Macaronipinguïn

Minder bekende, maar erg grappige pinguïn

De macaronipinguïn is een van de mooiste pinguïns om te zien op de eilanden rond Antarctica. Je ziet ze, maar hoort ze ook vaak van een afstandje omdat ze behoorlijk luidruchtig zijn. Deze dieren komen op talloze eilanden voor, al zie je ze niet al te vaak.

De fraaie gele wenkbrauwen

De macaronipinguïn heeft lange gele wenkbrauwen. De snavel is oranjebruin tot dof rood, de poten zijn opvallend roze gekleurd. De Engelse naam is vergelijkbaar: macaroni penguin, de Latijnse naam is udyptes chrysolophus.

Hoe herken ik een macaronipinguïn?

Je kunt ze eenvoudig herkennen aan de lange goudgele wenkbrauwen. Hun naam stamt af van jonge Engelse reizigers uit de 18e eeuw, die bekend stonden als dandy’s. Om op te scheppen dat ze in het verre Italië geweest waren, kleedden ze zich extravagant. Met onder meer hoeden met veren. En ze lieten vaak hun haar verven. Deze mannen werden vaak lacherig macaroni dandy’s genoemd.

Een macaronipinguïn is bezig zijn nest te bouwen. ©Corno van den Berg

De macaronipinguïn is een middelgrote pinguïnsoort. Deze dieren worden 72 cm tot 76 cm lang, ze kunnen wel 8 kilogram wegen. Deze pinguïns zoeken in zee vooral vis en schaaldieren, waarbij ze opvallend diep kunnen duiken. Hun veren kunnen temperaturen van ver onder nul weerstaan. Ook hun vreemd uitziende poten zijn gemaakt om de kou te weerstaan.

Waar leven macaronipinguïns?

Macaronipinguïns leven in kolonies, die je onder leiding van een gids kunt bezoeken. Daarbij krijg je uitleg over hun leven, hun voortplanting, wat niet echt makkelijk is in dit deel van de wereld. Alsook veel informatie over hun vijanden, zoals zeeluipaarden, orka’s en haaien.

Als je bij een kolonie van deze pinguïns bent, ga dan eens rustig zitten. Kijk hoe de dieren druk zijn met hun dagelijkse leven. Hoe ze met elkaar om gaan, hoe ze hun verenpak verzorgen en hoe ze zich voortbewegen. Het is een heerlijk gezicht.

Beste plekken om de macaronipinguïn te zien