Kopenhagen

Hippe stad met frisse architectuur, lekker eten en goed shoppen

Kopenhagen is een heerlijke stad in Denemarken. De Deense hoofdstad is de laatste jaren steeds populairder geworden, zeker ook voor een stedentrip. De vlucht naar deze stad is vaak goedkoop, al zijn de accommodaties meestal wel wat prijzig. Maar de inwoners van de stad zijn erg relaxt en er is genoeg te zien. Dit zijn mijn beste tips voor jouw bezoek. Dit zijn de bezienswaardigheden van Kopenhagen.

Dit is een hippe stad, dat veel meer is dan alleen de Kleine Zeemeermin. Het was chef-kok René Redzepi die de Scandinavische keuken wereldwijd op de kaart zette met zijn restaurant Noma. Maar je kunt hier op talloze plaatsen lekker eten en shoppen. In dit artikel vind je ook een paar highlights die minder bekend zijn. Ook heb ik een aantal leuke excursies verzameld voor je trip. Zodat je optimaal kunt genieten van Kopenhagen.

Kleine Zeemeermin

Je kunt niet om het wereldberoemde beeldje van de Kleine Zeemeermin heen. Ook al is het opvallend klein. Het staat sinds 1913 in de haven van Kopenhagen en is overbekend van het sprookje van Hans Christian Andersen. Het beeld is gemaakt door Edward Eriksen.

Zie mijn tips voor de Kleine Zeemeermin

Nyhaven

De haven van Kopenhagen is het symbool voor de stad aan het worden. Het is een gezellig deel, waar je goed kunt wandelen. De meeste gekleurde huizen zijn zo’n 300 jaar oud. Zij komen nog uit de tijd dat hier de zeelieden aan wal kwamen na een lange tocht op zee. Waardoor het een rumoerige en tamelijk onveilige buurt was. 

Maar tijden veranderen. Tegenwoordig staat deze wijk ook bekend om het eten. Met name veel vis een zeevruchten kun je hier bestellen in een van de restaurants. Ook kun je hier goed een drankje doen in een bar. De dichter Hans Christian Andersen heeft hier in verschillende huizen gewoond. En hier diverse sprookjes geschreven. Als je door de haven loopt zie je nog wel herinneringen aan hem en zijn werk. 

Tivoli Gardens Pretpark

Tivoli Gardens in Kopenhagen.

Tivoli Gradens is een pretpark midden in het centrum van Kopenhagen. Het heet officieel Tivoli Gardens. Hier rijden maar liefst vijf achtbanen en zijn er nog tal van andere attracties. Je kunt hier los in ongeveer 25 attracties. In de avond is het park verlicht met duizenden lichtjes. Een bezoek is eigenlijk een must door de wisselende thema’s in het park. Denk bijvoorbeeld aan Kerst, door de vele kerst decoraties. Maar ook met Halloween wordt het pretpark omgebouwd. 

Meer informatie: Tivoli Gardens

Amalienborg

Amalienborg zijn eigenlijk vier paleizen in één. In de 18e eeuw maakte Kopenhagen een grote bloeiperiode door. Diverse Deense edelen lieten hier vier opvallend op elkaar gelijkende paleizen bouwen. Zij deden dat in rococostijl. Al vrij snel woonde de koninklijke familie er in, omdat hij woning was afgebrand. Ook tegenwoordig leven koningin Margrethe II en prins Hendrik hier nog. Het Amalienborg Museum is de enige plek die je kunt bezoeken. Dit bevindt zich in het Christian VIII-paleis.

Rosenborg Slot

Rosenborg Slot in Kopenhagen.

Rosenborg Slot is eigenlijk een stadspaleis. Het staat in het hart van de stad en was ooit de koninklijke residentie. Tegenwoordig is het opengesteld voor het publiek. Naast de koninklijke kamers vind je hier ook de kroonjuwelen van het koningshuis en talloze schilderijen. Vergeet ook de tuin niet, die met veel gevoel is aangelegd. Het is een opvallend rustig plekje in de drukke stad.

Rundetårn

Rundetårn, wat ronde toren betekent, is een opvallend gebouw in Kopenhagen. Hier vind je de oudste sterrenwacht van Europa. Deze is nog steeds in gebruik. De toren is 34.8 meter hoog en bevat ook een bibliotheek en een kerk opmerkelijk genoeg. De toren werd gebouwd in opdracht van koning Christiaan IV in 1637. De trap is bijzonder. Hij heeft geen traden maar een oplopend pad. Jaarlijks is er een wedstrijd, waarbij deelnemers met een eenwieler omhoog moeten fietsen.

