Waarom moet ik hier heen?

De Seychellen hebben de mooiste stranden ter wereld. Deze prestigieuze titel krijgt de Seychellen keer op keer. En, opmerkelijk genoeg, bijna niemand die er is geweest trekt het in twijfel. Wat terecht is.

De Seychellen hebben de mooiste stranden ter wereld. Jaar in, jaar uit worden de stranden van de Seychellen uitgeroepen tot de mooiste ter wereld. De tropische ligging, palmbomen, het witte zand en de immense granieten rotsen langs het strand geven het iets onnatuurlijks. Deze eilandengroep hoort bij Afrika, al is dit lang niet bij iedereen bekend.

Maar deze beroemde eilanden hebben meer. Onderwater kun je goed snorkelen en duiken, terwijl je aan land bijzondere landdieren tegen kunt komen. En, de eilanden zien natuurbescherming als een overlevingsstrategie. Dus kun je hier eco-toerisme verwachten. Opvallend veel accommodaties zijn duurzaam opgezet.

Bezienswaardigheden van de Seychellen:

Mahé

Mahé is het hoofdeiland waar je landt met een intercontinentale vlucht. Hier ligt Victoria, de hoofdstad van de Seychellen. Het is ook het drukst bevolkte eiland van het land. Ook Mahé heeft diverse stranden, al zijn ze minder beroemd dan die van de andere eilanden. Veel reizigers reizen snel door naar de andere eilanden.

Praslin

La Digue

La Digue is maar 9,6 km2 groot, maar een absolute must. Hier ligt het mooiste strand: Anse Source d’Argent. De manier hier is om te fietsen over het bijna vlakke eiland. Zodat je veel stranden ziet, moet remmen voor diverse reuzenschildpadden en op je gemak het eiland kunt verkennen.

Bird Island

Een paartje opaalsterns op Bird Island.
Een paartje opaalsterns op Bird Island.Corno van den Berg

Het natuurreservaat Bird Island is een bijzondere plek voor vogels en landschildpadden. Hier nestelen tijdens het broedseizoen talloze soorten vogels. Je moet vooraf toestemming regelen om er te komen en te kunnen overnachten in de enige lodge op het eiland. Ik heb het gedaan en het was magisch.

Silhouette Island

Silhouette Island is ruig en heeft diverse bergtoppen. Al is het woord bergen overdreven. Maar hier kun je heerlijk wandelen en toppen als Mont Plaisir (752 meter) en Mont Dauban (740 meter) bedwingen. Ook vind je hier een reuzenschildpadden crèche.

Curieuse Island

Een landschildpad op Curieuse Island.
Een landschildpad op Curieuse Island. Corno van den Berg

Curieuse Island is klein, maar zeer de moeite waard. Tezamen met enkele kleine eilandjes vormt het Curieuse Marine Nationaal Park, waar voornamelijk de onderwaterwereld wordt beschermd. Dit is een zeer goede plek om te snorkelen en duiken.

Aldabra

Aldabra is een atol, een ringvormig eiland dat is ontstaan uit koraal. Sinds 1976 is dit een beschermd natuurgebied, dat op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat. Volgens kenners behoort het tot de meest ongerepte natuurgebieden op aarde. Hier komt de grootste populatie reuzenschildpadden ter wereld voor.

Cousin

Cousin is een van de vele kleine eilandjes van de Seychellen. Het is maar 27 hectare groot. Vroeger was dit een kokosplantage, waardoor alle inheemse planten en dieren verdwenen. Inmiddels is het een voorbeeld voor natuurbescherming, met als koning de Seychellenrietzanger, die alleen hier voorkomt. Het is slechts een soort van de ruim 350.000 vogels die hier leven.

Stranden de Seychellen:

Zonsondergang op de Seychellen.
Zonsondergang op de Seychellen.Corno van den Berg

Natuurlijk moet je de beroemde stranden verkennen. Maar de Seychellen biedt veel meer. Hieronder vind je een lijst met excursies en tips over de meeste opvallende dingen die je hier kunt doen.

