Gouden leeuwaapje

Klein, maar wereldberoemd aapje

Het gouden leeuwaapje is een bijzondere aap. Hij is klein met een lange vacht. En zoals de naam doet vermoeden met een gouden kleur. Waardoor deze dieren veel werden bejaagd in het regenwoud. Inmiddels zijn er projecten opgezet om het dier te beschermen.

Gouden leeuwaapjes zijn bij ons vooral bekend uit de dierentuin. Maar ze leven van nature in het Atlantisch Regenwoud. Deze jungle ligt aan de kust van Brazilië. Hun speelse karakter en opvallende oranje kleur geeft ze een hoge aaibaarheidsfactor. Maar daardoor was dit dier bijna in het wild uitgestorven.

De diertjes opvallend gekleurd. Ze zijn zo’n 60 centimeter groot, de helft daarvan bestaat uit een lange oranje staart. De Engelse naam is golden lion tamarin, terwijl de Latijnse naam leontopithecus rosalia is.

Project om het Gouden leeuwaapje te redden voor uitsterven

Het project heet Save the Golden Lion Tamarin en ligt in het regenwoud van Mata Atlãntica. Dit kustbos is de enige plek waar deze guitige dieren voorkomen. De meeste dieren komen uit een dierentuin en krijgen speciale lessen om in het wild te overleven.

Om de beleving compleet te maken kun je in de jungle op zoek gaan naar de uitgezette en verwilderde dieren. Ideaal voor een ontmoeting en foto’s. Een deel van je entreegeld gaat naar het project. Het park ligt op twee uur rijden van Rio de Janeiro.

Beste plek om het gouden leeuwaapje te zien