Op ontdekkingstocht in Overijssel

Op zoek naar leuke excursies en belevenissen

Lees verder

Het verbaast me vaak in ons eigen land. De diversiteit is vaak groot in een klein gebied. Zo ook in dit deel van ons land, van Gramsbergen naar Dalfsen. Waar water al eeuwenlang een belangrijke rol speelt. Ik ga met een boswachter op pad, duik de Vecht in (figuurlijk) en ontdek lokale lekkernijen. Ik reis te voet en te fiets. Oh en met een pontje.

Ik ga met een boswachter op pad, duik de Vecht in (figuurlijk) en ontdek lokale lekkernijen. Ik reis te voet en te fiets. Oh en met een pontje. En dat allemaal in het Vechtdal Overijssel. Belevenissen is tegenwoordig het sleutelwoord. Al vind ik dat het woord rust er ook bij hoort. Voor mij is een mix hiervan ideaal.

Ik ging overnachten in de Klashorst. ©Corno van den Berg

Zodat je alles goed kunt laten bezinken, onder het genot van een hapje en een drankje. Of een dip in een buitenspa, zoals gebeurt bij de Natuurcamping De Klashorst. Ja, dat mag ook. Ik kijk uit over de weilanden. Toen ik net wakker was in de vroege ochtend zag ik enkele reeën voorbij lopen. Op hun gemak. Ja, zo voel ik me nu ook.

Op pad met de boswachter

De rode klei van de Vecht. ©Corno van den Berg

Ik ga graag met een boswachter op pad. Dit omdat zij veel weten en altijd extra dingen zien. Dus ga ik met boswachter Nico Arkes het voor mij onbekende Junner Koeland verkennen. We struinen door een typisch Hollands landschap met oude jeneverbessen, sleedoorn en de Vecht die zich slingerend een weg baant. Nico laat me de rode klei zien langs de rivier. ,,Dit is de bodem, deze is bijzonder is ons land. Met dus bijzondere planten en dieren."

Voorjaarsbloemen in het Vechtdal. ©Corno van den Berg

We gaan bewust van de paden af. Onder meer om oude dassenburchten te zoeken. ,,Deze dieren leven hier volop. Overal in het bos zie je daarvan sporen." Ook zie ik wildwissels, paden die veel door dieren worden gebruikt. 

Boswachter Nico Arkes laat een oude dassenburcht zien. ©Corno van den Berg

Ik herken tijdens de wandeling ook talloze bomen en planten. Ondertussen merk ik dat ik honger heb. Honger naar informatie, weetjes en meer over onze natuur. Ik wil me eigenlijk nog iets meer in het onderwerp verdiepen. Want hoe overleef je in de Nederlandse natuur, kan dat?

Excursie overleven in de natuur

Ik zie online de Bushcraft Excursie, waarbij je de Nederlandse natuur in gaat op een andere manier. Althans, je leert de eerste beginselen. Martin Overweg is zelf fervent bushcrafter. Hij stilt zijn trek met talloze trips de natuur in. Ook heeft hij cursussen gevolgd om te overleven in de natuur. Hoe kan je vuur maken, zelfs in regen? Hoe kun je overnachten en meer. Waarbij respect voor de natuur ook erg belangrijk is.

Een Bushcraft excursie in Nederland. ©Corno van den Berg

Via een excursie van ruim 3 uur tilt hij een tipje van de sluier op hoe je anders naar de natuur kunt kijken. Het gaat bijvoorbeeld om planten herkennen, die je kunt eten mocht het nodig zijn. Maar het gaat ook over hoe je goed voorbereid op pad kunt gaan. Dus is een mes handig. Maar kennis is macht. En er is veel te leren, merk ik al snel als Martin zijn weetjes en masse onderweg deelt. We maken een vuurtje en bereiden eten, maar ook dennenthee.

Lees mijn artikel over de Bushcraft Excursie

Koe Safari, taart eten en pontje over

Het pontje over de Vecht bij Erve Vechtdal. ©Corno van den Berg

De diversiteit van het gebied komt bij het Varsener Pontje erg naar voren. Het is een populaire plek voor fietsers en wandelaars om het water over te steken. Als ik er vanaf stap kijk ik een paar koeien recht in de ogen. Het is tijd voor een heuse Koe Safari op Erve Vechtdal. Maar eigenaresse Simone Koggel wil eerst dat ik een zelfgemaakte taart proef in het Proeflokaal. ,,Ik noem hem koeienvlaai, al zit er alleen maar lekkers en lokale producten in," lacht ze. 

De 'koeienvlaai' bij Erve Vechtdal. ©Corno van den Berg

Ze staat te popelen om me haar brandrode runderen te laten zien. Dit is een bedreigd Nederlands ras, maar niet op haar boerderij. Ze praat honderduit over haar dieren als ze op haar tractor stapt. Ik mag achterop, want het is wel een safari natuurlijk. Waarna ik ook bij de dieren mag kijken als ze worden gevoerd. Ik snap haar passie en compassie wel, sterker nog het is aanstekelijk.

De Koesafari bij Erve Vechtdal. ©Corno van den Berg

Vechtdal Overijssel

Ik volg een paar dagen het water in de Vecht op haar tocht door Overijssel. Overal zie ik het water opduiken. Het is onderdeel van het Vechtdal Overijssel, dat een andere rivier is dan die bij mijn stadje Utrecht. Ik zie onder meer vis stuwen, zodat ook de vissen kunnen reizen. Ook zie ik honden die blaffend afkoelen in het frisse water en zelfs een paar mensen die zwemmen in de Vecht. Ik begrijp ze wel.

De Vecht bij Rheezermaten. ©Corno van den Berg

Lees mijn artikel over het Vechtdal Overijssel