Excursies op de Seychellen:

Huur je eigen onbewoond eiland

Het is de droom van veel reizigers; je eigen eiland zonder andere mensen…. Op de Seychellen is het mogelijk. Veel eilanden van de Seychellen zijn onbewoond, terwijl op sommige slechts een accommodatie beschikbaar is. Deze kun je huren voor een dag, of bijvoorbeeld een week. Het enige dat je stoort is een bootje met goederen voor eten en dergelijke. Deze droom kost overigens wel een aardig aantal centjes …

Ga eilandhoppen

Veel bezoekers doen slechts één eiland aan. Maar het is vrij eenvoudig om meerdere eilanden te bezoeken. Het kan met kleine vliegtuigen, maar ook met boten (stuk goedkoper). Daarnaast heb je op het water kans op ontmoetingen met de vele zeedieren die rond de eilanden leven. Maar vanuit het vliegtuig heb je ongeëvenaarde vergezichten over de eilanden. Aan jou de keus.

Maak het jaarlijkse carnaval mee

Spaanse carnaval deelnemers tijdens de parade.
Spaanse carnaval deelnemers tijdens de parade. Corno van den Berg

Tel met wetenschappers walvishaaien

Elk jaar worden (in het juiste seizoen) de walvishaaien in de wateren rond de Seychellen in kaart gebracht. Liefhebbers (dus ook toeristen) kunnen daarbij helpen. Het is een unieke manier om de vriendelijke dieren te zien, maar ook om van de wetenschappers van alles te horen over hun trekgedrag, voedsel en dergelijke. Je geld steunt daarnaast de instandhouding van de giganten.

Vraag de bevolking naar de schatverhalen

Veel toeristen proberen zich zoveel mogelijk terug te trekken op hun rustieke plekje van bijvoorbeeld de luxe appartementen. Maar het is zeer de moeite waard om tegen het vallen van de avond naar een dorpje te gaan en daar met de lokale bevolking te praten. Bijvoorbeeld over de vele schatverhalen die over de eilanden bekend zijn. Je zult merken dat nog genoeg van deze legendes ‘levend’ zijn.

Snorkel in helder water

Het water van de Seychellen is extreem helder. En bevat veel tropische vissen, maar ook diverse soorten zeeschildpadden. Rustig voorbij peddelende karetschildpadden worden hier geregeld gezien. Op alle eilanden kun je meestal zo het water in en zie je intacte koraalriffen. Let wel op de stroming, dus vraag ter plekke of het veilig is.

Ook zijn er talloze excursies. Wie liever droog blijft kan ook een tochtje maken op een ‘glassbottomboat’, waarbij je door de glazen bodem de dierenwereld onder je ziet.

Dwaal door de Vallee de Mai

Vallee du Mai.
De grootste vrucht ter wereld in Vallee du Mai.Corno van den Berg

De Vallee de Mai is een mysterieuze vallei vol palmbomen op het eiland Praslin. Op sommige plekken is het bijna donker, omdat het zonlicht de grond niet bereikt. Het wordt tegen gehouden door de immense bladeren van de coco de merpalm. Dit fossiel kom je alleen op de Seychellen tegen. In dit bos leven veel dieren, zoals vogels, krabben en kikkers. De meeste komen alleen op deze eilandengroep voor. De beste tijd om dit gebied te verkennen is in de vroege ochtend. Dan ontwaakt het woud.

Zie zeeschildpadden eieren leggen

Zowel de karetschildpad als de soepschildpadden leggen hun eieren op de stranden van de Seychellen. Om dit te zien is een bijzondere gebeurtenis. De karetschildpad doet het overdag van half oktober tot half januari. Met name Bird Island is een beroemde plek. De soepschildpad legt haar eieren ’s nachts van januari tot eind juni. Ook zij graaft een kuil in het zand en legt hier haar eieren. Waarna ze het nest afdekt met zand en ze vermoeid weer naar het water kruipt.

Trouw met je geliefde op het strand

De eilanden van de Seychellen vormen een populaire trouwlocatie. Het strand, de palmbomen, de rotsen, het blauwe zeewater en vooral de rust maken dit ideaal om de ceremonie te voltrekken. Je kunt kiezen uit talloze locaties, al blijft het strand het meest populair. Natuurlijk kun je ook in Nederland trouwen en dan hier je huwelijksreis vieren.

Ontmoet de ‘killer tree’

Op de Seychellen groeit een zeer opvallende boomsoort. De Mapou-boom (latijn: pisonia grandis) is zelfs een van de meest merkwaardige bomen ter wereld. Zijn kleverige vruchten doden hier jaarlijks honderden vogels. De vruchten blijven tussen de veren zitten, waardoor het dier uiteindelijk niet meer kan vliegen.

