De Seychellen hebben de mooiste stranden ter wereld. Althans volgens kenners en talloze reizigers. Ooit was dit het domein van nietsontziende piraten. Ook nu nog zijn er talloze verhalen te beluisteren over verborgen schatten.

Jaar in, jaar uit worden de stranden van de Seychellen uitgeroepen tot de mooiste ter wereld. De tropische ligging, palmbomen, het witte zand en de immense granieten rotsen langs het strand geven het iets onnatuurlijks. Maar het heeft meer. Onderwater kun je goed snorkelen en duiken, terwijl je aan land bijzondere landdieren tegen kunt komen. En, de eilanden zien natuurbescherming als een overlevingsstrategie.

De eilanden van de Seychellen zijn lang het domein van piraten geweest. Sterker nog, zij worden gezien als de eerste bewoners. Over hen doen nog steeds talloze bijzondere verhalen de ronde, die soms klinken als een jongensboek. In 1947 krijgt de Britse oud-officier Reginald Cruise-Wilkins een document in handen van de beruchte piraat Olivier Levasseur.

De cryptische boodschap zou gaan over een vermeende schat op Mahé, het grootste eiland. De schatkaart verwijst met name naar de mythologische figuur Hercules. Onduidelijk is wat de schat precies inhoudt, want Wilkins zoekt de rest van zijn leven, maar vindt niets. Aan het begin van de 21e eeuw doet de Amerikaan Robert Graf een nieuwe poging. Hij zoekt voor tien jaar, maar blijft ook met lege handen achter.

Ook Silhouette Island heeft een soortgelijk verhaal. Dit eiland is ooit de thuisbasis van de illustere piraat Jean François Hodoul geweest. Hij arriveert hier in 1790 en slaat in 1797 een grote slag door zeven Engelse boten te kapen. Hun lading is dan al meer dan 1,5 miljoen euro waard. Maar ook deze ‘schat’ is nog niet gevonden. Al blijven de inwoners speculeren over alles wat hier onder het witte zand verborgen kan liggen.

Niet de piraten, maar de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama ziet de eilanden overigens als eerste. Het jaar is 1501. Maar de Portugezen voelen er weinig voor om hier een kolonie te starten. Landbouw is zo goed als onmogelijk, terwijl de eilanden niets zichtbaars opleveren. Hoeveel hij van de 155 eilanden heeft gezien is onbekend. Het aantal van 155 is officieel, al houden veel mensen het op ‘slechts’ 115. In totaal is de landoppervlakte zo’n 450 km2. Minder dan een derde van alle eilanden daarvan is bewoond. Ze liggen ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. En ongeveer 1.600 kilometer ten oosten van het Afrikaanse continent.

De eilanden hebben ooit deel uit gemaakt van het Afrikaanse vasteland. Net als India en Madagaskar. Wetenschappers denken dat dit meer dan honderd miljoen jaar geleden moet zijn geweest. Volgens de theorie van de platentektoniek bestaat de aarde uit diverse platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Zo’n 90 miljoen jaar geleden breekt Madagaskar los, 25 miljoen jaar later de Seychellen en India nog eens tien miljoen jaar later. Het land drijft langzaam naar het noorden. India raakt daarbij op Azië, deze botsing levert de Himalaya op…

De samenstelling van de eilanden is bijzonder. De 73 eilanden die aan de buitenkant liggen bestaan uit koraal. Zij torenen nauwelijks drie meter boven de zeespiegel uit. Sommige zijn begroeid met kokospalmen. In tegenstelling tot veel vulkanische eilanden als Hawaï bestaan de 42 eilanden aan de binnenkant van de archipel uit graniet. Deze zijn bergachtig en hebben echt regenwoud. En heuvels, de Morne Seychellois is 905 meter hoog en ligt op Mahé.

Pas rond 1756 worden de Seychellen bewoond. Fransen proberen hier plantages op te zetten voor onder meer vanille en kaneel. Hun werkvolk bestaat uit Afrikaanse slaven. In 1794 komt de eilandengroep in Britse handen na een korte veldslag. De komende tien jaar vechten beide landen nog zeven keer om de eilanden. In 1814 krijgt het officieel de status van Britse kolonie. Als in 1830 de slavernij wordt afgeschaft blijven veel vrijgelaten slaven op de Seychellen wonen. Op 29 juni 1976 verkrijgen de Seychellen onafhankelijkheid.

Dat de eilanden nog voor grote verrassingen kunnen zorgen blijkt in de jaren 1995 en 1997. Eerst komt een uitgestorven gewaande reuzenschildpad aan lopen en een groot onderzoek in dierentuinen levert nog een ‘uitgestorven’ soort op. Wat de Seychellen echt op de kaart zet voor natuurliefhebbers.

De eilanden van de Seychellen trekken tegenwoordig grofweg genomen twee soorten toeristen. De strandliefhebbers komen hier om te genieten van de zon, het strand, het klimaat en van elkaar. Het is dan ook een zeer populaire trouwbestemming. Maar ook de natuurliefhebbers boeken steeds vaker en reis naar de eilandengroep. Inmiddels wint zelfs de rondreis aan populariteit, waarbij in groepsverband diverse eilanden wordt aangedaan. Ideaal voor wie de diversiteit wil zien van de eilandengroep.

Beste tijd:
Deze tropische eilanden kunnen het gehele jaar worden bezocht. Het hangt er dan ook sterk vanaf wat je wilt doen.

  • Duiken en snorkelen: Kan het gehele jaar, maar twee periodes springen er uit:
  • maart, april, mei (extra helder water en weinig wind)
  • september, oktober en november (walvishaaien)
  • Zeeschildpadden eieren leggen: Het vrouwtje van de karetschildpad legt haar eieren overdag van half oktober tot half januari. De soepschildpad legt haar eieren ’s nachts van januari tot eind juni.
  • Wandelen: Kan het gehele jaar, maar mei tot en met september is de beste tijd om ook veel dieren tijdens je wandelingen tegen te komen.
  • Vogels kijken: Het broedseizoen begint in april. Van mei tot september broeden er miljoenen bonte sterns. In oktober migreren de vogels, dan wordt het een stuk rustiger.
  • Surfing en windsurfing: Van mei tot en met september is het water ideaal voor deze watersporten.

Let op!
De Seychellen hebben de naam extreem duur te zijn. Wat voor een deel ook terecht is. Maar elk eiland heeft ook budgetaccommodaties, die niet duur zijn. En vaak heb je ook een mooi uitzicht of ligt het strand voor je voeten. Zoek dus goed en je zult niet teleurgesteld worden.