Vechtdal Overijssel

Woeste natuur rond rivier de Vecht

In het Overijssels Vechtdal zijn bijna alle Nederlandse landschappen te vinden. Denk aan heide, zandverstuivingen, bossen, vennetjes en natuurlijk de rivier de Vecht. Maar dit gebied heeft meer bezienswaardigheden. Dit zijn de beste tips om het Vechtdal in de provincie Overijssel te bezoeken. Waarbij je lekker actief kunt zijn. Maar ook veel kunt leren onderweg, met leuke excursies.

Dit is woeste natuur, zoals het eeuwen geleden gewoon was in Nederland. Wat tegenwoordig bijzonder is in ons aangeharkte land. In het Vechtdal kun je nog lekker struinen, heerlijk wandelen en veel ontdekken.  De gemeenten die bij het Overijsselse Vechtdal horen zijn Hardenberg met het mooie Reestdal, Ommen, Reggedal, Dalfsen en Zwolle. Hier vind je ook plaatsjes zoals Rheeze, Beerze en Vilsteren. Het is tevens onderdeel van het beroemde Pieterpad.

De rivier de Vecht

Een rivier van regenwater, heb je daar ooit van gehoord? Deze bijzondere rivier begint in Duitsland en vervolgt zijn weg ruim 60 kilometer door Nederland tot hij eindigt bij de stad Zwolle. De lokale bewoners praten liefkozend over hun rivier, waar ze al eeuwenlang mee samen leven.

De rivier kent een lang verleden. Door de eeuwen heen veranderde het pad van de rivier keer op keer. In de laatste 100 jaar werd hij gekanaliseerd om het overtollige water snel af te kunnen vervoeren. Veel dieren verdwenen, net als de schoonheid van het gebied. Maar dat is aan het veranderen.

De laatste jaren krijgt de rivier weer een groot deel van zijn vrijheid terug. Op diverse plaatsen meandert de rivier weer door het landschap. Met rondom de slingerende rivier opvallend ruige natuur. Met veel wilde bloemen en bijzondere struiken als jeneverbes en sleedoorn. En veel dieren zijn terug, met een unieke rol voor de gele weidemier.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Verschil Utrechtse Vecht en Overijsselse Vecht

Je vindt de Vecht twee keer in Nederland. Wat enigszins verwarrend is. De Vecht bij Utrecht staat niet in verbinding met de Overijsselse Vecht. Mede daarom wordt de Utrechtse Vecht ook wel Stichtse Vecht genoemd. Deze Vecht begint bij de Weerdsluis in de stad Utrecht, deze rivier mondt zo'n 42 kilometer verder uit in het IJsselmeer bij Muiden.

Ik bezocht deze regio meerdere dagen, waarbij ik talloze excursies maakte. Dit zijn volgens mij de beste bezienswaardigheden en attracties. Deze kun je eenvoudig bezoeken. Sommige tours moet je vooraf boeken, andere kun je zelf doen.

Junner Koeland: Op pad met de boswachter

Het Junner Koeland kun je zelf ontdekken, maar met de boswachter kun je echt het gebied in trekken. Sommige gedeeltes zijn voor wandelaars afgesloten om de dieren rust te geven. Met de boswachter leer je veel over het landschap, bomen en planten en alles wat er verder leeft.

Voorjaarsbloemen in het Vechtdal. ©Corno van den Berg

Ik ging op pad met Nico Arkes, die het gebied op zijn duimpje kent. En ja, de beste manier om dit natuurgebied te ontdekken is te voet. Waarbij je kans hebt om veel vogels, waaronder roofvogels te spotten. Maar ook ree, haas en konijn. En te horen waarom het bijzonder hobbelige landschap te danken is aan de gele weidemier.
Meer informatie: Junner Koeland Route 

Natuurkampeerterrein De Klashorst

Ik ging overnachten in de Klashorst. ©Corno van den Berg

Ik heb overnacht in de Skyte NatureLodge op Natuurkampeerterrein De Klashorst in de gemeente Hardenberg. Dit rustige kampeerterrein ligt op enkele honderden meters afstand van de Vecht. Je kunt hier ook met je eigen tent of caravan gaan staan.
Meer informatie: Natuurkampeerterrein De Klashorst

Bushcraft Excursie

Een Bushcraft excursie in Nederland. ©Corno van den Berg

Martin Overweg is eigenaar van Natuurkampeerterrein De Klashorst en houdt ervan om te overleven in de natuur. Maar daar is kennis voor nodig. Dit heet bushcraft, oftewel kennis van de natuur. Martin heeft zelf diverse overlevingscursussen gevolgd, in binnen- en buitenland.

