Chimpansee

Bekendste mensaap, die leeft in het regenwoud van Afrika

De chimpansee is een dier dat tot de verbeelding spreekt. Deze mensaap is minder populair dan de berggorilla, maar dat is niet terecht. Een ontmoeting met een troep chimpansees is meer dan indrukwekkend. En je merkt al snel waarom dit dier het meest op een mens lijkt.

Bijna hetzelfde DNA als de mens

De chimpansee heeft maar liefst 98% van ons DNA. Wat bijna onvoorstelbaar lijkt als je het dier ziet. En deze mensaap is bijna net zo groot als de mens, maar een stuk lichter, behaarder en iets minder intelligent. Je kunt ze op diverse plekken in Afrika zien in het wild.

Maar voor dieren zijn ze extreem slim. Zo is bekend dat ze gebruik maken van eenvoudige werktuigen; met takken vissen ze naar termieten. Recent is ook gezien hoe ze het schild van schildpadden breken door ze hard tegen bomen te gooien. Gedrag dat bij heel weinig dieren is gezien.


Speciale chimpansee excursies

Chimpansees leven in groepen in de regenwouden van Afrika. Je kunt mazzel hebben en deze dieren tegen komen in het wild, al is de kans klein. Maar er zijn ook speciale trektochten naar chimpansees, net als bij berggorilla’s. Waarbij je met een gids op pad gaat om deze dieren te zoeken.

Waar leven chimpansees?

Er worden speciale excursies georganiseerd, waarbij je met een gids op zoek gaat naar de dieren. Dit kunnen intensieve tochten zijn, waarbij je urenlang door het regenwoud moet lopen. En soms klimmen. En dan ineens hoor je wat. Of zie je een kop die je nieuwsgierig aan kijkt.

De gidsen weten waar de dieren voor het laatste zijn gezien. Met wat geluk zijn ze nog aan het uitrusten en zijn ze daar nog. Maar soms moet je dan verder zoeken, wat overigens wel een bijzondere ervaring is. En dan zie je ook hoe goed de gidsen zijn in spoor zoeken. Waar wij nog heel veel van kunnen leren.

Meestal blijf je maar een beperkte tijd bij de dieren. Dit om ze niet te veel te storen in hun dagelijkse leven. Je zult vanzelf merken dat de dieren weten dat je er bent. Maar ook dat ze zich weinig van je aantrekken. En gewoon door gaan met hun bezigheden. Zoals het vlooien van elkaar, spelen en het zoeken naar voedsel.

De Engelse naam is wat verwarrend. Daar wordt hij chimpanzee genoemd, met een ‘z’ dus. Hoe je ze ook noemt, zeker is dat een ontmoeting met deze dieren is een belevenis die je niet snel vergeet. En je zult zelf zie hoe ongekend menselijk deze dieren zijn.

Beste plekken om de chimpansee te zien