De reden is dat de zaden van de boom door zeevogels worden meegenomen naar andere eilanden. En als het dier doodgaat, begint de boom te groeien. Een bizarre strijd om te overleven. Je kunt de boom hier op diverse plekken zien, vraag of iemand hem (en de vruchten) aanwijst.

Kijk je ogen uit op Aldabra

Het is een van de mooiste plekken ter wereld, volgens velen. Met een ongekende natuurpracht. Maar Aldabra is niet eenvoudig te bezoeken. Sinds kort kent het naastgelegen eiland Assumption een vliegveld. Van daaruit kun je met een boot naar Aldabra. Om te snorkelen (of duiken) tussen de zeeschildpadden en vele haaien, te wandelen tussen de vele landschildpadden en te vogelen naar soorten die alleen hier voor komen. Ter plekke wordt een gids gehuurd, die op al je wensen in kan gaan.

Slenter langs een verlaten strand

Het klinkt misschien gek, maar slenteren langs de stranden is de populairste excursie hier. Met het zand knisperend tussen je tenen. De eilanden hebben talloze stranden waar je uit kunt kiezen. Hierdoor kun je vrij gemakkelijk een stuk verlaten strand vinden. Zeker als je vroeg in ochtend gaat en de zon ziet op komen. Ook als de zon ondergaat en alles langzaam rood kleurt is een wandeling zeer de moeite waard. Vergeet je camera niet.

Duik onderwater

Het blauwe water is niet alleen extreem helder, maar herbergt ook talloze bijzondere dieren. Met mogelijk ook haaien en roggen. En de walvishaai. Met een duikuitrusting kun je de wateren verkennen. Er worden talloze trips aangeboden, variërend van een uur tot meerdere dagen. Informeer goed naar de dieren die je kunt verwachten. Let in het water op de stroming die her en der verraderlijk kan zijn.

Snorkelen op de Seychellen.
Snorkelen op de Seychellen.

Beste tijd voor de Seychellen:

Deze tropische eilanden kunnen het gehele jaar worden bezocht. Het hangt er dan ook sterk vanaf wat je wilt doen.

Duiken en snorkelen:

Kan het gehele jaar, maar twee periodes springen er uit:

  • maart, april, mei (extra helder water en weinig wind)
  • september, oktober en november (walvishaaien)
Een zeeschildpad op de Seychellen.
Een zeeschildpad op de Seychellen.

Zeeschildpadden eieren leggen:

Het vrouwtje van de karetschildpad legt haar eieren overdag van half oktober tot half januari. De soepschildpad legt haar eieren ’s nachts van januari tot eind juni.

Wandelen:

Kan het gehele jaar, maar mei tot en met september is de beste tijd om ook veel dieren tijdens je wandelingen tegen te komen.

Vogels kijken:

Het broedseizoen begint in april. Van mei tot september broeden er miljoenen bonte sterns. In oktober migreren de vogels, dan wordt het een stuk rustiger.

Surfing en windsurfing:

Van mei tot en met september is het water ideaal voor deze watersporten.

Ooit was dit vasteland van Afrika

De eilanden hebben ooit deel uit gemaakt van het Afrikaanse vasteland. Net als India en Madagaskar. Wetenschappers denken dat dit meer dan honderd miljoen jaar geleden moet zijn geweest. Volgens de theorie van de platentektoniek bestaat de aarde uit diverse platen die ten opzichte van elkaar bewegen.

Zo’n 90 miljoen jaar geleden breekt Madagaskar los, 25 miljoen jaar later de Seychellen en India nog eens tien miljoen jaar later. Het land drijft langzaam naar het noorden. India botst daarbij op Azië, deze botsing levert de Himalaya op…

De samenstelling van de eilanden is bijzonder. De 73 eilanden die aan de buitenkant liggen bestaan uit koraal. Zij torenen nauwelijks drie meter boven de zeespiegel uit. Sommige zijn begroeid met kokospalmen. In tegenstelling tot veel vulkanische eilanden als Hawaï bestaan de 42 eilanden aan de binnenkant van de archipel uit graniet. Deze zijn bergachtig en hebben echt regenwoud. En heuvels, de Morne Seychellois is 905 meter hoog en ligt op Mahé.

De eerste bewoners

Pas rond 1756 worden de Seychellen bewoond. Fransen proberen hier plantages op te zetten voor onder meer vanille en kaneel. Hun werkvolk bestaat uit Afrikaanse slaven. In 1794 komt de eilandengroep in Britse handen na een korte veldslag. De komende tien jaar vechten beide landen nog zeven keer om de eilanden. In 1814 krijgt het officieel de status van Britse kolonie. Als in 1830 de slavernij wordt afgeschaft blijven veel vrijgelaten slaven op de Seychellen wonen. Op 29 juni 1976 verkrijgen de Seychellen onafhankelijkheid.