Hij laat je zien dat er van alles groeit en bloeit in ons land. En dan vooral ook hoe je het kunt gebruiken. Om te eten, drinken en meer. Maar ook voor het maken van vuur bijvoorbeeld. Zodat je je kunt warmen, een maaltijd kunt maken en meer. Maar ook hoe je in de natuur kunt overnachten, zelfs als het regent of koud is. Bijzonder is ook dat je leert om geen sporen achter te laten. Het bos ziet er na je vertrek weer uit alsof je er niet bent geweest.
Lees mijn artikel over de Bushcraft excursie

Boswachterspad Arriër-Esch (9,4 km)

Sleedoorn in bloei in het voorjaar.

Er zijn talloze wandelroutes, van enkele kilometers tot meerdere kilometers. Volgens kenners is het Boswachterspad Arriër-Esch een van de mooiste wandelpaden. Deze uitgezette route laat goed de wisselende landschappen van de Overijsselse Vecht zien. Je wandelt over zandverstuivingen met jeneverbes en langs de oude schapenboet waar de schapen konden rusten. In het voorjaar kun je hier verschillende soorten weidevogels spotten, terwijl in juli hier de zeldzame steenanjer bloeit. Deze plant wordt in deze regio liefkozend Vechtanjer genoemd. Hij is niet zo heel groot, dus je moet wel goed opletten.
Startpunt: Café Restaurant De Bootsman, Stegeren
Meer informatie: Boswachterspad

Koesafari bij Erve Vechtdal

Weet jij wat een koesafari is? Het is een excursie naar een van de meest bekende dieren in ons land: de koe. Maar dan wel naar het brandrode rund, een bedreigd Nederlands ras. Op een tractor ga je met de boerin op bezoek bij de koeien. Onderweg krijg je allerlei uitleg over de dieren. Je gaat op visite bij ‘Simone en haar kudde’ zo noemt ze het zelf.

Simone Koggel van Koesafari bij Erve Vechtdal

Simone Koggel heeft ruim 100 dieren. Erve Vechtdal ligt aan één van de mooiste plekjes van de Overijsselse Vecht. Het ligt fraai verscholen achter een eeuwenoud bos. Deze Koesafari is nog steeds de enige in Nederland. In de horeca kun je onder meer koeienvlaai krijgen, maar dan met lokale vruchten. Erve Vechtdal is per auto, te voet, per fiets en per pont bereikbaar.
Adres: Larinkmars 4, Ommen
Meer informatie: Koesafari.nl

Rheezermaten

De Vecht bij Rheezermaten. ©Corno van den Berg

In natuurreservaat Rheezermaten kun je zien hoe het natuurlijke landschap meer en meer terug keert. Hier slingert de Overijsselse Vecht weer door het landschap zoals vroeger. Op diverse plaatsen zie je natuurvriendelijke oevers waar veel leven te zien is.

Het natuurgebied is in handen van Staatsbosbeheer en ligt bij het esdorp Rheeze. Er zijn diverse uitkijkpunten. Door Rheezermaten loopt ook het steeds populairder wordende Vechtdalpad, deze begint in Gramsbergen bij de Duitse grens.
Lees mijn artikel over Rheezermaten

Vechtdalpad (86,7 km)

Het Vechtdalpad is een lange afstandswandeling waarbij je goed het ontstaan van het Vechtdal kunt ontdekken. Vanuit Zwolle loop je onder meer naar de Vechterweerd, het waterwingebied langs de Vecht. Ook kom je Havezate Den Berg tegen, het kunstwerk De Zwevende Kei, Landgoed Vilsteren, Beerze en Uitkijktoren De Stokte. Je kunt deze wandelroute in 4 dagen lopen, al kan 5 ook natuurlijk.
Startpunt: Stationsplein, Zwolle
Meer informatie: Vechtdalpad

Kunst langs de Vecht

Een van de vele kunstwerken langs de Vecht. ©Corno van den Berg

Als je langs de Vecht loopt, fietst of auto rijdt kom je ze vanzelf tegen. Tussen Zwolle en Nordheim (Duitsland) staan in totaal 75 kunstwerken van nationale en internationale beeldende kunstenaars. Volgens kenners is de Vecht daarmee één van de grootste openluchtmusea ter wereld. De meeste kunstwerken zijn 24 uur per dag open.

Thee & Koffiehuis De Rheezerkamer

Genieten bij Thee & Koffiehuis De Rheezerkamer. ©Corno van den Berg

De Rheezerkamer is een theehuis, koffiehuis en bed and breakfast aan een historische brink in Rheeze. De monumentale boerderij wordt omringd door hoge bomen, waardoor het lijkt alsof de tijd hier stil staat. Het is een heerlijke plek voor een stop op je reis door het Vechtdal.
Meer informatie: Rheezerkamer

Overnachten in het Vechtdal

Ik ben hier meerdere nachten verbleven op diverse locaties. Je hebt een grote keuze in en rond de diverse dorpen. Denk aan kleine hotels, appartementen, hostels en Bed & Breakfasts.
Bekijk de leukste accommodaties in Rheeze, Zwolle, Ommen en Stegeren

Meer artikelen over Overijssel