor de kust. Het is een controversiële excursie, want de dieren worden hier gevoerd. Waardoor sommigen denken dat de dieren op deze manier mensen gaan associëren met voedsel. Al is daar nog geen bewijs voor gevonden.

De vijand van de witte haai is….

Lang werd gedacht dat de witte haai geen vijand heeft. Maar het roofdier heeft een onverwachte vijand; de orka. Orka’s jagen in groepen op witte haaien. Ze zijn vooral dol op de lever van het dier. Deze zit vol met olie, wat de orka’s lekker vinden. Die ze met chirurgische precisie aanvallen. De rest van het kadaver eten ze niet op.

In Zuid-Afrika zijn de afgelopen jaren diverse witte haaien gedood door orka’s die dit dier op hun menu hebben staan. Met als gevolg dat witte haaien nu wegtrekken uit gebieden waar veel orka’s zijn. Wetenschappers hebben dit onlangs bij toeval ontdekt.

Beste plekken om de witte haai te zien