Dat de eilanden nog voor grote verrassingen kunnen zorgen blijkt in de jaren 1995 en 1997. Eerst komt een uitgestorven gewaande reuzenschildpad aan lopen en een groot onderzoek in dierentuinen levert nog een ‘uitgestorven’ soort op. Wat de Seychellen echt op de kaart zet voor natuurliefhebbers.

De eilanden van de Seychellen trekken tegenwoordig grofweg genomen twee soorten toeristen. De strandliefhebbers komen hier om te genieten van de zon, het strand, het klimaat en van elkaar. Het is dan ook een zeer populaire trouwbestemming. Maar ook de natuurliefhebbers boeken steeds vaker en reis naar de eilandengroep. Inmiddels wint zelfs de rondreis aan populariteit, waarbij in groepsverband diverse eilanden wordt aangedaan. Ideaal voor wie de diversiteit wil zien van de eilandengroep.

De piraten van de Seychellen

De eilanden van de Seychellen zijn lang het domein van piraten geweest. Sterker nog, zij worden gezien als de eerste bewoners. Ooit was dit het domein van nietsontziende piraten. Ook nu nog zijn er talloze verhalen te beluisteren over verborgen schatten.

Soms klinken ze als een jongensboek. In 1947 krijgt de Britse oud-officier Reginald Cruise-Wilkins een document in handen van de beruchte piraat Olivier Levasseur. De cryptische boodschap zou gaan over een vermeende schat op Mahé, het grootste eiland. De schatkaart verwijst met name naar de mythologische figuur Hercules.

Onduidelijk is wat de schat precies inhoudt, want Wilkins zoekt de rest van zijn leven, maar vindt niets. Aan het begin van de 21e eeuw doet de Amerikaan Robert Graf een nieuwe poging. Hij zoekt voor tien jaar, maar blijft ook met lege handen achter.

Ook Silhouette Island heeft een soortgelijk verhaal. Dit eiland is ooit de thuisbasis van de illustere piraat Jean François Hodoul geweest. Hij arriveert hier in 1790 en slaat in 1797 een grote slag door zeven Engelse boten te kapen. Hun lading is dan al meer dan 1,5 miljoen euro waard. Maar ook deze ‘schat’ is nog niet gevonden. Al blijven de inwoners speculeren over alles wat hier onder het witte zand verborgen kan liggen.

Niet de piraten, maar de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama ziet de eilanden overigens als eerste. Het jaar is 1501. Maar de Portugezen voelen er weinig voor om hier een kolonie te starten. Landbouw is zo goed als onmogelijk, terwijl de eilanden niets zichtbaars opleveren. Hoeveel hij van de 155 eilanden heeft gezien is onbekend.

155 eilanden

Het aantal van 155 is officieel, al houden veel mensen het op ‘slechts’ 115. In totaal is de landoppervlakte zo’n 450 km2. Minder dan een derde van alle eilanden daarvan is bewoond. Ze liggen ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan. En dus ongeveer 1.600 kilometer ten oosten van het Afrikaanse continent.

Corno’s reistips:

De Seychellen. Een paradijs op aarde dat je het gehele jaar kunt bezoeken. Je kunt je eigen reis regelen of georganiseerd gaan. Zie hieronder mijn tips.

Let op!

De Seychellen hebben de naam extreem duur te zijn. Wat voor een deel ook terecht is. Maar elk eiland heeft ook budgetaccommodaties, die niet duur zijn. En vaak heb je ook een mooi uitzicht of ligt het strand voor je voeten. Zoek dus goed en je zult niet teleurgesteld worden.

Lees ook mijn reisverhaal over de Seychellen:

De wilde dieren van de Seychellen

Reuzenschildpadden die op hun gemak voorbij lopen. Talloze vogels, maar ook vreemde vleerhonden. En onderwater struikel je over de zeeschildpadden, roggen en haaien. Bizar mooi.

Reisverhaal

Reuzenschildpadden die op hun gemak voorbij lopen. Talloze vogels, maar ook vreemde vleerhonden. En onderwater struikel je over de zeeschildpadden, roggen en haaien. Bizar mooi.

Eilanden