Zo mooi is de herfst in de Dolomieten

Het najaar is een perfecte tijd om te gaan

Lees verder

Het jaarlijkse verkleuren van de blaadjes zie ik als signaal om op reis te gaan. En, het is minder druk met mensen, dus krijg je meer natuur. In het najaar trek ik dan graag de bergen in. Ik hoef niet zozeer bergtoppen te beklimmen, maar wil langs meren, over alpenweides en door bossen lopen om de kleurenpracht te zien. Hoeveel redenen heb ik nog nodig om naar de Dolomieten te reizen? 

De natuur maakt zich op voor de winter. Je ziet het overal. Eekhoorns leggen vol ijver hun voedselvoorraad van kastanjes, hazelnoten en beukennootjes aan. Iets verderop haalt een boer zijn koeien van de alpenweiden. De laatste bloemen laten vol trots hun kleuren zien, terwijl overal paddenstoelen tevoorschijn komen. De temperatuur is aangenaam. Ik zou het zelfs heerlijk willen noemen. Het is niet te heet, maar je voelt de warmte van de zonnestralen op je gezicht.

En dat alles in een landschap waar je u tegen zegt. Ik blijf nog even zitten op het bankje. Diegene die besloot hier een bankje neer te zetten ben ik dankbaar. Het leven glijdt langzaam voorbij in dit deel van Italië. Al ben ik hier op een missie. Ik ben gek op lijstjes maken. Zeker op dit soort plekken. Dus ga ik op pad om diverse meren in dit gebergte te bezoeken. En om er te kamperen, in het najaar ja. Dat is juist heerlijk.

De 6 mooiste kleine meren

In dit deel van Italië struikel je bijna over de vele meren. De meesten hebben opvallend blauw water. Dit komt door de vele mineralen die er in zitten. Deze worden door het (regen)water meegenomen uit de bergen. Een deel komt van de gletsjers. Tijdens mijn rondreis heb ik talloze bergmeren bezocht. Dit zijn mijn meest favoriete, al is het lastig kiezen. Wat is jouw favoriet?  

Molvenomeer

Het azuurblauwe water van het Molvenomeer. ©Marco Simonini

Dit meer wordt wel het pareltje van de Dolomieten genoemd. Maak kennis met het Molvenomeer, ook wel Lake Molveno genoemd. Fotografen zijn dol op dit meer. De reden: bij rustig weer kun je de Dolomieten gespiegeld zien in het water. Naast het meer ligt een kabelbaan. Vanuit Paganella kun je verder omhoog met de kabelbaan en eventueel nog een stoeltjeslift. Kijk wel geregeld achterom, want het uitzicht op het meer is meer dan de moeite waard.

Lees mijn artikel over het Molvenomeer

Ledromeer

Het Ledromeer in Italië. ©Trentino Marketing

Het Ledromeer ligt dichtbij het veel grotere Gardameer. De Italianen zijn dol op dit meer waar je goed omheen kunt wandelen. Ook kun je er zwemmen, al moet je wel goed opletten. Het meest bijzondere zijn de prehistorische paalwoningen die je kunt bezoeken. Het meer is vooral populair in het voorjaar, maar ook in het najaar als de blaadjes kleuren is het fraai merk ik.

Lees mijn artikel over het Ledromeer

Meer van Toblino

Relaxen bij het meer van Toblino. ©Trentino Marketing

Volgens velen is dit het meest romantische meer van Trentino. Ik snap meteen waarom. Het komt met name door het Renaissance kasteel dat in het meer ligt. Hier kun je wat drinken terwijl je over het water kijkt. Al is simpelweg rond het meer lopen ook een goede optie. In de omgeving kun je goed wandelen, maar ook goed mountainbiken en zwemmen natuurlijk. Aan jou de keuze.

Levicomeer

Het Levico meer en het Caldonazzo meer. ©Trentino Marketing

Lake Levico nodigt uit om lekker actief te zijn. Zo heb ik het ooit per kano ontdekt. Dit bergmeer kun je ook goed te voet ontdekken als je langs de oever loopt. Maar het is ook onderdeel van de Valsugana Bike Trail, dus je kunt lang of kort fietsen. Bekend is ook Levico Terme, dat aan het meer ligt. In dit een luxe wellness resort kun je relaxen en je lichaam rust gunnen. Ik wilde er nooit meer weg, zo heerlijk voelde het.

Meer van Tovel

Het meer van Tovel met rustig weer. ©Trentino Marketing

Dit bergmeer in het Adamello Brenta Natuurpark kun je te voet bereiken, maar dit kan ook met de auto. Het opvallend groene water in het meer steekt fraai af tegen de bergen en de blauwe lucht bij mooi weer. Langs het meer liggen twee berghutten waar je kunt overnachten. Een van de beste activiteiten is een wandeling in de omliggende Tovel vallei. Hou je ogen open, dit is het leefgebied van de bruine beer. Deze dieren worden hier zelden gezien, maar je weet nooit.

Meer van Tenno

De meer van Tenno. ©Trentino Marketing

Het Tennomeer is opvallend turkoois van kleur. Daarom is het populair bij fotografen, maar ook bij mensen die graag picknicken. Dus neem wat te eten en drinken mee en ga aan de oever zitten. Na de lunch kun je het naastgelegen dorpje Canale di Tenno bezoeken. Hier proef je de middeleeuwen nog, de inwoners onderhouden hun monumentale huizen goed. Dit stadje is tevens een goede plek voor een diner.    

Kamperen langs het meer

Wakker worden met zicht op een meer en de bergen, wat wil je nog meer? Daarna kun je kiezen. Zal ik even gaan zwemmen, maak ik eerst een ontbijtje of begin ik met een kop koffie? Ik maak een korte wandeling langs het water, veel watervogels laten zich zien. 

Het is ongekend populair bij Nederlanders; kamperen aan het water. In de herfst is dit extra fraai. Het weer is vaak nog lekker, perfect om allerlei dingen te ondernemen. Terwijl het rustiger is dan in het hoogseizoen. Alsof er een bepaalde rust over het gebied daalt. Indian Summer in de bergen, wat wil een mens nog meer? 

Fietsen langs de vele meren

Langs de diverse meren heb je talloze fietsroutes. Waaronder langs het Gardameer, maar ook talloze andere routes. Een van de meest bekende is de Fietsroute Valsugana van 80 kilometer. Het fietspad van Valsugana verbindt het Caldonazzomeer met de stad Bassano del Grappa. Deze asfaltweg is vooral vlak, zodat hij niet te lastig is. Onderweg heb je diverse stopplaatsen, waaronder de thermen van Levico en het idyllische plaatsje Castelnuovo, waar de bergrivier de Maso en de Brenta-rivier samenvloeien.

Arte Sella

Arte Sella is een bijzondere natuurtentoonstelling bij Valsugana. Al sinds 1986 vind je hier kunstwerken die zijn gemaakt natuurlijke producten. Denk aan boomstammen, takken, bladeren en nog veel meer dat Moeder Aarde ons geeft. Je ontdekt alles tijdens een wandeling door het park. Arte Sella is niet simpelweg een expositie, maar een creatief proces. De kunstwerken van elke afzonderlijke artiest krijgen door de natuur dag na dag meer vorm krijgt door de natuurlijke materialen. De route heet ArteNatura en is perfect voor foto's.

Meer informatie: Arte Sella