Gabon

Bijzonder land dat The Last Eden wordt genoemd

Gabon is een bijzonder land in Afrika. Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier leven veel dieren die alleen in deze regio van het continent voorkomen. En, die dieren kun je opvallend eenvoudig zien. Daardoor is Gabon een bijzondere bestemming.

Gabon is gelegen in Centraal-Afrika en ligt op de evenaar. De totale oppervlakte is 267.667 km² wat grofweg de helft van de oppervlakte van Frankrijk is.

Een opmerkelijk detail is dat 10% van de oppervlakte van het land sinds 2002 beschermd gebied is. De buurlanden zijn Kameroen, Equatoriaal-Guinea, Democratische Republiek Congo en het eilandstaatje Sao Tome en Principe.

Het regenwoud van Gabon.

De dieren van Gabon

Als je een reis naar Gabon maakt kun je dieren als de laaglandgorilla en chimpansee spotten. Een andere spectaculaire apensoort om te zien is de mandril. Het mannetje heeft een stel intimiderende tanden en een felle rood/blauw gekleurde neus. Ook vind je hier de zeldzame bosolifant en het nijlpaard die uniek gedrag vertonen. Ze zwemmen hier in zee. Wat volgens onderzoekers alleen hier gebeurt.

Loango National Park

Loango National Park is inmiddels beroemd. En moet je zeker bezoeken. Hier gaan dieren als nijlpaarden, olifanten en buffels de zee in. Wat een bijzonder gezicht is. Al moet je wel geluk hebben, want de dieren doen het niet elke dag. 

Het meest bijzonder is echter een wandelsafari in de jungle. Je gaat met een gids naar diverse open plekken in het regenwoud. Hier komen dieren zoals bosolifanten en buffels naar toe. Deze kun je van dichtbij observeren.

Ook staat Loango bekend om walvissen en dolfijnen. En, afhankelijk van het seizoen, kun je hier schildpadden eieren zien leggen op het strand van Loango.

Bosolifanten in Loango National Park in Gabon.

Crystal Mountains National Park

Crystal Mountains National Park heeft een ongekend grote biodiversiteit. Dit bergachtige gebied wordt door botanisten geroemd vanwege de honderden soorten orchideeën en begonia’s. Sterker nog, het is volgens hen het gebied met de grootste biodiversiteit van Centraal-Afrika. Crystal Mountains National Park ligt dichtbij de hoofdstad van Gabon, Libreville.

Akanda National Park

Akanda National Park ligt dichtbij de hoofdstad Libreville. Dit natuurgebied is perfect om de diverse vogels te zien, ijsvogels en diverse soorten papegaaien. Maar ook veel trekvogels laten zich hier bekijken. Ook Akanda ligt dichtbij de hoofdstad Libreville.

Het land heeft verschillende ecosystemen die je tijdens een rondreis goed kunt bezoeken. Denk aan tropisch regenwouden met duizenden soorten planten en bomen. Zo’n 20% daarvan komt alleen in Gabon voor. De kustgebieden, zoals Pongara, bieden bijvoorbeeld goede mogelijkheden om de uitgestrekte mangrovebossen te verkennen.

Rondreis Gabon

Gabon is geen standaardbestemming. Een reis naar het land is zeker niet goedkoop. Onder meer omdat je meestal per vliegtuig moet reizen van het ene gebied naar het andere.

Beste tijd voor Gabon:

Gabon heeft een tropisch klimaat, met een nat en een droog seizoen. Het natte seizoen is van oktober tot mei en het droge seizoen van mei tot en met september. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 27 en 31 graden. De beste periode om te reizen is tijdens het droge seizoen, van mei tot september. Het transport over de wegen is dan ook eenvoudiger.