Self-drive in een 4×4 met tent in Afrika

Deze self-drive is uniek

In een 4x4 rijden in Afrika geeft een extra dimensie. Zeker als je dan kunt overnachten in de tent op het dak met alle geluiden van Afrika. In nationale parken, zodat je wel heel erg dicht bij moeder natuur komt.

Een self-drive reis in landen als Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Mozambique, Zambia, Zimbabwe en Angola. Het kan. En het is de manier om Afrika te ‘doen’. De wegen zijn goed genoeg (zeker de hoofdwegen), het is veilig (als je geen gekke dingen doet) en het is een unieke belevenis omdat je in de Afrikaanse natuur slaapt.

De heerlijke geluiden van de bush

Wie naar Afrika reist zal al snel onder de indruk zijn van de wilde dieren, de Afrikaanse bush, de bergen, de mensen en alle geluiden. En, in veel nationale parken zijn campings. Waar je met je 4×4-auto met tent kunt slapen.

Zelf diverse keren gedaan

Ik heb het zelf diverse keren meegemaakt. Dieren op de camping. In Zimbabwe kwam er een groepje hyena’s kijken. Ik werd wakker van wat geluid. Langzaam kwamen ze dichterbij, totdat ze op een paar meter van de auto stonden. Het wonderlijke ‘gelach’ van deze dieren behoort tot de meest bijzondere dingen die ik ooit heb gehoord.

Op een andere reis sliep ik in Tanzania en kwamen er olifanten in het kamp. Op hun gemak kwamen ze voorbij; dwars door het kamp. Een zeer intensieve gebeurtenis…

Voordelen van deze self-drive

De voordelen van een 4×4 Self-Drive:

  • Jij bepaalt waar je slaapt
  • Je kunt door de 4×4 plekken bereiken die gewone auto’s niet kunnen bereiken
  • Je kunt ‘echt’ slapen in de Afrikaanse bush; met wonderlijke geluiden
  • De tent op je dak is veilig; dus je rustig slapen
  • Het is goedkoper dan een lodge in het park
  • Je kunt zelf je avondeten en ontbijt maken in de open lucht
  • Dichterbij de Afrikaanse natuur kom je niet

Waar kan ik een Selfdrive 4×4-reis doen?

Zuid-Afrika: Het oosten van Zuid-Afrika telt veel natuur met talloze nationale parken. Met natuurlijk Kruger Nationaal Park, maar ook Hluhluwe–iMfolozi Nationaal Park en iSimangaliso Wetland Park (ook bekend als St. Lucia Wetland Park). Ook de Drakensbergen zijn ideaal voor een 4×4.

Namibië: De Skeleton Coast, Sossusvlei en Deadvlei, maar ook Fish River Canyon zijn perfect voor een 4×4 Self-drive.

Botswana: Het land leent zich goed voor een rondreis per 4×4. Met name de wereldberoemde Okavango-delta (en de Moremi Game Reserve) is zeer geschikt voor een 4×4 Self-Drive. Maar ook Kgalagadi (ook bekend als de Kalahari).

Mozambique Een minder bekend land, maar zeer goed te doen. Bijvoorbeeld vanuit Johannesburg (Zuid-Afrika) en dan dwars door Kruger de grens over. Vergeet zeker niet een stop te maken bij Gorongosa, een uniek nationaal park dat volledig wordt gerestaureerd.

Gratis nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste reisnieuws, tips en video's.

Zambia: South Luangwa behoort tot de beste nationale parken op aarde. Met een ongekend rijkdom aan wilde dieren, waaronder Afrikaanse wilde honden. Net als Liuwa Plains. En Zambia is goed te doen als 4×4 Self-drive.

Zimbabwe: De Victoria-Watervallen liggen in een nationaal park. Waar je kunt kamperen in het wild. Met opvallend veel wilde dieren. En op slechts enkele honderden kilometers ligt het beroemde Hwange Nationaal Park. Een immens natuurgebied met diverse campings. En opvallend veel wilde dieren.

Angola: Een self-drive in Angola is relatief nieuw. Het land kent geen wereldberoemde nationale parken, maar reizen hier is nog echt ontdekken. En zeer interessant omdat er veel minder over bekend is.

Tanzania: Ook in Oost-Afrika kun je een Self-drive 4×4 maken. Tanzania is vooral beroemd vanwege de Serengeti, maar ook de Ngorongoro-krater is uniek om zelf doorheen te rijden. Net als overnachten bij Lake Manyara.

Zie ook deze video met tips

Meerdere landen in één trip

Je kunt ook diverse landen aandoen op een reis. Populair is bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Botswana, Zimbabwe en Namibië. Al kun je ook heel goed Namibië, Angola en Botswana combineren. Zorg dat je niet teveel kilometers moet maken; je moet tijd genoeg hebben om te genieten. En er moet ook wat over blijven voor een volgende keer toch?Er zijn ook ‘guided self drive trips’. Oftewel je rijdt met een eigen auto in een groepje. De groep wordt vergezeld door een gids (en kok). Die wijst je de weg en helpt je met opzetten enzovoort. Ondertussen maakt de kok een heerlijke maaltijd klaar.

Let op!

Ook al is deze manier van reizen relatief veilig, je moet altijd opletten. Zeker in de nacht als je naar het toilet wilt bijvoorbeeld. Blijf dicht bij de auto (of andere auto’s) en loop zeker niet ‘even’ de bush in.