Denemarken

Scandinavisch genieten en toch lekker dichtbij

Denemarken is bijna net zo groot als Nederland en heeft ongeveer 405 eilanden. Een groot deel ervan kun je bezoeken. Waaronder enkele beroemde. Let wel, dit is zonder Groenland. Dit immense eiland hoort wel bij Denemarken, maar heeft een status aparte.

De Denen hebben genieten in de natuur hoog in het vaandel staan. Wat je al snel merkt als je het land bezoekt. Met enkele fraaie bezienswaardigheden zoals het landschap.

Kopenhagen is al jaren populair als stedentrip, maar het land biedt veel meer. Denk aan het rijke Viking verleden, waarvan je nog restanten uit het verleden ziet.

Margrietroute

De Margrietroute omvat alle bezienswaardigheden van het land. Hij is ruim 4.000 km lang, maar je kunt natuurlijk ook een deel ervan rijden met je eigen auto, een huurauto of de camper.

Dit is een reis van zo’n negen dagen: Je kunt eenvoudig van Nederland naar Billum in Jutland rijden, dat bij de kust ligt. Dit is een heerlijke plek om te verblijven. Vandaar is Viborg erg leuk, als je de route neemt via Herning. Viborg is een van de oudste steden, hier leefden de Vikingen al in de 8 eeuw. Via het eiland Funen kun je naar Aalborg en dan naar Odense. Met onder meer het beroemde openluchtmuseum Den Gamle. Odense is de geboortestad van Hans Christian Andersen, wat nog op talloze plekken te zien is. Via de imposante Grote Beltbrug rij je naar het eiland Seeland met fraaie stranden naar Køge. Waarna je weer naar Nederland rijdt. 

Eten en drinken in Denemarken

Ik moest me wel even aanpassen aan het ontbijt in Denemarken, waar je bijvoorbeeld al diverse soorten bewerkte vis kunt eten vroeg in de ochtend. Maar voor de lunch en het diner is het eten vaak vers en heerlijk.

  • Smørrebrød: dit is een bijzondere boterham. Meestal is dit roggebrood, al kan iets anders ook. Er moeten minimaal drie ingrediënten op: denk aan vlees, vis, saus, garnalen en fruit. Sommige combinaties zijn bijzonder, maar ook heel veel smaakt zeer goed.
  • Flæskesteg: krokant varkensvlees met zwoerd
  • Gravad laks: gerookte zalm  
  • Fiskefrikadeller: soort viskoekje van kabeljauw
  • Gerookte paling is ook één van de Deense delicatessen. De paling wordt ook verwerkt in gerechten zoals de paling-eitaart en gerookte paling in biersaus. Ik heb veel geproefd en vond het vaak lekker!

Alle 10 Bucket List Tips voor Denemarken