Corno van den Berg©2021
Carnaval op de Seychellen.

Zo leuk is carnaval op de Seychellen!

De Seychellen, een wereldberoemd paradijs op aarde. Met stranden die vaak worden verkozen tot de mooiste ter wereld. Een ideale honeymoon-bestemming. Maar er is meer. Ik verdrink in een uitbundig carnaval.

Lees verder

Corno van den Berg

Over deze reis

De Seychellen, een wereldberoemd paradijs op aarde. Met stranden die vaak worden verkozen tot de mooiste ter wereld. Een ideale honeymoon-bestemming. Maar er is meer. Ik verdrink in een uitbundig carnaval.

Maatwerk in Verre Rondreizen‎

De Seychellen! Ontdek de meer dan 100 graniet- en koraaleilanden die wel The Islands of Love worden genoemd.

Het is een paradijs voor de natuurliefhebber. Met bijzondere dieren op het land, maar ook voor de watersportliefhebber, bijna alle stranden zijn omgeven door prachtige koraalriffen.

Ontdek het zelf: NBBS.nl


Carnaval vieren op de Seychellen

De zon brandt. Zweet gutst overal. Harde beats golven door de straat. Er wordt uitbundig gedanst en feest gevierd. Ik maak kennis met carnaval in de tropen, in dit geval op de idyllische Seychellen. Een onbekend fenomeen, dat net even anders is dan de andere carnavals.

Carnaval op het strand op de Seychellen.
Carnaval op het strand op de Seychellen. Corno van den Berg
Het is een ongecontroleerde chaos, maar wel vrolijk en kleurrijk. Welkom bij het Carnaval op de Seychellen, in de piepkleine hoofdstad Victoria die vandaag uit zijn voegen barst. De eilanden vieren feest en dat mag iedereen weten.
 
Een driedaags tropisch dansfestijn, waar alle soorten carnavals aanwezig zijn. Waaronder de schaars geklede dansers van Brazilië, het beroemde kunstenaars van Notting Hill en natuurlijk muzikanten van de eilanden van de Indische Oceaan zelf.

Niemand maakt zich er druk om, want het is feest.

Alsook talloze landen die je niet zo snel met carnaval associeert. Zoals Zweden. Of Zimbabwe. En ze laten zich allemaal zien op de Seychellen.

De arme politieagente

De politieagente is al een uur bezig de mensenmassa een beetje onder controle te houden. Met name om ze achter een inmiddels slap hangend koord te houden. Inmiddels trekken dansers en praalwagens achter haar voorbij. Iedereen schreeuwt, lacht en fotografeert. Ze weet het, het is een kansloze missie.
 
Een danser uit Zuid-Afrika ziet de vrouw ploeteren en gaat voor haar met zijn heupen bewegen. Dit tot grote hilariteit van het publiek. De agente probeert stuurs voor d’r uit te blijven kijken, maar moet toch breed glimlachen.

Aanbevolen strandhotel Seychellen

Verblijf op de Seychellen in een natuurgebied direct aan Anse Bois de Rose tussen de Coco-de-mer palmbomen en geniet van een spa en diverse (water)sportfaciliteiten.

Het speciaal voor jou geselecteerde Coco de Mer Hotel dankt zijn naam aan de zeldzame palmbomen die hier groeien. Het hotel ligt direct aan het strand. Check het maar eens…

Ontdek de Seychellen: Coco de Mer hotel

Het carnaval van de carnavals. Zo willen de Seychellen, een groep van ruim honderd eilanden, zich graag promoten. Hier moeten de beroemde carnavals ter wereld samen komen, maar ook diverse culturen zich kunnen presenteren. Elk land wordt uitgenodigd om mee te doen.

Heerlijke tropische sfeer

De sfeer is relaxt, ook al heeft iedereen anderhalf uur langer moeten wachten. ,,Zo gaat het hier altijd. Je went er wel aan,” lacht een moeder met haar twee kinderen. Een van de kids heeft een hanenkam met alle kleuren van de regenboog, de andere een rode maskerbril zoals in Venetië. De moeder heeft moeite om ze in toom te houden. Ze dansen, geven het liefst elke voorbijganger een hand en kijken hun ogen uit. Net als ik.

Carnaval is een feest der herkenning.
Carnaval is een feest der herkenning. Corno van den Berg

Schaars geklede dames met enorme verentooien worden gevolgd door lenige en vooral stoere dansers uit landen als Zambia en Ivoorkust. Met daarna artistieke kunstenaars uit Cambodja en China. Plotseling klinkt typisch Duitse schlagermuziek. Kortgerokte ‘maidls’ doen hun versie van de Franse can-can. Ja, het is een bont gezelschap dat voorbij trekt. En ik kwam deze dames ook al op het strand tegen.

Iedereen wil met de hoogblonde dames op de foto. Net op het moment dat ze weer willen gaan dansen, gaan talloze mannen (maar ook opvallend veel vrouwen) erbij staan voor een selfie. Het zou me niet verbazen als het wereldrecord selfies net is gesneuveld.

Ook kinderen doen mee aan het carnaval.
Ook kinderen doen mee aan het carnaval. Corno van den Berg

Traditionele dansers uit India verdrinken in de chaos, net als de Sami-vrouw uit Zweden die met haar ‘joik’, de traditionele zang van de rendierhouders, niet boven de muziek uit komt. Opvallend is ook Italië, dat met (teken)filmfiguren, zoals the Hulk en Scooby Doo rond rijdt. Ik dacht dat alleen Pinokkio uit de laars kwam…

Niemand maakt zich er druk om, want het is feest. Wat vooral opvalt is dat alles super relaxt is. Geen geduw en getrek, er valt geen onvertogen woord. De sfeer is goed, het feest is nog niet te gereguleerd en nog niet te commercieel. Met 30.000 bezoekers is het nog lang geen Rio de Janeiro of Notting Hill met hun miljoenen bezoekers, maar misschien moet het ook niet groter worden. Laat het nog maar even zo.

Meer informatie: Carnaval de Seychelles


Foto-Album