Je kunt Rundetårn bezoeken. Er zijn wisselende exposities en de sterrenwacht is gedurende de wintermaanden open. Waarbij je met een expert en een grote telescoop naar de hemel kunt kijken. 

Meer informatie: Rundetårn

Christianshavn

Christianshavn wordt ook wel Amsterdam in het klein genoemd. Niet zo verwonderlijk, want koning Christiaan IV liet Amsterdamse architecten naar Kopenhagen komen om deze wijk te ontwerpen. In 1619 werd de eerste steen gelegd. Als je naar de koopmanshuizen kijkt zie je behoorlijk veel overeenkomsten met Amsterdam. Ook liggen hier zeilschepen en woonboten. Net als in onze hoofdstad. 

In de wijk staat de bekende kerk met de naam Von Frelser Kirke, met de opvallende toren van 90 meter. Je kunt de uitwendige trap zien van een afstandje. En als je durft kun je de trap beklimmen voor een heerlijk uitzicht. Je vindt deze wijk op het noordelijk deel van het eiland Amager.

Overnachten in Kopenhagen

De stad is perfect voor een stedentrip van meerdere nachten. Er zijn talloze hotels, hostels, vakantiewoningen en appartementen die je eenvoudig online kunt boeken. Het merendeel ligt in een het centrum of net erbuiten. Wees er wel op tijd bij, zeker in de vakantieperiodes. 

Christiania

Christiania in Kopenhagen.

Christiania is een Vrijstad. De inwoners hebben zich zelf semi onafhankelijk verklaard. Dit gebeurde in 1970. Een groep hippies kraakten toen de verlaten militaire Bådsmandsstrædes kazerne. Eerst werd geprobeerd de krakers weg te krijgen, maar in hetzelfde jaar werd gesproken van een sociaal experiment. Dat nog steeds voort duurt.

Het ministaatje wordt door de Deense staat gedoogd. Al zijn er geregeld aanvaringen met de overheid. Met name over het in stand houden van het oude kazernegebouw en de historische wal, dat voor de Denen erfgoed is. Je kunt door de wijk in Christianshavn heen lopen en zien waarom de inwoners het ministaatje hebben uitgeroepen.

Frederikskerk

De Frederikskerk is volgens velen de mooiste kerk van Kopenhagen. Hij werd in 1740 ontworpen, maar het duurde ruim 150 jaar voordat de kerk af was. Je vindt in de kerk veel Noors marmer. De bedoeling was de gehele kerk van dit marmer te maken, maar dit werd te kostbaar. Let op de diverse beelden die je hier ziet. Waaronder Mozes en Maarten Luther.

Dyrehavsbakken

Dyrehavsbakken wordt gezien als het oudste pretpark ter wereld. Het opende al in 1583 de deuren en is nog steeds open. Het kent een opmerkelijke ontstaansgeschiedenis. In 1583 ontdekt de lokale bewoner Kirsten Piil hier een natuurlijke bron. Al snel kwamen er mensen naar toe om het water te drinken. In hun kielzog kwamen er verkopers met kraampjes. En dus ook de nodige vertier. Waarmee het pretpark, al is het klein, was geboren. 

Bijzonder van dit pretpark is dat er geen entreeprijs is. Je betaalt per attractie die je graag wilt gebruiken. Je vindt hier talloze attracties, waaronder de beroemde Rutschebanen. Deze houten achtbaan is een de oudste in Europa en stamt uit 1932.

Strøget

Strøget is het winkelgebied van Kopenhagen. Het is een autovrij deel waar je kunt shoppen bij internationale winkels, maar ook bij lokale winkels. Je ziet hier bijna altijd straatartiesten en er zijn opvallend veel goedkopere restaurants en cafés.

Kopenhagen bezoeken

De stad is eenvoudig te bereiken met het vliegtuig. De vlucht is ruim een uur. Ook met de auto is de stad goed te bereizen. De afstand vanaf Utrecht is 770 kilometer. De autorit is ongeveer 8 uur. 

Boek je excursies online

Naar Denemarken?

Ontdek alle tips

Lees mijn tips

alle 9 artikelen over Denemarken

Bekijk alle artikelen