blijf op de hoogte!

blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Europese bever

Bijzonder dier met platte staart en tanden

De bever is een uniek dier. Met name door zijn gedrag om bomen om te knagen. En om met de takken indrukwekkende dammen en burchten te bouwen. Dit dier is niet eenvoudig te zien, maar met deze tips moet het wel lukken.

De Europese bever is een graag geziene gast in talloze moerasgebieden in Europa. Alsook in een deel van Azië, ondanks zijn naam. Als je gaat wandelen of gaat kajakken is het altijd goed om je ogen open te houden. De bever is het grootste knaagdier in Nederland. De bever wordt zelfs tot de Big Five van Nederland gerekend. Tezamen met edelhert, ree, wild zwijn en zeehond. Dit dier heet in het Engels European beaver, terwijl de bever in het latijn castor fiber wordt genoemd.

Bever was ooit bijna uitgestorven

Al was dit dier hier bijna uitgestorven door de jacht op zijn pels. Maar door allerlei fokprogramma’s is het dier aan een grote comeback bezig. Ook in ons land. Waardoor de kans dat je dit dier tegen komt steeds groter wordt. Al moet je wel wat geluk hebben.

Knaagsporen en pootafdrukken

Je merkt snel genoeg of er een bever actief is in de buurt. Je ziet dan bomen die zijn aangevreten. Of zelfs alleen maar de boomstronk. De knaagsporen van een bever zijn duidelijk te herkennen; je ziet hoe het dier zijn grote tanden in de bast heeft gezet. Afgeknaagde stammen lijken veel op een potloodpunt. Ook zie je vaak pootafdrukken van de dieren in de modder bij rivieren. De zwemvliezen zijn zelfs vaak zichtbaar.

De wonderlijke beverdam

Deze knager knaagt bomen om met zijn scherpe tanden. Met deze boomstammen bouwt hij dammen in rivieren, beken en andere waterwegen. Dit doen ze vooral om het waterpeil te verhogen. En om te controleren.

Als je goed kijkt zie je vaak een kanaaltje in de burcht. Deze is om overtollig water snel af te voeren. Bijvoorbeeld bij een regenbui. Bevers worden daarom ook wel de ingenieurs van de natuur genoemd. Een beverdam zorgt soms voor problemen bij het waterverkeer.

De beverburcht

De reden van de bouw van een beverdam is simpel: Een beverburcht. Als het waterpeil op de juiste hoogte is bouwen bevers een beverburcht. Het water moet minimaal een halve meter hoog zijn. De beverburcht ligt grotendeels onder water. En is alleen via een onder water ingang bereikbaar. Waardoor bevers veilig zijn voor roofdieren.

De beverburcht fungeert om in te slapen, maar ook om jongen in te krijgen. Hiervoor worden meestal honderden takken gebruikt. Die ze kunstig in elkaar vlechten. Deze enorme bult van takken zie je vaak al van verre.

Zo zie je een bever vaak; zwemmend.

Problemen in Finland

De bever komt ook in Finland voor. Maar daar leeft inmiddels ook zijn soortgenoot; de Amerikaanse bever. Dit dier werd in 1937 uitgezet, maar toen wisten de biologen nog niet dat het een aparte soort was. De laatste decennia wordt deze soort weer bestreden, omdat hij zijn Europese familieleden verjaagt.

Hoe kan ik een bever spotten?

De beste tijd is in de vroege ochtend of namiddag als deze dieren weer actief worden. Voor je het weet zie je een dier op zijn gemak door het water glijden. Of zit een bever je aan te kijken vanaf de kant. Het is mij al diverse keren gebeurd in zowel in ons land als het buitenland. Het blijft een heerlijke ontmoeting met dit knaagdier.

Beste plekken om een bever te zien