Waarom moet ik dit dier zien?

De papegaaiduiker is een fraai gekleurde vogel. En zeer populair bij vogelspotters. Deze vogels leven opvallend lang op het water, totdat ze gaan broeden. En dat is het moment dat jij ze kunt zien. Van heel dichtbij zelfs.

De papegaaiduiker is een kleurrijke verschijning in het hoge Noorden. Naast zijn zwartwit verenkleed heeft deze vogel een extreem gekleurde snavel. In het broedseizoen worden de kleuren nog feller. En dat is precies het moment dat jij deze vogels kunt spotten.

Een groot deel van het jaar leven papegaaiduikers op zee. Ze slapen dan in groepen op zee en zoeken overdag naar eten. Ze eten voornamelijk vis. Soms kun je ze in groepen zien dobberen op de golven. Maar als het broedseizoen nadert komen ze aan land. Vaak in grote kolonies.

De broedkolonies bevinden zich op rotseilanden in de Atlantische oceaan. Waarbij ze een plekje kiezen dat hen beschermt tegen roofdieren. Het is vaak grappig om te zien hoe deze vogels landen. Het zijn niet de meest handige vogels en je ziet ze vaak over de grond stuiteren als er veel wind is. Waarbij ze geen verwondingen oplopen door hun dik verenpak.

De Engelse naam is Atlantic puffin of common puffin. Al wordt ook vaak gewoon puffin gebruikt. De Latijnse naam is fratercula arctica.

Deze vogels zijn op de diverse locaties vaak erg tam. En je kunt ze makkelijk bezoeken in bijvoorbeeld IJsland, Schotland of in de Scandinavische landen.

 

De beste plekken om de papegaaiduiker te zien: