Waarom moet ik hier heen?

De Faeroër bestaat uit achttien eilanden. Je kunt hier wandelen door verlaten landschappen, of met de boot langs steile rotswanden varen. Waarbij je opvallend veel vogels zult zien.

De Faeröer Eilanden zijn anders. In elke zin van het woord. Het landschap is anders, de mensen zijn anders. Het is vooral een natuurparadijs. De eilanden zijn officieel onderdeel van Denemarken, maar heeft een status aparte. Wat je ook snel zult merken als je hier rond loopt. Het is een gebied met vaak bijzondere wolkenpartijen. Maar die passen bij de ruige eilanden.

Deze eilandengroep heeft talloze wonderlijke attracties. Zo is het ideaal voor vogelliefhebbers. Ook zijn er unieke watervallen, waarvan een direct in zee valt. En er is een wonderlijk meer aan zee. Dit zijn de mooiste attracties van de Faeröer Eilanden. Perfect voor je rondreis over de eilanden.

Bezienswaardigheden Faeröer Eilanden:

Múlafossur Waterval

De Múlafossur waterval bij zonsondergang.
De Múlafossur waterval bij zonsondergang.

De Múlafossur Waterval behoort tot de mooiste plekken ter wereld. Je vindt deze waterval in Gásadalur. Hier valt het water zo de Atlantische Oceaan in. Als het erg waait blaast de wind het water weer omhoog. Wat een uniek gezicht is.

De waterval ligt op 5 minuten lopen van het dorp Gásadalur. Je kunt verder lopen langs de kust. Zodat je zowel de waterval als het dorpje en de zee te zien krijgt. Dit is de foto die het al jaren goed doet op Instagram bijvoorbeeld. En ook bij slecht weer nog zeer imposant is.

Als de zon schijnt is de zonsondergang een perfect tijdstip om te gaan kijken. Je kunt dan een foto maken met de zon in het water of net achter de berg.

Sørvágsvatn meer

Het Sørvágsvatn dat boven de zee ligt.
Het Sørvágsvatn dat boven de zee ligt.

Het meer van Sørvágsvatn wordt ook wel Leitisvatn genoemd. Dit meer van 6 kilometer is overbekend van sociale media. Het ligt opvallend dicht bij de zee en lijkt te zweven boven de zee. waardoor dit meer ook wel Floating Lake wordt genoemd. Al moet je daarvoor wel op een specifieke plek staan. Zoals iedereen dan ook doet.

Je staat op een afgrond om de bewuste foto te maken. Het is een plek waar het stevig kan waaien. Waardoor het gevaarlijk kan worden. Let dus op. Bijzonder is dat je bij aankomst het meer kunt zien. En dan ook eenvoudig kunt bezoeken. Al ben je niet de enige.

Bøsdalafossur Waterval

De Bøsdalafossur waterval op de Faeröer Eilanden.
De Bøsdalafossur waterval op de Faeröer Eilanden.

De Bøsdalafossur waterval is bijzonder. Het water valt zo’n 30 meter over de rotsen naar beneden in de Atlantische Oceaan. Maar, deze waterval is niet eenvoudig te zien. Of eigenlijk niet in volle glorie. Er is een wandelpad vanwaar je de waterval van de zijkant kunt bekijken. Je moet een hoge toegangsprijs betalen om er te komen. En niet iedereen vindt het het geld waard. Check ter plekke en kies of je dit wilt doen.

Vuurtoren van Mykines

De vuurtoren van Mykines.
De vuurtoren van Mykines.

Het eiland Mykines is bekend vanwege de witte vuurtoren. Het is een heerlijk wandelgebied. Waarbij je met name langs de kliffen loopt. Met voortdurend een ander uitzicht. En je krijgt veel kansen om de opvallende vuurtoren op de foto vast te leggen. Opmerkelijk genoeg staat de vuurtoren niet op het uiterste puntje.

Papegaaiduikers

Papegaaiduikers op de Faeröer Eilanden.
Papegaaiduikers op de Faeröer Eilanden.

De Faeröer Eilanden staat bekend om hun dierlijke bewoners. De guitige papegaaiduiker kom je op diverse plekken op de eilanden tegen. Met name op Mykines. Er leven duizenden van deze dieren hier. Ook leven er fraaie jan-van-genten. Je kunt het eiland via de boot bereiken vanuit Sørvágur, maar ook per helikopter. Hou er rekening mee dat je een gehele dag krijt bent aan deze excursie.

Funnings Kommuna

Uitzicht vanaf de Slættaratindur.
Uitzicht vanaf de Slættaratindur.

Funnings Kommuna staat bekend als de hoogste plek van de Faeröer Eilanden. Je vindt hier de Slættaratindur, met een top van 882 meter. Ook ligt hier de op een na hoogste berg: Gráfelli (856 meter). Dit is een heerlijk wandelgebied. Onderweg kom je diverse uitkijkpunten tegen. Met zicht op de steile wanden van het eiland, de zee en vaak een imposante lucht.

Drangarnir

De rotsen van Drangarnir.
De rotsen van Drangarnir.

Drangarnir zijn twee rotsen in de zee bij de Faeröer Eilanden. De rotsen heten officieel Stóri Drangur (grote rots) en Lítli Drangu (kleine rots). Stóri Drangur is bijzonder door de natuurlijke boog. Het zeewater heeft een gat in de rots geslagen. Het gat wordt steeds groter.

Je kunt deze rotsen op twee manieren bekijken. De rotsen zijn te zien vanaf de kust. En dat kan zeer imposant zijn bij ruig weer.

Maar het kan via een boottocht. Hou er wel rekening mee dat het water ruig kan zijn. Maar ook spiegelglad bij mooi weer. De twee steile rotsen liggen tussen het kleine eilandje Tindhólmur en het eiland Vágar op de Faeröer.

Het paard van Nykur

Het kunstwerk Nykur op de Faeröer Eilanden.
Het kunstwerk Nykur op de Faeröer Eilanden.

De Nykur is een kunstwerk in het meer van Sørvágsvatn. Het is een paard dat voorkomt in de folklore van de Faeröer Eilanden. Volgens de legende komt de Nykur half uit het water om passanten te verleiden. Waarna het dier de mensen verdrinkt in het meer. Het kunstwer kwerd gemaakt door de lokale artiest Pól Skarðenni. Hij verscheen voor het eerst in het Sørvágsvatn meer in 2017. Tegenwoordig is het een geliefde plek voor een foto.

Bijzondere excursies op de Faeröer Eilanden:

Helikoptertocht

Een helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden.
Een helikoptervlucht op de Faeröer Eilanden.

Je kunt het eiland Vágar vanuit de lucht zien. Een tour met een helikopter op de Faeröer Eilanden is de beste manier om een goed beeld van de eilanden te krijgen.

Ook zie je de beroemde waterval Bøssdalafossur, het meer Fjallavatn, Víkar, Mykines en de rotsen van Trælanípa. Een vlucht duurt 20 tot 30 minuten en is zeker niet goedkoop. Maar wel uniek. Logischerwijs is het doorgaan van de vlucht afhankelijk van het weer.

Meer informatie: atlanticairways.com

Kajakken op het Sørvágsvatn meer

Het Sørvágsvatn meer is uniek in de wereld. Je kunt een kajak huren en het meer verkennen. En zo de omgeving vanaf het wateroppervlak zien. Maar je mag de kajak ook aanleggen.

Hierdoor kom je op plekken waar je anders geen toegang tot hebt. Waaronder bij de Bøsdalafossur Waterval die in zee valt. Dit is een magische tocht. Het kan ook met een gids worden geboekt. Vraag ter plekke naar de mogelijkheden.

Boottocht naar Vestmanna Bird Cliffs

Boottocht langs de Vestmanna Bird Cliffs.
Boottocht langs de Vestmanna Bird Cliffs.

De rotsen langs de kust zijn extreem ruig. Als je goed wilt zien moet je het water op. De tocht naar de Vestmanna Bird Cliffs is dan een goede optie. Bovenop de vaak ongekend steile rotsen zie je schapen lopen. En ja, ze vallen weleens naar beneden.

Terwijl op de rotsen diverse soorten vogels leven. Waaronder meeuwen, maar ook duizenden andere vogels. Denk aan papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en alken.

Corno’s reistips:

De Faeroer Eilanden kun je het hele jaar bezoeken. In de winter is het veelal koud en guur. Overige seizoenen hebben hun eigen charmes. Vaak kun je een reis naar de Faeroer Eilanden boeken in combinatie met IJsland. Dit mede omdat de eilanden zo afgelegen liggen en het niet heel makkelijk en vooral prijzig is om er te komen.

Hoe kom ik op de Faeröer Eilanden?

De makkelijkste manier om op de Faeröer Eilanden te komen is per vliegtuig. Je kunt ook per boot of vrachtschip, maar dat is een stuk lastiger. En langer. De Faeröer Eilanden liggen ongeveer 320 kilometer ten noordwesten van Schotland. En grofweg tussen Noorwegen en IJsland.

Prijzige eilanden

Zoals je zult begrijpen moet veel op de eilanden worden geïmporteerd. Dat maakt een reis naar de eilanden duur. De vlucht naar de eilanden valt nog mee door de directe verbindingen met Kopenhagen.

Een hotelovernachting kost al snel 100 euro per nacht. En het aantal plekken om te overnachten is beperkt, dus het vooraf boeken van een accommodatie is noodzakelijk. Uit eten in een restaurant is al snel boven de 30 euro. Terwijl een biertje maar zo 6 of 7 euro kosten. Maar daar krijg je wel een unieke locatie voor terug.

Eilanden