Seychellen

Mooiste tropische eilandengroep ter wereld?

De Seychellen is een eilandengroep in de Indische Oceaan bij Afrika. De 115 eilanden staan bekend als de mooiste stranden ter wereld. De tropische ligging, palmbomen, het witte zand en de immense granieten rotsen langs het strand geven het iets onnatuurlijks. Dit zijn de bezienswaardigheden van de Seychellen. Met in dit artikel ook de leukste excursies en tours om te doen tijdens je bezoek. Ook vind je informatie over eiland hoppen voor je rondreis.

Dat de Seychelles, zoals ze in het Engels heten, bij Afrika horen is bij lang niet iedereen bekend. Maar deze Afrikaanse sfeer is ook voelbaar op de eilanden. En, de eilanden zien natuurbescherming als een strategie om te overleven. Dus kun je hier eco-toerisme verwachten. Opvallend veel accommodaties zijn duurzaam opgezet.

De meeste bezoekers zien hun Seychellen vakantie als een strandvakantie. Maar deze beroemde eilanden hebben meer te bieden. Voor de kust liggen bijvoorbeeld talloze koraalriffen. Daar kun je opvallend goed snorkelen en duiken, terwijl je aan land bijzondere landdieren tegen kunt komen. Daarnaast kun je hier een aantal leuke en uitdagende wandelingen maken.

Mahé

Mahé is het hoofdeiland waar je landt met een vlucht vanuit Europa. Hier ligt Victoria, de hoofdstad van de Seychellen. Het is ook het drukst bevolkte eiland van het land. Ook Mahé heeft diverse stranden, al zijn ze minder beroemd dan die van de andere eilanden. Veel reizigers reizen snel door naar de andere eilanden, wat eigenlijk zonde is. De hoofdstad heeft een leuke versmarkt, waar je onder meer veel vis kunt zien.

Praslin

Praslin is het op één na grootste eiland van de Seychellen. Het heeft een oppervlakte van zo’n 38 km2. Het eiland heeft een aantal stranden, waaronder het beroemde Anse Lazio. Maar ook Anse La Blague of Anse Volbert zijn de moeite waard. Daarnaast kun je er een aantal leuke wandelingen maken langs de kust. Het meest bekend op het eiland is Vallée de Mai natuurreservaat, dat veel weg heeft van een tropisch regenwoud.

Vallée de Mai

De grootste vrucht ter wereld in Vallée de Mai. ©Corno van den Berg

De Vallée de Mai is een mysterieuze vallei vol palmbomen. Op sommige plekken is het bijna donker, omdat het zonlicht de grond niet bereikt. Het wordt tegen gehouden door de immense bladeren van de Coco de Mer, een vreemd soort palm. Deze draagt de grootste vrucht ter wereld. Dit fossiel kom je alleen op de eilanden van de Seychellen tegen. In dit bos leven veel dieren, zoals hagedissen, gekko's, vogels, krabben en kikkers. De meeste komen alleen op deze eilandengroep voor.
Bekijk mijn artikel over Vallée de Mai

La Digue

Het eiland La Digue op de Seychellen.

Het eiland La Digue is maar 9,6 km2 groot, maar een absolute must. Hier ligt het mooiste strand: Anse Source d’Argent. De manier hier is om te fietsen over het bijna vlakke eiland. Zodat je veel stranden ziet, moet remmen voor diverse reuzenschildpadden en op je gemak het eiland kunt verkennen. Ook kun je op een eiland een beroemde wandeling maken: de hike naar Anse Marron. Dit is een afgelegen strand met een natuurlijk zwembad.
Lees mijn tips voor La Digue

Anse Marron Wandeling

De schoonheid van Anse Marron. ©Corno van den Berg

Dit is volgens velen de mooiste wandeling op de Seychellen. De Anse Marron Wandeling loopt over La Digue langs vier fraaie stranden en eindigt op het beroemde Anse Source d’Argent. Je moet daarbij veel klimmen over de bekende rotsen om dan af te dalen naar de goudgele stranden. Deze 8,7 kilometer lange wandeling is zeer de moeite waard.
Lees mijn artikel over de Anse Marron Wandeling

Curieuse Island

Een reuzenschildpad op Curieuse Island. ©Corno van den Berg

Curieuse Island is klein, maar zeer de moeite waard. Tezamen met enkele kleine eilandjes vormt het Curieuse Marine Nationaal Park, waar voornamelijk de dieren onderwater worden beschermd. Dit is een zeer goede plek om te snorkelen en duiken. Vanuit Praslin gaan er dag excursies naar Curieuse Island. Je maakt dan een wandeling over het eiland, krijgt een lunch aan het strand en ziet de vele reuzenschildpadden die er op hun gemak rond lopen.
Bekijk mijn artikel over Curieuse Island

Carnaval op de Seychellen

Ook op het strand op de Seychellen is het feest. ©Corno van den Berg

Het carnaval van de carnavals. Zo willen de Seychellen zich graag promoten. Hier moeten de beroemde carnavals ter wereld samen komen, maar ook diverse culturen zich kunnen presenteren. Elk land wordt uitgenodigd om mee te doen. Ik ging er kijken en vooral feesten.
Bekijk mijn artikel over carnaval op de Seychellen

Bird Island

Een paartje opaalsterns op Bird Island. ©Corno van den Berg

Het natuurreservaat Bird Island is een bijzondere plek voor vogels en landschildpadden. Hier nestelen tijdens het broedseizoen talloze soorten vogels. Je moet vooraf toestemming regelen om er te komen en te kunnen overnachten in de enige lodge op het eiland. Ik heb het gedaan en het was magisch.

