Waarom moet ik dit dier zien?

De keizerspinguïn is de meest tot de verbeelding sprekende pinguïnsoort ter wereld. Het is tevens de grootste pinguïn. Dit dier was en is het toonbeeld van talloze natuurdocumentaires vanwege zijn bijzondere leefwijze.

De keizerspinguïn is imposant, sierlijk en groter dan veel mensen verwachten. Deze vogels kunnen bijna 40 kilo wegen. Deze dieren kunnen ruim 20 jaar oud worden. Keizerspinguïns komen alleen op Antarctica voor.

Onderzoekers hebben achterhaald dat deze dieren langer dan 25 minuten onderwater kunnen blijven in hun speurtocht naar voedsel. Waarbij ze tot ruim 500 eter diep kunnen duiken. Ongekende cijfers voor een vogel. Op het menu staan krill en andere schaaldieren, maar ook inktvissen en vis.

Hoe herken ik een keizerspinguïn?

De keizerspinguïn is te herkennen aan zijn opvallende oranje plekken achter de ogen. Deze vogels lijken opvallend veel op de koningspinguïn, maar deze komt niet voor op Antarctica. De keizerspinguïn kan meer dan 110 centimeter groot worden en zo’n 30 kilo wegen. Het is met name hun formaat waardoor ze afwijken. De koningspinguïn wordt ‘slechts’ 90 centimeter. Ook heeft de keizerspinguin een kromme snavel; de koningspinguïn niet.

Enige pinguïn die in winter op Antarctica broedt:

Opmerkelijk is dat deze soort de enige is die op het pakijs langs het continent broedt. Pas als de andere pinguïnsoorten hun jongen hebben grootgebracht, begint de keizerspinguïn met broeden. Het vrouwtje legt één ei, dat wordt uitgebroed door het mannetje.

Let wel, dit is dus tijdens de winter op Antarctica. Soms kan het wel 60 graden onder nul zijn terwijl deze vogels aan het broeden zijn. Het vrouwtje verdwijnt dan weer in zee om een vetlaag te kweken. De mannetjes leggen het ei op hun poten om het warm te houden met een speciale dekplooi. Het mannetje moet vasten en staat met andere mannetjes in de kou, waarbij ze heel dicht bij elkaar gaan staan.

Het vrouwtje komt na twee maanden weer terug als het ei is uitgekomen. Ze neemt dan ze zorg van de baby over. Dit gebeurt in een soort crèche, waar vaak honderden jongen dieren zijn. De mannetjes zijn ongeveer de helft van hun gewicht kwijt geraakt en gaan dan naar zee om te eten.

Deze pinguïnsoort is het symbool voor Antarctica, de enige plek waar hij te zien is. Waar ze in grote kolonies leven, die je speciale excursies kunt bezoeken. De Engelse naam is passend: emperor penguin. De Latijnse naam is aptenodytes forsteri. Als je Antarctica bezoekt staat dit dier hoog op je lijstje. En hoor je vanzelf deze namen als de gids uitleg geeft over deze vogels.

Bekijk ook mijn reisverhaal over mijn reis naar Antarctica:

Tips voor je reis naar Antarctica

Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.

Reisverhaal
Tips voor je reis naar Antarctica

Het wordt wel de mooiste reis ter wereld genoemd. En dan de lange versie, dus via de Falklandeilanden en South-Georgia, ongekende natuurparadijzen. Alleen per boot te doen in 18 tot 20 dagen. De reis van mijn leven.