Bushcraft excursie

Overleven in de Nederlandse natuur

Je kunt op diverse plaatsen een bushcraft excursie maken waarbij je leert om te overleven in de natuur in Nederland. Ik maakte er één in Vechtdal Overijssel, waarbij ik op pad ga met een bushcraft instructeur. Al snel kijk ik heel anders naar bomen, bloemen en dieren. Al realiseer ik me dat deze wandeling slechts een introductie is, maar intrigerend is het wel.

Overleven in de natuur is populair. Ik ga op pad met Martin Overweg van Natuurcamping de Klashorst in Diffelen. We duiken in de ochtend meteen het bos in. Hij heeft speciaal toestemming gekregen van de boswachter hiervoor. Sterker nog, hij mag open vuur maken en er zelfs meerderde nachten overnachten met liefhebbers. Ik kies voor het dagprogramma, twee keer zelfs.

Je kunt onderweg van alles uit de natuur proeven. ©Corno van den Berg

Ik ging al eerder met Martin op pad in het voorjaar met sneeuw en regen, maar ik wilde het nog een keer in de zomer doen. Onderweg leer ik van alles over eetbare planten, hoe je vuur maakt, maar ook alles over veiligheid in het bos en meer. En ik leer talloze termen als maya sticks, fatwood en meer.

Wat leer je allemaal op Bushcraft excursie?

Zo ruikt hars dat uit een boom komt. ©Corno van den Berg

Het regent weetjes tijdens de wandeling. ,,Pluk bramen boven je heupen, om eventuele ziektes te voorkomen. Al is de kans klein, maar je kunt het beter voor zijn," aldus Martin. Hij laat kruiden zien die je kunt eten. Ik proef hondsdraf, zevenblad, brandnetel en waterpeper. Lekker is het niet, maar wel voedzaam als je moet overleven. Hij lacht. ,,Als 't lekker was lag 't wel in de supermarkt." 

We lopen vaak over wildwissels, dit zijn de paden die wilde dieren gebruiken. Maar we struinen ook gewoon door het bos, waarbij we takken moeten ontwijken en uit moeten kijken om niet in kuilen te stappen die bijvoorbeeld door dassen zijn gemaakt. ,,Ik kom zelf uit Amsterdam. Maar al snel ging ik hierheen. In de natuur opgroeien is het mooiste wat er is," legt Martin zijn passie uit.

Vuur maken

De plek voor het vuurtje is vrijgemaakt en de berkenbast ligt klaar. ©Corno van den Berg

Een van de leukste activiteiten is het maken van vuur. Ik leer om Maya sticks te maken, oftewel droge stukjes hout waar ik later flinterdunne schilfers van kan maken om aan te steken. Ook berkenschil is erg handig, met mijn mes haal ik daar de dunne bast vanaf. Deze ontbrandt erg snel. Net als fatwood, ook wel bekend als tondel. Ook moet ik dode takken zoeken. Die vaak nog aan levende bomen zitten. ,,Dit is voor het eerste vlammetje. Pak ze niet van de grond, dan kan het nat zijn. Liefst net boven de grond."

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Op de bodem van het bos ligt een dikke humuslaag. Met mijn voeten moet ik de bodem vrij maken van de humuslaag, zodat je op het zand komt. ,,Zand brandt niet, dus is het veilig. Humus brandt juist heel erg." Hij geeft me een Firesteel, al noem ik het gewoon een vuursteen. De kleinste takken vliegen al snel in brand, waarna ik meer takjes er op leg. Al snel kan de pot met thee boven het vuur.

Eten en drinken

Martin legt uit hoe je veilig kunt snijden met een mes. ©Corno van den Berg

Verzamelen is een van de belangrijkste dingen om te leren. Je krijgt een mes dat je ook echt moet gebruiken. ,,We maken eerst een pothaak of vleeshaak. Daarvoor gebruiken we takken van lijsterbes. Of liever nog van vogelkers, dat is een invasieve soort die hoort hier niet. Als we deze takken omhakken helpt het tegen de opmars van deze boom," aldus Martin.

Ook plukken we naalden van de grove den, maar dan wel alleen de topjes. En wat naalden van andere naaldbomen. ,,Maar pluk ze niet van lariks, die zijn erg laxerend. Al is dat wel handig als het nodig is op je tocht. De thee laten we minimaal vijf minuten koken met water."

Zelf opgewarmd eten tijdens de Bushcraft excursie. ©Corno van den Berg

Martin geeft me oerspek, wat ik boven het vuur mag verwarmen. ,,We kunnen ook gaan vissen, dan kun je het echt zelf doen." Hij gaat zitten en geniet van de omgeving. Een paar vogels fluiten, een minuut later doet de theepot mee. Zo heb ik de natuur in Nederland nog niet beleefd.   
Meer informatie: Klashorst.nl

Meer artikelen over Overijssel