Silhouette Island

Silhouette Island is ruig en heeft diverse bergtoppen. Al is het woord bergen overdreven. Maar hier kun je heerlijk wandelen en toppen als Mont Plaisir (752 meter) en Mont Dauban (740 meter) bedwingen. Ook vind je hier een reuzenschildpadden crèche, die je kunt bezoeken.

Aldabra

Aldabra is een atol, een ringvormig eiland dat is ontstaan uit koraal. Sinds 1976 is dit een beschermd natuurgebied, dat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat. Volgens kenners behoort het tot de meest ongerepte natuurgebieden op aarde. Hier komt de grootste populatie reuzenschildpadden ter wereld voor.

Het is een van de mooiste plekken ter wereld, volgens velen. Met een ongekende natuurpracht. Maar Aldabra is niet eenvoudig te bezoeken. Sinds kort kent het naastgelegen eiland Assumption een vliegveld. Van daaruit kun je met een boot naar Aldabra. Om te snorkelen (of duiken) tussen de zeeschildpadden en vele haaien, te wandelen tussen de vele landschildpadden en te vogelen naar soorten die alleen hier voor komen. Ter plekke wordt een gids gehuurd, die op al je wensen in kan gaan.

Cousin

Cousin is een van de vele kleine eilandjes van de Seychellen. Het is maar 27 hectare groot. Vroeger was dit een kokosplantage, waardoor alle inheemse planten en dieren verdwenen. Inmiddels is het een voorbeeld voor natuurbescherming, met als koning de Seychellenrietzanger, een vogel die alleen hier voorkomt. Het is slechts een soort van vele soorten die hier leven.

Mooiste stranden op de Seychellen

Zonsondergang op de Seychellen. ©Corno van den Berg

Natuurlijk moet je de beroemde stranden verkennen. Maar de Seychellen biedt veel meer. Hieronder vind je een lijst met excursies en tips over de meeste opvallende dingen die je op de eilanden kunt doen.

Huur een onbewoond eiland

Het is de droom van veel reizigers; je eigen eiland zonder andere mensen. Op de Seychellen is het mogelijk. Veel eilanden van de Seychellen zijn onbewoond, terwijl op sommige slechts een accommodatie beschikbaar is. Deze kun je huren voor een dag, of bijvoorbeeld een week. Het enige dat je stoort is een bootje met goederen voor eten en dergelijke. Deze droom kost overigens wel een aardig aantal euros.

Tel met wetenschappers walvishaaien

Elk jaar worden (in het juiste seizoen) de walvishaaien in de wateren rond de Seychellen in kaart gebracht. Liefhebbers (dus ook toeristen) kunnen daarbij helpen. Het is een unieke manier om de vriendelijke dieren te zien, maar ook om van de wetenschappers van alles te horen over hun trekgedrag, voedsel en dergelijke. Je geld steunt daarnaast de instandhouding van de giganten.

Vraag de bevolking naar de schatverhalen

Veel toeristen proberen zich zoveel mogelijk terug te trekken op hun rustieke plekje van bijvoorbeeld de luxe appartementen. Maar het is zeer de moeite waard om tegen het vallen van de avond naar een dorpje te gaan en daar met de lokale bevolking te praten. Bijvoorbeeld over de vele schatverhalen die over de eilanden bekend zijn. Je zult merken dat nog genoeg van deze legendes levend zijn.

Zeeschildpadden eieren leggen op de stranden

Zowel de karetschildpad als de soepschildpad leggen hun eieren op de stranden van de Seychellen. Om dit te zien is een bijzondere gebeurtenis. De karetschildpad doet het overdag van half oktober tot half januari. Met name Bird Island is een beroemde plek. De soepschildpad legt haar eieren ’s nachts van januari tot eind juni. Ook zij graaft een kuil in het zand en legt hier haar eieren. Waarna ze het nest afdekt met zand en ze vermoeid weer naar het water kruipt.

Trouwen op een strand van de Seychellen

De eilanden van de Seychellen vormen een populaire trouwlocatie. Het strand, de palmbomen, de rotsen, het blauwe zeewater en vooral de rust maken dit ideaal om de ceremonie te voltrekken. Je kunt kiezen uit talloze locaties, al blijft het strand het meest populair. Natuurlijk kun je ook in Nederland trouwen en dan hier je huwelijksreis vieren.

Ontmoet de ‘killer tree’

Op de Seychellen groeit een zeer opvallende boomsoort. De Mapou-boom (latijn: pisonia grandis) is zelfs een van de meest merkwaardige bomen ter wereld. Zijn kleverige vruchten doden hier jaarlijks honderden vogels. De vruchten blijven tussen de veren zitten, waardoor het dier uiteindelijk niet meer kan vliegen.

De reden is dat de zaden van de boom door zeevogels worden meegenomen naar andere eilanden. En als het dier doodgaat, begint de boom te groeien. Een bizarre strijd om te overleven. Je kunt de boom hier op diverse plekken zien, vraag of iemand hem (en de vruchten) aanwijst.

Snorkelen op de Seychellen

Snorkelen op de Seychellen.

Het water van de Seychellen is extreem helder. En bevat veel tropische vissen, maar ook diverse soorten zeeschildpadden. Rustig voorbij peddelende karetschildpadden worden hier geregeld gezien. Op alle eilanden kun je meestal via een excursie zo het water in en zie je intacte koraalriffen. Let wel op de stroming, dus vraag ter plekke of het veilig is om een tour te doen.

Wie liever droog blijft kan ook een tochtje maken op een glassbottom boat, waarbij je door de glazen bodem de dierenwereld onder je ziet.

Duiken op de Seychellen

Het blauwe water is niet alleen extreem helder, maar herbergt ook talloze bijzondere dieren. Met mogelijk ook haaien, roggen en de walvishaai. Met een duikuitrusting kun je de wateren verkennen. Er worden talloze tours aangeboden. Deze variëren van een uur tot meerdere dagen. Informeer goed naar de dieren die je kunt verwachten. Let in het water op de stroming die her en der verraderlijk kan zijn.

Wat is het weer op de Seychellen?

De Seychellen hebben een tropisch klimaat. De temperatuur in bijna alle maanden is 24 graden tot 30 graden. In onze zomer (april, mei, juni, juli en augustus) heb je de meeste uren zonneschijn per dag. In de winter (december, januari en februari) valt er meer neerslag, al zijn dit meestal korte buien. Ook in de zomermaanden kan dit gebeuren. Vandaar ook dat de eilanden zo opvallend groen zijn.

Beste reistijd Seychellen

Deze tropische eilanden kunnen het gehele jaar worden bezocht. Het hangt er dan ook sterk vanaf wat je wilt doen.

Wandelen: Kan het gehele jaar, maar mei tot en met september is de beste tijd om ook veel dieren tijdens je wandelingen tegen te komen.

Duiken en snorkelen: Kan het gehele jaar, maar twee periodes springen er uit:

  • maart, april, mei (extra helder water en weinig wind)
  • september, oktober en november (walvishaaien)
Een zeeschildpad op de Seychellen.

Zeeschildpadden eieren leggen: Het vrouwtje van de karetschildpad legt haar eieren overdag van half oktober tot half januari. De soepschildpad legt haar eieren ’s nachts van januari tot eind juni.

Vogels kijken: Het broedseizoen begint in april. Van mei tot september broeden er miljoenen bonte sterns. In oktober migreren de vogels, dan wordt het een stuk rustiger.

Surfing en windsurfing: Van mei tot en met september is het water ideaal voor deze watersporten.

Vliegtijd naar de Seychellen

Vanuit Nederland is het zo'n 12 uur vliegen naar de Seychellen. Al hangt het natuurlijk af van de verbinding, want vanuit Nederland is er geen directe vlucht. Hou rekening met een vliegduur van 16 tot 17 uur. Al kun je soms goedkopere vliegtickets vinden, waarmee je dan wel 25 tot 30 uur onderweg bent. Oftewel, je moet wat langer op een luchthaven wachten voor je verbinding. De meeste vluchten gaan via Parijs, Istanbul, Abi Dhabi of Dubai.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Geschiedenis van de Seychellen

De eilanden hebben ooit deel uit gemaakt van het Afrikaanse vasteland. Dit geldt overigens ook voor India en Madagaskar. Wetenschappers denken dat dit meer dan honderd miljoen jaar geleden moet zijn geweest. Volgens de theorie van de platentektoniek bestaat de aarde uit diverse platen die ten opzichte van elkaar bewegen. 

Zo’n 90 miljoen jaar geleden breekt Madagaskar los, 25 miljoen jaar later de Seychellen en India nog eens tien miljoen jaar later. Het land drijft langzaam naar het noorden. India botst daarbij op Azië, deze botsing levert de Himalaya op.

De samenstelling van de eilanden is bijzonder. De 73 eilanden die aan de buitenkant liggen bestaan uit koraal. Zij torenen nauwelijks drie meter boven de zeespiegel uit. Sommige zijn begroeid met kokospalmen. In tegenstelling tot veel vulkanische eilanden als Hawaï bestaan de 42 eilanden aan de binnenkant van de archipel uit graniet. Deze zijn bergachtig en hebben echt regenwoud. En je vindt er bergen, de Morne Seychellois is 905 meter hoog en ligt op Mahé.

De Seychellen bestaan uit 115 eilanden

Je vindt hier maar liefst 115 eilanden. In totaal is de landoppervlakte zo’n 450 km2. Minder dan een derde van alle eilanden daarvan is bewoond. Ze liggen ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. En dus ongeveer 1.600 kilometer ten oosten van het Afrikaanse continent.

Alle 7 Bucket List Tips voor Seychellen